
De implementatie van de Omgevingswet is een enorme operatie – daarover geen twijfel.
Van versnipperde informatie naar één integraal digitaal beeld
De Omgevingswet is een feit. Na tien jaar politieke debatten en drie keer uitstel ging op 1 januari 2024 de kogel door de spreekwoordelijke kerk: 26 wetten en honderden regels zijn samengevoegd tot één wet die het leven van burgers en ondernemers makkelijker moet maken, met kortere vergunningsprocedures, minder juridische barrières en vooral meer beleidsvrijheid en minder papierwerk voor gemeenten. Wat deze wet écht mogelijk maakt, is het samenbrengen van informatie uit verschillende domeinen in één integraal, digitaal beeld – van leidingen, groen en wegen tot luchtkwaliteit, monumenten en bevolkingsdichtheid. Alles overzichtelijk en toegankelijk op een digitale kaart. Toch blijkt verandering lastig.
Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) volledig op orde te brengen. De drempel zit vaak in koudwatervrees: angst voor verandering, voor het digitale aspect, voor nieuwe software. Al jaren begeleiden we overheden in de geo-sector bij de transitie van analoge tekeningen naar digitale ontwerpen, van 2D naar 3D. Nu zetten we samen de volgende stap: de integratie van álle relevante data in één helder, actueel en bruikbaar digitaal totaalbeeld. Precies wat de Omgevingswet vraagt – en wat gemeenten helpt om écht vooruit te komen.
Jouw partner voor de invoering van de Omgevingswet
Als softwareleverancier en kennispartner hebben wij alles in huis om jou te ondersteunen in het optimale beheer van jouw omgevingsplannen.
Naadloos aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet met Cadac Compass
De overgang van het bestaande beleid en de geldende regelgeving naar de nieuwe omgevingsvisie en het omgevingsplan vergt een aanzienlijke inspanning. Elke gemeente zal daarin de beste transitiestrategie voor zichzelf moeten bepalen.
Met Cadac Compass kan de gemeente die transitie naar de nieuwe situatie ondersteunen. Denk hierbij aan slim hergebruik van bestaande datasets, zoals vigerende IMRO-plannen en basisregistraties zoals de BGT, BAG en BOR. Dit maakt het creëren van locaties efficiënter. Cadac ziet ook mogelijkheden om deze registraties te benutten tijdens de beheerfase van het omgevingsplan.
Met Cadac Compass bieden wij een toekomstbestendige oplossing voor het opstellen, beheren en publiceren van omgevingsdocumenten. Onze software is volledig conform de STOP/TPOD-standaard, zoals voorgeschreven binnen de Omgevingswet. Deze standaard garandeert een naadloze aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en zorgt ervoor dat overheden juridisch juiste en gestructureerde documenten kunnen aanleveren. Zo ondersteunen wij onze klanten optimaal in de digitale transitie naar het nieuwe stelsel.
Verschillende gemeenten maken inmiddels al geruime tijd gebruik van deze softwareoplossing. Onder andere Gemeente Venray, Gemeente Harlingen, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Gemeente Emmen hebben Cadac Compass succesvol in gebruik genomen. Deze gemeenten spreken met name hun waardering uit voor het gebruiksgemak van de applicatie, die hen ondersteunt bij het efficiënt en gestructureerd opstellen, beheren en publiceren van omgevingsdocumenten binnen de kaders van de Omgevingswet.
Cadac Compass en toepasbare regels
Wij zijn sterk voorstander van open standaarden tussen verschillende softwarecomponenten. Zo ook voor de koppeling tussen plansoftware voor de Omgevingswet en software voor toepasbare regels. Wij werken samen met de VNG Realisatie en andere leveranciers aan die open standaard. Daarnaast werken wij op dit moment ook samen met verschillende leveranciers van software voor toepasbare regels en staan wij open voor andere samenwerkingen.
Regeldienst.nl is leverancier van vragenbomen software. Ontwikkeld vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Zodoende kunnen vragenbomen snel en zonder complexiteit gemaakt en beheerd worden. De unieke koppeling met Cadac Compass zorgt ervoor dat het maken van omgevingsplannen met bijbehorende Vragenbomen een moeiteloos en samenhangend proces is.
Berkeley Bridge ondersteunt organisaties met het vertalen naar toepasbare regels middels de Berkeley Modeler. Hiermee worden op efficiënte wijze juridische regels omgezet naar een vragenboom. Om te beoordelen of een vragenboom goed in elkaar zit, is het mogelijk om een preview te bekijken zoals de vragenboom er uit zou zien binnen het DSO.
Grip op al je omgevingsdocumenten met Cadac Compass
Volledig conform de STOP/TPOD-standaard voor naadloze DSO-integratie
Cadac Compass is volledig afgestemd op de STOP/TPOD-standaard, wat een gegarandeerde aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) mogelijk maakt. Dit stelt gemeenten in staat om juridisch juiste en gestructureerde omgevingsdocumenten te publiceren, precies zoals de wet dat vereist.
Slim hergebruik van bestaande data voor een efficiënte transitie
Cadac Compass maakt optimaal gebruik van bestaande datasets, zoals IMRO-plannen en basisregistraties (BGT, BAG, BOR). Hierdoor verloopt de overgang naar het omgevingsplan niet alleen sneller, maar ook efficiënter én met minder dubbel werk en lagere implementatielast.
Eenvoudig in gebruik
Cadac Compass is gebruiksvriendelijk en regelgebaseerd, waardoor nieuwe medewerkers snel ingewerkt zijn en kennisverlies door vergrijzing of verloop wordt beperkt.
Deze bedrijven zijn jou al voorgegaan
Bekijk een selectie van onze projecten met bedrijven in jouw vakgebied

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De Omgevingswet. Vastgesteld in 2015 en na zes jaar wikken en wegen, felle politieke debatten en drie jaar extra uitstel dan toch eindelijk sinds januari van dit jaar een feit. Een gigantische hervorming die 26 wetten en honderden regels bundelt. Bedoelt om alles in de fysieke leefomgeving goed te regelen en makkelijker te maken voor de burger en ondernemer. Maar een tour de force voor de gemeenten. Zij moeten immers een compleet nieuw omgevingsplan inrichten dat aansluit bij het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Cadac ontwikkelt met Cadac Compass een speciaal pakket software om alles in goede banen te leiden. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een van de tevreden gebruikers.
Lees meer