TABLE OF CONTENTS
- FAQ - NedOmgeving.
- Waarom productvernieuwing Cadac?
- Op weg naar 1 januari:
- Hoe gaan we om met diverse onderwerpen in de NedOmgeving?
- Veranderen er inhoudelijke zaken in de NedOmgeving?
- Kan de NedOmgeving ook bestemmingsplannen beschikbaar stellen? Of alleen omgevingsplan?NedOmgeving is voor het publiceren van omgevingsinstrumenten.
- Wanneer kunnen we de bruidsschat inladen? Wordt dit door Cadac uitgevoerd?
- Activiteiten-structuur: wordt in de MVP al het gebruik van meerdere niveaus ondersteund?
- Hoe voeg je de geometrieën toe? Waar teken je? Of koppel je?
- Ik zag in de presentatie niets over de samenwerking met stedenbouwkundige bureaus. Hoe werkt dat in de praktijk als werkzaamheden worden uitbesteedt irt NedOmgeving?
- Als bureau een eigen Cadac licentie heeft, hoe gaat uitwisseling dan? Gemeente moet immers wel zelf wijzigingsbesluit maken en publiceren (obv ingelezen plan van het bureau) Zelfde vraag/antwoord: Heel veel gemeenten besteden hun werkzaamheden uit aan (verschillende) bureau's. Hoe verhoudt zich dat tot de named-user licenties.
- Hoe zit het met uitwisseling/plan-plan koppeling? Zit dat in die functionaliteiten die later dit jaar komen?
- Heeft de nieuwe omgeving ook een SAML koppeling? Is het dus mogelijk om met je gemeentelijk account in te loggen in de SAAS applicatie?
- Kan gemeente de viewer ook inzetten om bijvoorbeeld inwoners of provincie inzage te geven (vooroverleg)?
- Wat als ik nog meer vragen heb dan in deze FAQ vermeld zijn?
FAQ - NedOmgeving.
Bijgewerkt op: 9-3-2023
Waarom productvernieuwing Cadac?
Waarom heeft Cadac Group besloten NedOmgeving te vernieuwen?
De digitalisering bij de overheid is in volle gang. Er wordt meer gebruik gemaakt van data dan ooit tevoren en er wordt steeds meer samengewerkt, zowel intern áls extern. Bij het maken en beheren van een instrument is de beschikking over gebruiksvriendelijke software, gericht op optimale interne en externe samenwerking, onontbeerlijk.
Ook is zowel bij private als overheidsorganisaties sprake van een versnelde beweging naar het gebruik van IT-producten in de cloud. Vanuit onze missie om onze klanten steeds beter te willen bedienen met innovatieve, veilige en toekomstbestendige producten, hebben we aangekondigd ons product portfolio voor de Overheidsmarkt te gaan vernieuwen. De juiste domein-kennis aangevuld met de beste oplossingen zorgt ervoor dat we onze klanten maximaal kunnen ondersteunen in hun digitale transformatie.
Betreft deze vernieuwing ook nog andere producten van Cadac Group?
Ja, het besluit is genomen om het gehele product portfolio voor de Overheidsmarkt te vernieuwen. Hierbij wordt door Cadac Group een aantal domeinen onderscheiden: Ruimte & Omgeving, Geo-objectenbeheer, Data-ontsluiting, BIM & Infra/Bouw en Aviation. Het domein Ruimte & Omgeving (NedOmgeving) loopt voorop vanwege de planning van de invoering van de Omgevingswet.
Op weg naar 1 januari:
Gaat TAM/IMRO nog via het huidige systeem?
Als u geen NedPlan software heeft dan even bij eigen leverancier checken;
Vanuit de landelijke overheid is de verwachting dat TAM-IMRO gaat werken met de WRO-software (NedPlan bijvoorbeeld) –
Bij verschillende gemeenten hebben wij getest of NedPlan deze TAM kan verwerken. Wij hebben hier meerdere successen behaald en kunnen concluderen dat NedPlan gereed is voor TAM/IMRO.
Wanneer worden wij aangesloten op het DSO?
Op dit moment is de pre-productieomgeving is aangesloten. Hiermee kan aantoonbaar gemaakt worden dat een aansluiting op de productie omgeving mogelijk is. NedOmgeving heeft op dit moment de basischeck gehaald voor de zogenaamde integrale tekstvervanging. Hiermee is direct een productiewaardige (herhaalbare) publicatie gefaciliteerd. In een notendop kan de gemeente nu meervoudig productiewaardig publiceren! Deze functionaliteit is sinds januari 2023 beschikbaar.
Aansluiten op de productieomgeving van het DSO? Dit zal gebeuren voor de inwerkingstreding van de Omgevingswet. Precies wanneer zal moeten worden besproken met de klant. Eventuele datamigratie is een belangrijk discussiepunt. Wij horen graag of u als klant ook behoefte heeft aan parallelle omgeving; namelijk een pre-omgeving en een productie omgeving. Dit zal logischerwijs van ons een verdere inzet vragen.
De daadwerkelijke aansluiting naar de productieomgeving is puur een kwestie van het aanpassen van een link. Hier voorziet Cadac geen complexiteit. Verder, omdat er nog geen koninklijk besluit is gegeven is het ook nog niet mogelijk om gebruik te maken van de productieomgeving, ook al was uw gemeente hierop aangesloten.
Hoe gaan we om met diverse onderwerpen in de NedOmgeving?
Wanneer komt de koppeling met toepasbare regels?
De toepasbare regels koppelingen op de agenda staan voor oplevering in april 2023.
Toepasbare regels kunnen evt. wel gemaakt worden d.m.v. gepubliceerde activiteiten die in de LV staan:
- Als een plan gepubliceerd staat in de DSO dan kunnen de regels opgehaald worden in de toepasbare regelsoftware (regeldienst, Berkeley Bridge en Geodan), en nieuwe toepasbare regels gemaakt worden.
- Hiervoor is geen koppeling JR-TR nodig
- Wij zullen in 2023 de koppeling zo bouwen dat het gaat om een standaard koppeling die gebruik maakt van de VNG standaard JR-TR. Dit zodat er zo min mogelijk verschil is tussen de verschillende koppelingen en dat beheer gunstiger is.
Veranderen er inhoudelijke zaken in de NedOmgeving?
Kan de NedOmgeving ook bestemmingsplannen beschikbaar stellen? Of alleen omgevingsplan?NedOmgeving is voor het publiceren van omgevingsinstrumenten.
NedOmgeving is voor het publiceren van omgevingsinstrumenten.
Bestemmingsplannen zullen nog steeds via NedPlan gepubliceerd worden.
Wanneer kunnen we de bruidsschat inladen? Wordt dit door Cadac uitgevoerd?
Op dit moment is het mogelijk in NedOmgeving om als gebruiker zelf de bruidsschat in te laden en hier verder mee te werken. Onze consultants kunnen hierbij ondersteunen , maar de applicatie maakt het mogelijk dat een gebruiker dit ook zelf kan.
Activiteiten-structuur: wordt in de MVP al het gebruik van meerdere niveaus ondersteund?
In de nieuwe SaaS applicatie is het mogelijk om voor activiteiten een hiërarchie toe te passen.
Hoe voeg je de geometrieën toe? Waar teken je? Of koppel je?
We tekenen niet in de applicatie, we koppelen aan geometrieën. Door middel van een esri integratie . Dit laat de gemeente vrij om hun eigen tekenpakket gebruiken voor het genereren van nieuwe geometrieën.
Deze kunnen bijv. met CAD getekend worden, en vervolgens met een standaard proces binnen de NedOmgeving SaaS applicatie geïmporteerd worden (bijv. als DWG, shapefile of IMRO-GML).
Ik zag in de presentatie niets over de samenwerking met stedenbouwkundige bureaus. Hoe werkt dat in de praktijk als werkzaamheden worden uitbesteedt irt NedOmgeving?
Cadac werkt hard om de bureaus te kunnen faciliteren voor het einde van dit jaar. Hier zijn al zeer concrete ontwerpen voor gemaakt. Zie het volgende antwoord.
Als bureau een eigen Cadac licentie heeft, hoe gaat uitwisseling dan? Gemeente moet immers wel zelf wijzigingsbesluit maken en publiceren (obv ingelezen plan van het bureau)
Zelfde vraag/antwoord: Heel veel gemeenten besteden hun werkzaamheden uit aan (verschillende) bureau's. Hoe verhoudt zich dat tot de named-user licenties.
Samenwerkingsopties zijn als volgt:
- De gemeente biedt een licentie aan, aan een persoon van een bureau. Deze zal dan “[email protected]” heten. Dit is licentie en gebruiker technisch niets anders dan een nieuwe interne collega toevoegen (Nu functioneel).
- Optie 2 is dat een bureau/gebruikers van een bureau toegang krijgen tot de volledige omgeving van de gemeente. Dit zal het geval zijn in een volledig mandaat. (Spoedig functioneel)
- Optie 3 is een gebruiker van een stedenbouwkundig rechten geven tot een specifiek project van de gemeente. (Spoedig functioneel)
Hoe zit het met uitwisseling/plan-plan koppeling? Zit dat in die functionaliteiten die later dit jaar komen?
Wij zullen een functioneel begin hebben in de komende release. Deze zal wel volledig nog getest moeten worden met overige plansoftwarebedrijven. Hier zal vooral het werk in liggen gezien de vrijheden van de STOP-TPOD.
Heeft de nieuwe omgeving ook een SAML koppeling? Is het dus mogelijk om met je gemeentelijk account in te loggen in de SAAS applicatie?
Nee. Wij horen graag of dit gewenst is.
Kan gemeente de viewer ook inzetten om bijvoorbeeld inwoners of provincie inzage te geven (vooroverleg)?
Licentie gebonden raadplegen is momenteel geïntegreerd in de app. Mogelijkheid tot burgerparticipatie zal in 2023 ontworpen worden.
Wat als ik nog meer vragen heb dan in deze FAQ vermeld zijn?
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Eerste aanspreekpunt voor uw vragen zijn de bij u bekende contactpersonen, te weten uw Accountmanager en Projectmanager.
Hoe vindt de verdere communicatie plaats?
Wij zullen u regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van de ontwikkeling van NedOmgeving ‘vernieuwd’ en de transitie vanuit NedOmgeving ‘huidig’. Houd onze website in de gaten voor evenementen ten aanzien van NedOmgeving.
Bij Cadac maken we onderscheid tussen Sales, Service & Support. Sales & Service vinden wij vanzelfsprekend. Wij helpen u met de aanschaf van uw product, dienst, training of expert en zorgen ervoor dat u probleemloos aan de slag kunt. Gratis en voor niets. U kunt zorgeloos met uw software starten, wij zorgen ervoor dat u het meeste uit uw software kunt halen.
Loopt u tegen technische softwareproblemen aan? Dan kunt u gebruik maken van Cadac Support. Door de juiste informatie in te dienen kunnen wij u zo snel mogelijk helpen