Kwaliteitsborger
Een blok aan het been voor de aannemers en toeleveranciers van wie toch al zoveel wordt verwacht de komende jaren? Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf: die angst is ongegrond.
Lees meer over Wet kwaliteitsborging: meer kans dan bedreiging
Sterker nog: Het opzetten van een nieuw controlesysteem is overbodig. Als de bouwsector verder digitaliseert en automatiseert dan is het totale bouwproces van het eerste ontwerp tot en met de eindoplevering volledig transparant. De onafhankelijke kwaliteitsborger kan op elk gewenst moment alle relevante gegevens opvragen en toetsen. Hij, of zij natuurlijk, kan de processen volgen, krijgt inzicht in de gebruikte materialen van alle betrokken leveranciers en kan tijdens de bouw of bij de oplevering tot in de details checken of het (eind)resultaat As-Built overeenkomt met het ontwerp. Controle is een fluitje van een cent, snel en accuraat. Lijkt me op die manier eigenlijk best een leuke baan, kwaliteitsborger, maar dat terzijde.
Van ETO naar CTO
Stel ik de zaken te rooskleurig voor? Ja, als de bouw de slag naar digitaal en industrieel bouwen niet maakt. Nee, als Configure to Order (CTO) de norm wordt in plaats van Engineer to Order (ETO). Nog heel even terug naar mijn vorige twee blogs over de impact van de Wkb, de kansen, bedreigingen en de volgende stap. Met CTO kan de architect een huis of een ander gebouw samenstellen met bestaande elementen, noem ze legoblokjes, uit een catalogus. Na een uitgebreide toetsing door opdrachtgever en aannemer gaat de productieorder naar de fabriek waar alle elementen, de legoblokjes en samenstellingen daarvan, worden geproduceerd met behulp van robots en machines. De onderdelen die door co-makers worden samengesteld worden ingekocht en vervolgens worden op de bouwplaats alle legoblokjes met elkaar verbonden tot een woning, appartementengebouw of kantoor.
Nog een keer de voordelen op een rijtje: sneller bouwen met minder fouten, efficiënter en goedkoper bouwen omdat er minder CO2-uitstoot is door bouwverkeer en productie op locatie. Maar hoe past de Wkb in het plaatje? Heel simpel. Een volwaardig CTO-systeem impliceert dat alle data beschikbaar is.; van eerste design tot en met plaatsing van de warmtepomp en de montage van het laatste keukenkastje. De kwaliteitsborger kan deze data inzien en controleren. Hij of zij mag er dan van uitgaan dat alles klopt, want CTO werkt alleen áls alles klopt. Het is in ieders belang, en zeker ook dat van de aannemer, dat het bouwproject foutloos en soepel verloopt.
Databeheer
De tijd dat een uitvoerder of projectleider als een soort brandweerman fungeert om op de bouwplaats allerlei “brandjes” te blussen, fouten te herstellen, die is verleden tijd. Eventuele fouten komen veel eerder in het proces aan het licht. Ze worden hersteld en daarna niet meer gemaakt, want elke wijziging wordt opgeslagen in de digitale modellen. Als het proces en databeheer kloppen, dan is dat het ultieme controle-instrument, ook voor de kwaliteitsborger. Meer heeft hij niet nodig. En voor de aannemer is het de opmaat naar een hogere bouwkwaliteit, precies dat wat de wetgever met de Wkb beoogt. We moeten elk jaar 100.000 nieuwe woningen opleveren. Dat kan alleen als we nu het roer omgooien.
Systeemintegratie met Cadac Connect
En ja, zo’n digitaal proces inrichten is een kluif. We werken er al jaren aan. Met Cadac Connect hebben we een soort stekkerdoos gebouwd waarin alle softwaresystemen met elkaar verbonden zijn. CPQ, CRM, PDM, ERP, MES, allemaal beheren ze een stukje van de gigantische hoeveelheid data die samen het bouwwerk en het proces beschrijven. Samen met onze innovatieve partners bouwers Van Wijnen en de Meeuw, waarborgfonds SWK (instrumentaanbieder VKB), kennisinstituut ISSO en kwaliteitsborger Plangarant draaien we nu een pilot, een proof of concept, om te bewijzen dat we ook echt al die informatie kunnen bundelen en zichtbaar maken.
En dat lukt. Langzaam maar zeker naderen we de finish. Binnenkort, ik schat in het tweede kwartaal van 2022, presenteren we een oplossing waarin al die informatie verwerkt wordt en beschikbaar komt. Én die is aan te vullen met bijvoorbeeld filmpjes en foto’s van de as built situatie, speciaal voor de kwaliteitsborgers om ontwerp en gerealiseerd eindproduct naast elkaar te leggen. Naar verwachting wordt de Wkb medio 2022 van kracht. Zijn we er dan klaar voor? Nog niet helemaal. We willen méér ondernemers meenemen, enthousiasmeren. Interesse? Ontdek meer over Cadac Connect: de bruggenbouwer van het applicatielandschap
Meer informatie
Meepionieren, innoveren en de Wkb omarmen? Neem dan contact met ons op.
Lees meer artikelen van de Wkb-blogserie: