Dankzij BIM is miscommunicatie in de bouwsector voorgoed verleden tijd.
Door virtueel te bouwen en BIM slim in alle werkprocessen toe te passen zorgen we er samen voor dat alle ketenpartners in de bouw optimaal kunnen samenwerken. Als architect, adviseur, aannemer, fabrikant, toeleverancier, installateur of gebouwbeheerder wil jij zo veel mogelijk informatie over jouw ontwerpen. Hierbij speelt BIM een centrale rol.
Door goed te werken in BIM voorkom je hoge faalkosten, lange doorlooptijden, hoge bouwkosten, hoog energieverbruik en voorkom je onduidelijke input voor de beheer- en onderhoudsfase. Het digitale ontwerp fungeert als informatiebron in zowel de ontwerp-, de uitvoerings-, als de exploitatiefase. Cadac helpt jou mogelijke problemen in alle fases te herkennen waardoor iedereen altijd en overal toegang heeft tot juiste en up-to-date documenten.
Optimalisatie van BIM-processen: Standaardisatie, validatie en samenwerking.
BIM valt of staat met processtandaardisatie en accurate data.
Standaard werkprocessen, gedefinieerde informatie-uitwisseling en eenduidige modelleringsrichtlijnen leiden tot meer voorspelbaarheid en verbeterde kwaliteit in bouwprojecten.
Aan het begin van het proces staat de opbouw van BIM model. Cadac kan helpen je BIM ontwerpmethode te optimaliseren en repeterende taken te automatiseren. Vervolgens kun je deze BIM data hergebruiken in processen van calculatie, ontwerp, bouw en beheer (in- en extern).
Een succesvol BIM-proces vereist slimme standaardisatie, efficiënter ontwerpen en automatisering, wat zorgt voor soepelere en voorspelbaardere projecten.
- Het automatiseren van terugkerende taken bespaart tijd en voorkomt fouten.
- BIM-validatie zorgt ervoor dat data altijd betrouwbaar is, wat misverstanden en fouten voorkomt.
- Cloud-based werken met een Common Data Environment (CDE) vergemakkelijkt de samenwerking en versnelt besluitvorming.
- BIM-integratie met systemen zoals ERP en calculatiesoftware creëert een gestroomlijnde workflow.
Ook hebben we bij Cadac digitale oplossingen ontwikkeld, zoals de Autodesk Revit-app Cadac TheModus, die digitale ondersteuning biedt tijdens het ontwerpproces door gebruik te maken van BIM standaardisatie. Hiermee ben je in staat om automatisch modellen te genereren, wat zowel tijd bespaart als de nauwkeurigheid waarborgt.
Hoe kunnen wij jou helpen met BIM?
BIM is een proces en bestaat uit meer dan alleen een softwarepakket. Onze software, experts, diensten en trainingen kunnen jou helpen om een volwaardig BIM-partner te worden. En te blijven.
Van BIM-niveau 1 naar 3
Lees meer over de verschillende stappen in de BIM-volwassenheidsniveaus
Building Information Modelling, Building Information Management of bouwwerkinformatiemodel. Er zijn verschillende definities voor deze afkorting, maar betekenen allemaal hetzelfde: het digitale model van een constructie, gekoppeld aan onmisbare informatie. Dit internationale begrip is opgemaakt uit verschillende volwassenheidslevels, gebaseerd op het gebruik van standaarden. Aan de hand van deze levels is goed in te schatten hoe ver een ketenpartner met BIM is, ongeacht in welk land hij zich bevindt.
- Level 1
Wanneer een bedrijf zich bevindt in dit object-georiënteerde level wordt er enkel gebruik gemaakt van een virtueel ontwerpprogramma, in 2D of 3D. De mate van samenwerking binnen de bouwketen en het gebruik van standaarden is op dit niveau minimaal. - Level 2
Volgens ISO 19650 (internationale BIM-standaard) mag je op dit niveau pas echt spreken van BIM. In dit level verloopt het beheer van alle bouwinformatie gedurende de gehele levenscyclus van een constructie via digitale modellen, vanaf de ontwerpfase tot en met sloop. De essentie van BIM ligt in de samenwerking tussen alle ketenpartners die werken met dezelfde standaarden. Op dit niveau wordt bouwinformatie optimaal uitgewisseld. - Level 3
Level 3 is momenteel nog volop in ontwikkeling. Op dit ideale niveau vindt een volledige integratie van BIM plaats en is er sprake van een optimale samenwerking met alle ketenpartners in een cloud-omgeving, gebaseerd op internationale standaarden.
De basis voor betrouwbare en geïntegreerde bouwinformatie
Optimalisatie van BIM-processen met ISO 19650
ISO 19650 (voorheen PAS 1192) is de eerste internationale BIM-serie geïntroduceerd door BSI (British Standards Institution) en bestaat uit twee standaarden. ISO 19650-1 richt zich op de concepten en principes van BIM en geeft aanbevelingen voor het beheren van bouwinformatie. ISO 19650-2 richt zich op de vereisten van informatiebeheer van bouwactiva, zoals bijvoorbeeld een gebouw, weg, of ander onderdeel van een constructieproject.
Deel uitmaken van het BIM-proces is essentieel, vooral bij de overgang van BIM level 1 naar level 2, en het treffen van voorbereidingen voor level 3. Het optimaliseren van je BIM-proces en het aansluiten op de internationale BIM-standaarden kan met de hulp van de experts van Cadac. BIM is een belangrijke ontwikkeling die iedereen in de bouwketen raakt, omdat het klassieke bouwproces vaak leidt tot inconsistentie van informatie, herhaling van werk en inflexibiliteit bij het doorvoeren van wijzigingen.
Cadac gelooft in een volledige integratie van BIM in de ketensamenwerking, zodat elke partner kan profiteren van de voordelen.
Deze bedrijven zijn jou al voorgegaan
Bekijk een selectie van onze projecten met bedrijven in jouw vakgebied

Unica
Unica is een van de grootste technische dienstverleners van Nederland met 50 vestigingen, ongeveer 4100 medewerkers en een jaaromzet van bijna één miljard euro. Een voorloper op het gebied van duurzame innovaties. Met grote ambities, ook op het vlak van digitalisering. ‘We moeten snel de stap maken van 2D naar 3D, naar modelbased bouwen”, is de rotsvaste overtuiging van Charlotte Philips, programmamanager bij Unica. ‘Noodzakelijk als we onze positie willen behouden.’
Duik in onze blogs & whitepapers
Als softwareleverancier en kennispartner hebben wij alles in huis om jouw digitalisering te optimaliseren.