Naar hoofdinhoud

Hilti

Hilti en Cadac maken werk van digitaal bouwen

"BIM’men is samenwerken en daarvoor heb je deskundige partners nodig."

Automatisering, robotsering en dus digitaal ontwerpen zijn absolute noodzaak in de bouwsector. Dat is de vaste overtuiging van Hilti, wereldwijd toeleverancier van gereedschappen, producten, software en andere diensten aan bouwbedrijven en installateurs. De onderneming maakt samen met Cadac als partner al vijf jaar stappen met Building Information Modelling. In het Nederlandse hoofdkantoor in Berkel en Rodenrijs draait nu een pilot met Autodesk BIM 360 die bij succes uitgerold wordt over heel Europa. "BIM’men is samenwerken en daarvoor heb je deskundige partners nodig."

Familiebedrijf Hilti met het hoofdkantoor in Liechtenstein is met ruim 30.000 medewerkers en een jaaromzet (2018) van 5,6 miljard euro in 128 landen een grote speler in de bouwsector. De groeicijfers worden al jaren in dubbele cijfers geschreven en dat blijft zo, is de verwachting.

bim-hilti-anchor-1280

Opgave

“Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn”, zegt Hayo Meijs, bij Hilti Nederland verantwoordelijk voor het Building Information Modelling proces en alles wat daarbij komt kijken. “De wereldbevolking groeit naar tien miljard mensen. Die willen allemaal wonen en zich verplaatsen. Dat betekent een enorme opgave met nieuwbouw en infrastructuur. Woningen, ziekenhuizen, kantoorgebouwen, wegen, spoor, bruggen, riolen, waterleiding, enzovoort. Hilti levert gereedschappen, diensten en bepaalde essentiële producten voor deze sectoren. Logisch dat de focus staat op groei. Maar ik zeg er meteen bij dat de bouw als de bliksem moet digitaliseren. De arbeidsproductiviteit moet omhoog. Harder werken is geen oplossing, dat is old school. En meer bouwvakkers zijn er eenvoudigweg niet.”

De enige oplossing is het drastisch opschroeven van de arbeidsproductiviteit. Net zoals in de maakindustrie, weet ook Jeroen Janssen, namens Cadac het vaste aanspreekpunt voor Hilti. “In de bouw is de arbeidsproductiviteit de laatste tien jaar met misschien twee of drie procent gestegen. Zet dat eens af tegen de maakindustrie die ruim 25 procent productiever is geworden. Die met mínder mensen veel meer doet. Dankzij digitalisering, automatisering en robotisering. Die slag gaan we in de bouw ook maken.”

Meer over BIM

Het besef dat digitaliseren onontkoombaar is, dat is er onderhand wel. Niet alleen door de druk van de bouwopgave, ook om de faalkosten naar beneden te brengen.

Hayo Meijs

Programmamanager BIM - HILTI

bim-hilti-miljarden-1280

Miljarden

Zeker weten, vult Hayo Meijs aan. “Ieder zichzelf respecterend bedrijf in de bouwsector is er mee bezig. Hilti levert aan duizenden aannemers en andere toeleveranciers in de bouw en het gaat altijd over BIM’men. Het besef dat digitaliseren onontkoombaar is, dat is er onderhand wel. Niet alleen door de  druk van de bouwopgave, ook om de faalkosten naar beneden te brengen.

Er gaan miljarden euro’s verloren door slechte planning en afstemming. Nog altijd is de gedachte dat eventuele knelpunten ‘wel op de bouwplaats opgelost worden’. Daardoor ontstaan vertragingen met herstelwerk die de kosten omhoog jagen. Zowel door extra materialen als extra mankracht. Ik ben ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een kantelpunt, van een digitale revolutie in de bouwsector. We moeten wel.”

hilti bim to field

Legolisering

De sleutel is digitaal ontwerpen. In dat verband wijst Hayo Meijs naar China waar een wolkenkrabber binnen anderhalve maand uit de grond wordt gestampt. “Kwestie van blokjes stapelen”, zegt hij. “We noemen dat wel de Legolisering van de Bouw, een term die de Delftse hoogleraar De Ridder introduceerde.

Natuurlijk lijken in China al die gebouwen op elkaar. Willen we dat? Misschien niet, maar modulair bouwen is wel de basis. Het ontwerp wordt tot in het kleinste detail uitgewerkt. Elementen worden voorgefabriceerd. De gaatjes, sleuven, ankers en uitsparingen voor deuren en ramen zitten meteen op de goede plek. De logistiek rond de aanvoer van materialen, gereedschappen en mankracht is perfect geregeld. Dat wordt het nieuwe bouwen.”

cadac modules

Cadac Modules

Toch hoeft dat niet te leiden tot eenheidsworst, meent Jeroen Janssen. “Net als met Legoblokjes kun je eindeloos variëren. Geef tien kinderen een doos met blokjes en de opdracht om een huis te bouwen en je krijgt tien verschillende huizen. Misschien kun je met digitaal ontwerpen wel creatiever zijn dan met de huidige werkwijze.

Sinds kort is onze Cadac Modules Configure-oplossing beschikbaar waarmee de salesmensen van Hilti heel eenvoudig en snel een beugelsamenstelling kunnen configureren. Voor ondersteuning van bijvoorbeeld leidingen in een gebouw. Met een paar klikken zijn de prefabtekeningen gereed voor de partner die de beugels prefabriceert zodat deze direct op de bouwplaats gemonteerd kunnen worden. Heel efficiënt.”

Meer over Cadac Modules

Cadac heeft de slag gemaakt van softwareleverancier naar digital enabler.

Basis voor Building Information Modelling is het ordenen en delen van data. “Daar zijn  we een jaar of vijf geleden met Cadac als partner mee begonnen”, vervolgt Hayo Meijs. “Uiteraard als leverancier van de Autodesk-software, maar vooral omdat Cadac kennis en opleidingen levert, meedenkt en adviseert. BIM’men is een proces waarbij je partners nodig hebt. Specialisten die ook de noodzaak van verandering onderschrijven en durven te investeren in digitalisering. Cadac heeft de slag gemaakt van softwareleverancier naar digital enabler.

 

bim-hilti-3d-modelling-1280

Proces

We gebruiken ze al en kunnen steeds meer partijen overtuigen om in te stappen. Opdrachtgevers, ingenieursbureaus, architecten en aannemers. Binnen onze eigen onderneming heeft ons dat tot voorloper gemaakt. We richten nu in Berkel en Rodenrijs een BIM Competence Centrum in waarin we de volgende slag maken. Met de BIM 360-oplossing  van Autodesk maken onze salesmensen en modelleurs nu de reële stap naar digitaal ontwerpen en bouwen.

Gaat het dan vanzelf? Nee, in feite richt je een nieuw primair proces in. Dat vergt ook flexibiliteit van onze eigen ICT-mensen. Ze moeten ook omschakelen, omdenken. Dan is een goede partner essentieel. Cadac zorgt voor goede trainingen, ondersteunt, motiveert en is altijd bereikbaar als er iets mis gaat.”

Meer over BIM 360

bim-hilti-3d-model-mep-support-1280

Ankers

Voorbeelden heeft Hayo Meijs genoeg. “Wij leveren bijvoorbeeld de ankers en beugelsystemen waarmee leidingen, kabels en buizen vastgezet worden. Dat klinkt eenvoudig, maar het is wezenlijk om in het digitale ontwerp de exacte plaats en specificaties te bepalen.

Wij leveren dan de juiste materialen mét de benodigde gereedschappen. Op het juiste moment. Een andere partij kan de gaatjes al voorboren zodat er weer tijd bespaard wordt op de bouwplaats. Zo kun je elk onderdeel van een gebouw tot in detail digitaal uitwerken.

autodesk bim 360 building information model

Orde in de chaos

Zeker, nog niet elke partij is zover. Maar het gaat snel. We hebben goede ervaringen opgedaan met de nieuwbouw voor een datacenter in de Eemshaven en het hoofdkantoor van het Europese Patent Office in Rijswijk. Nu werken we in Duitsland aan een gebouw voor BASF waarin tientallen partners aansluiten.

Allemaal delen ze hun data in BIM 360 van Autodesk. Iedereen werkt zo met de meest actuele data in de cloud, er circuleren geen verschillende versies meer. Het versturen van zware files via WeTransfer is verleden tijd, het versnipperd opslaan van documenten eveneens. Het systeem kan alle soorten documenten aan. Er ontstaat orde in de chaos. De foutmarge daalt, de bouwsnelheid gaat omhoog. Het begin is er.”

Breng orde in de chaos

bim-hilti-robot-diamant-boren-1280

BIM-center

Het BIM Competence Center gaat dienen als kenniscentrum voor de complete Hilti-groep. “Allereerst voor Europa en misschien wel wereldwijd”, hoopt Hayo Meijs. “We willen ook verder groeien in Azië en Oost-Europa. Daar gaan de ontwikkelingen snel, maar wij hebben zeker expertise waar behoefte aan is.”

Jeroen Janssen kan het enthousiaste betoog van Hayo Meijs alleen maar ondersteunen. “Voor ons is Hilti vanzelfsprekend een waardevolle relatie en nu een boegbeeld van onze campagne om BIM’men verder uit te rollen. Cadac wil net als in de maakindustrie ook in de bouw de rol spelen van digital enabler.

Lees meer over BIM

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld