Standaardisatie

Zonder standaardisatie geen BIM

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Gestandaardiseerde informatie als norm

Betere kwaliteit en uitwisselbaarheid van informatie
BIM wordt langzaam maar zeker gemeengoed voor installatiebedrijven. Gezien het belang van technische installaties in een woning of gebouw en het toenemende belang van prefabricage, is het essentieel dat iedereen volgens dezelfde standaarden gaat werken. Door gebruik van dezelfde standaarden neemt de kwaliteit en uitwisselbaarheid van informatie in gebouwmodellen toe. De standaarden maken het ook mogelijk objecten te ontwikkelen die in CAD en/of BIM software gebruikt kunnen worden voor het modelleren van gebouwen en installaties.

Overheid ziet belang van standaardisatie
De overheid stimuleert het gebruik van open standaarden. Op deze manier wil de overheid de communicatie en samenwerking tussen verschillende partijen stimuleren, een gezonde concurrentie in de markt (software-onafhankelijkheid) bevorderen en de informatie van nu ook op langere termijn bruikbaar houden.

Lees meer

Het is essentieel dat we samen dezelfde standaard in BIM gaan gebruiken. Er is geen BIM zonder standaardisatie.

Jeroen Leeuw Sales Director - Architectuur, bouw en installatietechniek Jeroen Leeuw

Waarom standaardisatie?

Het standaardiseren van informatie brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee.

USP Uitwisselbare producten

Uitwisselbare producten

Producten en componenten worden uitwisselbaar, dit biedt schaalvoordeel.

USP Eenduidige informatie

Eenduidige informatie

Door standaardisatie kunnen producten en componenten door verschillende stakeholders met elkaar vergeleken worden.

USP Reduceer faalkosten

Reduceer faalkosten

Tijdens het bouwproces worden faalkosten door miscommunicatie aanzienlijk verminderd.

Voordelen van het ETIM RT Project

Eerste stappen naar standaardisatie

Om deze standaardisatie te bewerkstelligen is voor de installatiesector het ETIM RT project gestart door UNETO-VNI. In dit project worden afspraken en standaarden vastgelegd rond Reken en Tekenparameters (RT) van technische producten. De BIR (Bouw Informatie Raad) maakt zich sterk voor standaardisatie in de bouwkolom, en is al enige tijd bezig met de zogeheten CB-NL (conceptenbibliotheek Nederland).

Daarnaast heeft de Revit Gebruikers Groep (Revit GG) de Dutch Revit Standards (DRS) ontwikkeld. De DRS is een standaard geworden voor alle Revit gebruikers. De DRS is een open standaard en gericht op een open BIM samenwerking door de volledige integratie met IFC. Het ETIM RT project en CB-NL bieden de structuur voor eenduidige communicatie, onafhankelijk van software programma’s. Revit GG gaat de ETIM RT en CB-NL standaarden verwerken in haar eigen DRS-systematiek, die de gehele bouwkolom bestrijkt. De DRS biedt dus de juiste vertaling naar Revit.

Uniforme Objecten Bibliotheek

De standaard parametrische beschrijving van een product in ETIM RT en de implementatie daarvan in de DRS zal uiteindelijk leiden tot een standaard Revit bibliotheek van objecten. Deze bibliotheek kan gebruikt worden door alle modelleer tools die de standaard ondersteunen, de zogenaamde Uniforme Objecten Bibliotheek.

Vanaf het begin ziet Cadac Group het belang in van open standaarden en we willen een duidelijke bijdrage leveren aan initiatieven voor het opzetten van deze open standaarden. Cadac Group is nauw betrokken bij de initiatieven van UNETO-VNI en CB-NL en ziet in de DRS ook een belangrijke stap richting standaardisatie. Wij onderstrepen het belang van een gestandaardiseerde aanpak en juichen de verschillende initiatieven van harte toe.

Wat en hoe van de CB-NL

Content LAB - Voorsprong met één druk op de knop!

Modelleurs gebruiken vaak content uit bibliotheken, of databases van fabrikanten om een model op te bouwen in Revit MEP. Met de Content LAB zorgt u ervoor dat een Revit gebruiker uw content direct kan selecteren om in het model te plaatsen. Met de Content LAB add-in kan een modelleur via een Ribbon in Revit rechtstreeks producten uit uw productcatalogus selecteren en in het BIM model plaatsen.

themodus.jpg

Haal alles uit BIM met de Cadac TheModus Suite

Wij hebben met de Cadac TheModus Suite een pakket ontwikkeld waarmee u meer haalt uit digitale ontwerp. Deze Suite combineert alle benodigde software om uw digitale ontwerpinformatie van bouwprojecten te creëren, beheren en delen.

De Cadac TheModus Suite is specifiek gericht op de bouwindustrie en de complexe processen die ontstaan door de veelheid aan betrokken partijen en specialisten. Het Bouw Informatie Model staat in onze aanpak centraal. De software oplossingen in onze TheModus Suite voor Architectuur, Bouw en Installatietechniek zijn bij uitstek geschikt voor alle grotere projecten en werken perfect samen met de Autodesk producten.

Alles over de Cadac TheModus Suite

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Standaardisatie

  • Wijzigingen licentievoorwaarden virtualisatie

  • Bouwkundige aannemers: orde in de chaos

  • Expert Platform als groeimodel in de software branche

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

  • Content LAB - Revit Library Access Button

  • Voordelen van het ETIM RT Project

  • Wat en hoe van de CB-NL

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema Standaardisatie

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie over Standaardisatie?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?