Standaardisatie

Zonder standaardisatie geen BIM

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Er is geen BIM zonder standaardisatie

Betere kwaliteit en uitwisselbaarheid van informatie
BIM wordt langzaam maar zeker gemeengoed voor installatiebedrijven. Gezien het belang van technische installaties in een woning of gebouw en het toenemende belang van prefabricage, is het essentieel dat iedereen volgens dezelfde standaarden gaat werken. Door gebruik van dezelfde standaarden neemt de kwaliteit en uitwisselbaarheid van informatie in gebouwmodellen toe. De standaarden maken het ook mogelijk objecten te ontwikkelen die in CAD- en/of BIM-software gebruikt kunnen worden voor het modelleren van gebouwen en installaties.

Overheid ziet belang van standaardisatie
De overheid stimuleert het gebruik van open standaarden. Op deze manier wil de overheid de communicatie en samenwerking tussen verschillende partijen stimuleren, een gezonde concurrentie in de markt (software-onafhankelijkheid) bevorderen en de informatie van nu ook op langere termijn bruikbaar houden.

Lees meer

Het is essentieel dat we samen dezelfde standaard in BIM gaan gebruiken. Er is geen BIM zonder standaardisatie.

Jeroen Leeuw Sales Director - Architectuur, bouw en installatietechniek Jeroen Leeuw

De standaardisatie van BIM

Het standaardiseren van informatie vormt de basis van BIM en brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee.

USP Uitwisselbare producten

Uitwisselbare producten

Producten en componenten worden uitwisselbaar, dit biedt schaalvoordeel.

USP Eenduidige informatie

Eenduidige informatie

Door standaardisatie kunnen producten en componenten door verschillende stakeholders met elkaar vergeleken worden.

USP Reduceer faalkosten

Reduceer faalkosten

Tijdens het bouwproces worden faalkosten door miscommunicatie aanzienlijk verminderd.

Voordelen van het ETIM MC Project

Eerste stappen naar standaardisatie

Voor de basis van deze standaardisatie heeft Ketenstandaard Bouw & Installatie voor de installatiesector het ETIM MC in het leven geroepen. ETIM MC (voorheen ETIM RT) is een uitbreiding op de ‘basis’ ETIM classificatie voor technische producten. In aanvulling op ETIM kunnen met ETIM MC geometrische kenmerken aan producten toegevoegd worden, waarmee vervolgens BIM-objecten kunnen worden gegenereerd.

Daarnaast heeft de Revit Gebruikers Groep (Revit GG) de Dutch Revit Standards (DRS) ontwikkeld. De DRS is een standaard geworden voor alle Revit-gebruikers. De DRS is een open standaard en gericht op een open BIM-samenwerking door de volledige integratie met IFC. ETIM MC biedt structuur voor eenduidige communicatie, onafhankelijk van softwareprogramma’s. Revit GG gaat de ETIM MC standaard verwerken in haar eigen DRS-systematiek, die de gehele bouwkolom bestrijkt. De DRS biedt dus de juiste vertaling naar Revit. Een ander standaardisatie initiatief is de BIM basis ILS. Een groeiend aantal partijen in de bouw sluit zich aan bij het initiatief om een basis informatieleveringsspecificatie te hanteren. Dit initiatief wordt gesteund door Het BIM Loket. Het beheer van de BIM basis ILS wordt vormgegeven in samenwerking met buildingSMART Benelux.

Uniforme Objecten Bibliotheek

De standaard parametrische beschrijving van een product in ETIM MC en de implementatie daarvan in de DRS zal uiteindelijk leiden tot een standaard Revit-bibliotheek van objecten. Deze bibliotheek kan gebruikt worden door alle modelleertools die de standaard ondersteunen, de zogenaamde Uniforme Objecten Bibliotheek. Cadac spant zich er enorm voor in en werkt er actief in mee middels het CIC-initiatief. 

In de loop van dit jaar zullen de eerste concrete stappen worden gezet om tot een UOB te komen, naar verwachting zullen de eerste resultaten in 2020 worden gepresenteerd.

cadac modules.jpg

Content LAB - Voorsprong met één druk op de knop!

Modelleurs gebruiken vaak content uit bibliotheken, of databases van fabrikanten om een model op te bouwen in Revit MEP. Met de Content LAB zorgt u ervoor dat een Revit-gebruiker uw content direct kan selecteren om in het model te plaatsen. Met de Content LAB add-in kan een modelleur via een Ribbon in Revit rechtstreeks producten uit uw productcatalogus selecteren en in het BIM-model plaatsen.

themodus.jpg

Haal alles uit BIM met de Cadac TheModus Suite

Wij hebben met de Cadac TheModus Suite een pakket ontwikkeld waarmee u meer haalt uit  uw digitale ontwerp. Deze Suite combineert alle benodigde software om uw digitale ontwerpinformatie van bouwprojecten te creëren, beheren en delen.

De Cadac TheModus Suite is specifiek gericht op de bouwindustrie en de complexe processen die ontstaan door de veelheid aan betrokken partijen en specialisten. Het Bouw Informatie Model staat in onze aanpak centraal. De software-oplossingen in onze TheModus Suite voor Architectuur, Bouw en Installatietechniek zijn bij uitstek geschikt voor alle grotere projecten en werken perfect samen met de Autodesk-producten.

Alles over de Cadac TheModus Suite

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Standaardisatie

  • Webinar – Launch AutoTURN 11

  • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

  • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

  • Content LAB - Revit Library Access Button

  • Voordelen van het ETIM MC Project

  • Wat en hoe van de CB-NL

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema Standaardisatie

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie over Standaardisatie?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?