CAM (Computer-Aided Manufacturing)

Automatiseer en digitaliseer het productieproces

Stel een vraag ontdek

Geautomatiseerde aansturing van productie vanuit het 3D-model

Computer-Aided Manufacturing (CAM) omvat het speelveld van het geautomatiseerd aansturen van CNC-machines. Traditioneel worden CNC machines geprogrammeerd aan de machine op basis van CNC-code.

De vertaling van het te produceren model naar aansturing van de machine waarop het product te produceren, is echter arbeidsintensief, foutgevoelig en richting productiekosten vaak niet optimaal. CAM-oplossingen automatiseren deze acties, vertrekkend vanuit geïmporteerd CAD model. Het zorgt voor optimalere productie, betere productkwaliteit, en reduceert in kosten van werkvoorbereiding.

Lees meer

De combinatie CAD /CAM versnelt en vereenvoudigt zowel het ontwerpproces als het productproductieproces!

Marco Takx CAM Consultant - Digital Fabrication Marco Takx

Ontdek CAM in het Cadac Lab

De opkomst van nieuwe ontwerp technieken vraagt om nieuwe ontwerp- en productiemethoden waarbij onder andere additieve (3D printing) en substractieve (CNC) productiemethoden toegepast worden. Als geen ander kunnen wij u helpen CAD en CAM te verbinden en deze deels nieuwe ontwerp- en productiemethoden binnen uw productontwikkelingsproces toe te passen.

In ons hoofdkantoor in Heerlen hebben wij een werkplaats ingericht waar we ontwerpen op maakbaarheid en kwaliteit kunnen toetsen. In deze innovatieve, inspirerende werkplaats, het Cadac Lab, beschikken we over een professionele 3D-printer, 3D-scanner, robotarm, en een state-of-the-art 5-assige Haas VF1 CNC-machine.

Cadac Group ontvangt de Autodesk CAM Specialization

In Augustus 2019 heeft Cadac Group de Autodesk CAM Specialization ontvangen. Het Cadac Lab ontvangt deze prijs vanwege haar kennis, ervaring en processen op het gebied van Computer-Aided Manufacturing (CAM). Cadac verdiept zich al jaren in de CAM-wereld door middel van intensieve trainingen en te innoveren in het Cadac Lab op het hoofdkantoor te Heerlen. 

De Autodesk CAM Specialization erkent niet alleen Cadac’s expertise op het gebied van CAM, maar stelt Cadac ook in staat een selectie van exclusieve high-end Autodesk CAM-oplossingen op te nemen in de productcatalogus zoals Autodesk PowerMillPowerShapePowerInspectNetfabb en FeatureCAM. Al deze producten kunnen gepresenteerd en getest worden in het Cadac Lab.

Meer informatie

Cadac Channel #20: Cadac Group ontvangt de Autodesk CAM Specialization

Cadac Channel #01: Het lab

CAD vs. CAM

CAD-CAM is een samenvoeging van twee afkortingen. CAD is een afkorting die staat voor “Computer-Aided Design”. Hiermee wordt bedoelt dat producten worden ontwikkelt en vormgegeven doormiddel van een computersysteem.

De tweede afkorting ‘CAM’ staat voor “Computer-Aided Manufacturing”. Met CAM wordt aangegeven dat producten daadwerkelijk worden gefabriceerd of geproduceerd doormiddel van software op de computer. CAD-CAM wordt als één term genoemd in automatisering in een productieomgeving.

Hoe werkt een CAD-CAM systeem?

Doormiddel van een CAD-CAM systeem worden productiebestanden gegenereerd uit ontwerpbestanden op een computer. In het CAD systeem moet rekening gehouden worden met de machines die daadwerkelijk de producten moeten produceren. In feite moet in het CAD-systeem rekening houden worden met het CAM-systeem.

In de CAM software zijn verschillende bewerkingsstrategieën aanwezig die de gebruiksvriendelijkheid van het CAM systeem bevorderen. In een CAM systeem wordt de opspanning van een product geregeld en wordt vastgesteld welke gereedschappen moeten worden gebruikt voor de vormgeving en fabricage van het daadwerkelijke product. 

Grand Opening Cadac Lab

Cadac Channel #06: De eerste stap naar Model Based Enterprise

Waar worden CAD-CAM systemen toegepast?

CAD-CAM systemen worden veel toegepast bij bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en daarnaast ook verspanen. Hierbij kan gedacht worden aan machinefabrieken. Ook bedrijven die onderdelen fabriceren voor machines in opdracht van onderhoudsbedrijven maken als toeleveranciers regelmatig gebruik van CAD-CAM. Bedrijven die gebruik maken van een CAD-CAM systeem kunnen zowel grote series van producten fabriceren als enkelstuks.

Middels een verbinding tussen de CAD / CAM software en de computergestuurde systemen in de productie, worden de ontwerpen, het CAD gedeelte, geüpload en vervolgens gedownload op de machine. Het gebruik van de 3D gegevens uit het CAD model verder in het productieproces wordt Model Based Enterprise genoemd.

Lees meer over Model Based Enterprise

Wilt u aan de slag met CAM?

Stel een vraag Ontdek Cadac Lab

Gerelateerde producten

De beste tools voor uw CAD / CAM workflows

CAD & CAM software

Fusion 360

Fusion 360 is een nieuwe visie op productontwikkeling van Autodesk. Het is het eerste echte 'Product Innovation Platform' ter wereld. Een platform dat ontwerp, productie en gebruik met elkaar verbindt, in de cloud.

 • De eerste 3D CAD, CAM, and CAE tool in zijn soort
 • Beter samenwerken
Lees meer

PowerMill

Autodesk PowerMill is 's werelds toonaangevende, gespecialiseerde CAM-software voor de vervaardiging van complexe vormen.

 • Digital Fabrication
 • De beste CAM software voor vervaardiging van complexe vormen
Lees meer

PowerShape

Met PowerShape combineert u moeiteloos surface-, solid-, en mesh- modeling om complexe onderdelen gereed te maken voor productie.

 • Digital Fabrication
 • CAM modeling
Lees meer

FeatureCAM

Autodesk FeatureCAM automatiseert in hoogste mate uw proces van ontwerp tot NC code. Reduceer programmeringstijd en produceer met consequent resultaat voor CNC frees, draai, langdraai en draadvonk machines.

 • Digital Fabrication
 • Programmeer onderdelen sneller dan ooit
Lees meer

PowerInspect

Optimaliseer en meet productkwaliteit met de toonaangevende, hardware onafhankelijke 3D measurement software van Autodesk.

 • Digital Fabrication
 • Optimaliseer meet productkwaliteit
Lees meer

NetFabb

Autodesk Netfabb-software voor additive manufacturing bevat tools die u helpen uw additive-werkstroom te stroomlijnen en 3D-modellen snel om te zetten in succesvol geprinte onderdelen.

 • Digital Fabrication
 • Maak uw model klaar om te 3D-printen
Lees meer

HSM

Met HSM beschikt u over volledige CAM-functionaliteit voor draaien, frezen en andere CNC-gestuurde bewerkingen.

 • Digital Fabrication
 • Volledig geïntegreerd in Inventor
Lees meer

Gerelateerde Workshops & Trainingen

In ons Cadac Lab in Heerlen laten we u graag kennismaken met de nieuwste innovaties op het gebied van CAD / CAM

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

 • Grand Opening Cadac Lab

 • Cadac Channel #01: Het lab

 • Cadac Channel #06: De eerste stap naar Model Based Enterprise

 • Cadac Channel #04 Fusion 360

 • Cadac Channel #05 Digital Manufacturing

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

 • Autodesk komt met nieuwe trade-in actie voor verouderde softwarelicenties

 • Cadac zoekt weer 25 senior consultants en operations managers

 • Wie gaat het nieuwe digitale platform van Cadac leiden?

Meer nieuws

Onze oplossingen in de praktijk

Bekijk een selectie van onze projecten bij toonaangevende klanten

Meer cases

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap