BIM voor fabrikanten

De producten en 3D-modellen van fabrikanten worden steeds essentiëler in BIM projecten

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Stel uw productportfolio beschikbaar in BIM

Fabrikanten sluiten aan bij BIM
BIM is de standaard voor bouwend Nederland. Voor u als fabrikant is het dus ook belangrijk om aansluiting te blijven houden bij BIM. Uw producten en 3D-modellen zijn namelijk hard nodig in BIM-projecten. Het liefst uit één bron en niet specifiek via CAD-bibliotheken van verschillende softwareleveranciers.

Oplossing voor de gehele installatietechnische branche
Naast beperkte uitwisselbaarheid voor eindgebruikers kost het fabrikanten veel tijd en geld om content up-to-date en werkend te houden met nieuwe releases. Daarom is UNETO-VNI in samenwerking met verschillende softwareleveranciers gestart met een project, waarbij het ontwikkelen van een Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) centraal stond. De UOB is een oplossing voor de gehele installatietechnische branche. Met de UOB is het mogelijk voor fabrikanten om geometrische gegevens conform ETIM-standaard, inclusief nieuwe reken- en tekenparameters, toe te voegen aan één centrale database.

Lees meer

De producten en 3D-modellen van fabrikanten worden steeds essentiëler in BIM projecten. Er is dus een belangrijke rol voor de fabrikant weggelegd in BIM.

Jeroen Leeuw Sales Director - Architectuur, bouw en installatietechniek Jeroen Leeuw
vsh-fittings-5.jpg

ETIM MC voor uniforme objecten

UNETO-VNI heeft in samenwerking met verschillende softwareleveranciers, fabrikanten en Ketenstandaard Bouw en Installatie ETIM MC opgestart. ETIM MC (voorheen ETIM RT) staat voor ETIM Modelling Classes en is een uitbreiding op de ‘basis’ ETIM-classificatie voor technische producten. In aanvulling op ETIM kunnen met ETIM MC geometrische kenmerken aan producten toegevoegd worden, waarmee vervolgens BIM-objecten kunnen worden gegenereerd. Cadac Group heeft vanaf de start een belangrijke rol als een van de softwareleveranciers binnen dit project. ETIM MC is het fundament van de standaard die gebruikt kan worden door fabrikanten om data gestructureerd, uniform en software-onafhankelijk aan te bieden aan de markt.

De Uniforme Objecten Bibliotheek, kort UOB, komt daarmee binnen bereik: een bibliotheek met gestandaardiseerde 3D-objecten om mee te BIMmen, vastgelegd volgens de specificaties en afspraken tussen installatiebedrijven, fabrikanten en software bedrijven. Door deze UOB worden productbibliotheken weggehaald bij softwarehuizen en komt de verantwoordelijkheid voor productcontent  helemaal bij de fabrikant te liggen. De fabrikant kent zijn producten als geen ander en beschikt over de enige echte en kloppende productdata. Door deze centraal en gestructureerd bij te houden is de fabrikant straks verantwoordelijk voor zowel het fysieke als het virtuele product. De BIM-objecten worden niet meer getekend, maar gegenereerd met de juiste up-to-date productdata, de verschillende BIM-platformen kunnen daarmee onafhankelijk van elkaar modellen genereren: platformonafhankelijk dus!

Content LAB - Voorsprong met één druk op de knop!

Wilt u, als fabrikant of leverancier in de bouw, uw producten virtueel beschikbaar stellen in BIM? Hiervoor biedt onze Content LAB (Library Access Button) uitkomst. Met de Content LAB krijgt iedere modelleur toegang tot uw volledige productportfolio in Revit.

Modelleurs gebruiken vaak content uit bibliotheken, of databases van fabrikanten om een model op te bouwen in Revit MEP. Met de Content LAB zorgt u ervoor dat een Revit-gebruiker uw content direct kan selecteren om in het model te plaatsen. Met de Content LAB add-in kan een modelleur via een Ribbon in Revit rechtstreeks producten uit uw productcatalogus selecteren en in het BIM-model plaatsen.

Meer over Content LAB

Content LAB - Revit Library Access Button

themodus.jpg

BIM-Prijscalculator

BIM is niet meer weg te denken uit het bouwproces en dus ook niet uit de functie van een calculator. Vragen als "hoeveel kost het om een BIM-model van een gebouw te maken?’’ wachten vaak lang op antwoord. Gelukkig is de eerste online BIM-Prijscalculator recentelijk gelanceerd. Een easy-to-use calculator die voorziet van prijs en levertijd binnen één werkdag.

Bereken BIM prijs in 8 eenvoudige stappen:

 1. Selecteer de service die u nodig heeft
  Met dit menu kunt u de beschikbare input specificeren van waaruit de modelbouwers zullen werken om uw BIM-model te creëren.
   
 2. Selecteer het type gebouw 
  Selecteer het type gebouw van uw project.
   
 3. Voer het bruto vloeroppervlak van het gebouw (in m²) in
  Het bruto vloeroppervlak is het totale vloeroppervlak van het gebouw, inclusief de buitenmuren en exclusief het dak.
   
 4. Architectuur 
  Als u de architectuur van het te modelleren ontwerp wilt, sleept u de knop Architectuur naar rechts en selecteert u de gewenste LOD (Level of Detail).
   
 5. MEP 
  Als u wilt dat de MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing) van het ontwerp wordt gemodelleerd en gecoördineerd, sleept u de knop MEP naar rechts en selecteert u de aangevraagde LOD voor elke sub-discipline.
   
 6. Structuur 
  Als u wilt dat de structuur van het ontwerp wordt gemodelleerd, sleept u de knop Structuur naar rechts en selecteert u de gewenste LOD.
   
 7. Importeer parameters 
  Als u parameters wilt importeren in het BIM-model (bijvoorbeeld uit gegevensbladen) voor faciliteitenbeheer of voor technisch onderhoud, sleept u de knop Importparameters naar rechts en selecteert u "Ja".
   
 8. Submit 
  Als alle informatie ingevuld is vult u eenvoudig uw contactgegevens in om de prijsopgave van uw BIM-model te ontvangen. Het BIM Price Calculator team doet de rest, en u ontvangt uw prijsopgave binnen één werkdag in uw mailbox.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom BIM voor fabrikanten

 • Webinar – Launch AutoTURN 11

 • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

 • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

 • Content LAB - Revit Library Access Button

 • Voordelen van het ETIM MC Project

 • Wat en hoe van de CB-NL

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema BIM voor fabrikanten

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie over BIM voor fabrikanten?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?