BIM voor Beheer & Onderhoud en Facility Management

Gebruik BIM data ook in de exploitatiefase

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Facility Management effectiveren met BIM

BIM-data is uitermate geschikt voor onderhoudsplanning
Is BIM-data geschikt voor beheerdata? Krijgen we deze BIM-data beschikbaar voor zowel een meerjarig onderhoudsplan als facilitair management? Het antwoord op deze vragen is volmondig ja!

Plan onderhoud en ruimtegebruik efficiënter en goedkoper
BIM wordt nog te vaak alleen geassocieerd met 3D CAD in de ontwerpfase. De i van informatie in BIM is echter heel belangrijk. Door al vroegtijdig veel informatie en data aan het model toe te voegen wordt niet alleen sneller gebouwd met minder faalkosten. De data is ook uitermate geschikt om te gebruiken in de beheer- en onderhoudsfase. Als facility manager gebruikt u de BIM-data voor efficiënter onderhoud, planningen en ruimtegebruik.

Lees meer

BIM biedt een schat aan praktische informatie om ook in de exploitatiefase kosten te besparen.

Bjorn Ramaekers Product Manager - Architectuur, bouw en installatietechniek Bjorn Ramaekers

Voordelen van BIM voor Facility Management

USP Visueel inzicht in ruimtegebruik

Visueel inzicht in ruimtegebruik

Bepaal in het 3D model de meest efficiënte indeling voor ruimtes.

USP Efficiënte onderhoudsplanning

Efficiënte onderhoudsplanning

Altijd helder inzicht in wanneer wat onderhouden moet worden.

USP Combineer BIM en beheerdata

Combineer BIM en beheerdata

Maak visueel duidelijk welke gebouwonderdelen of installaties onderhouden moeten worden.

lincon-tate-modern-1.jpg

Meer inzicht dankzij visuele BIM informatie

De overdracht van BIM informatie van de ontwerpfase naar de beheer- & onderhoudsfase gebeurt op dit moment nog vaak handmatig. Het gevolg? Veel tijdverlies en risico’s op fouten omdat niet alle bruikbare data wordt overgenomen! Terwijl deze informatie uitermate geschikt is om inzichtelijk te maken wanneer iets onderhouden, hersteld of vervangen moet worden. En, misschien nog wel belangrijker, hoeveel dit kost op jaarbasis.

Inmiddels kunnen we BIM informatie en beheerdata van verschillende partijen samenvoegen en in één oogopslag inzichtelijk maken met slimme viewtechnieken. Als gebruiker krijgt u daarbij alleen die informatie te zien die op dat moment van toepassing is. Highlight bijvoorbeeld alle wanden (BIM informatie) die een likje verf nodig hebben (beheerdata), of alle installaties die de komende maand onderhoud nodig hebben.

Verschillende doelen in het bouwproces

BIM-data voor de gehele levensduur van een bouwwerk levert een aantal uitdagingen op. Niet zozeer technisch, maar wel wat betreft procedures. Samenwerking is daarbij essentieel. In de praktijk zien we nog te vaak dat iedere participant gedurende het hele bouwproces alleen rekening houdt met zijn eigen doelen. Er wordt te weinig geleerd van de kennis en ervaringen uit de gebruiksfase. Juist in het stimuleren van alle bouwparticipanten voor het verwerken van al deze kennis in de BIM modellen, daar zit één van de grootste uitdagingen.

Doordat gestelde doelen van elke participant in het bouwproces verschillend zijn, is ook de geproduceerde data tijdens elke bouwfase verschillend. Hoe hergebruiken en interpreteren we deze informatie op een juiste manier voor calculaties en planning in de beheer- en onderhoudsfase? Je weet bijvoorbeeld dat je voegwerk om de zoveel jaar moet worden vervangen, terwijl voegwerk niet wordt toegekend in het BIM model. Metselwerk kan echter wel worden toegekend in het BIM model, waarmee de kosten voor opnieuw voegen eenvoudig berekend kan worden. Het kan dus nodig zijn dat er meer informatie aan het BIM model toegekend moet worden dan er in de bouwfase nodig is.

samenwerking-bim-bouwpartners.jpg

Field Management with Autodesk BIM 360 Field

BIM 360 Field, dé BIM totaaloplossing voor FM

Dat BIM voor de exploitatiefase belangrijk is mag duidelijk zijn, maar hoe? Autodesk heeft hiervoor BIM 360 Field ontwikkeld. Deze unieke oplossing voor beheer & onderhoud biedt u handige, gebruiksvriendelijke tools om uw facility management efficiënt te managen.

Is er iets beschadigd of kapot? Een installatie defect? Een scheur in betonwerk? Een defecte kraan? Door deze informatie direct te registeren in BIM 360 Field krijgt iedereen meer inzicht in de status en kunnen de juiste personen sneller beslissingen nemen. Het is een online melding registratiesysteem waarbij gebruikers, facilitair managers en onderaannemers toegang tot hebben. Inclusief mogelijkheden voor het maken van checklists of todo’s. Beschikbaar op tablet, smartphone of desktop.

Lees meer over BIM 360 Field

BIM Prijscalculator

BIM is niet meer weg te denken uit het bouwproces en dus ook niet uit de functie van een calculator. Vragen als ‘’hoeveel kost het om een BIM-model van een gebouw te maken?’’ wachten vaak lang op antwoord. Gelukkig is de eerste online BIM Prijscalculator recentelijk gelanceerd. Een easy-to-use calculator die voorziet van prijs en levertijd binnen één werkdag.

themodus.jpg

Bereken BIM prijs in 8 eenvoudige stappen:

 1. Selecteer de service die u nodig heeft
  Met dit menu kunt u de beschikbare input specificeren van waaruit de modelbouwers zullen werken om uw BIM-model te creëren.
   
 2. Selecteer het type gebouw 
  Selecteer het type gebouw van uw project.
   
 3. Voer het bruto vloeroppervlak van het gebouw (in m²) in
  Het bruto vloeroppervlak is het totale vloeroppervlak van het gebouw, inclusief de buitenmuren en exclusief het dak.
   
 4. Architectuur 
  Als u de architectuur van het te modelleren ontwerp wilt, sleept u de knop Architectuur naar rechts en selecteert u de gewenste LOD (Level of Detail).
   
 5. MEP 
  Als u wilt dat de MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing) van het ontwerp wordt gemodelleerd en gecoördineerd, sleept u de knop MEP naar rechts en selecteert u de aangevraagde LOD voor elke sub-discipline.
   
 6. Structuur 
  Als u wilt dat de structuur van het ontwerp wordt gemodelleerd, sleept u de knop Structuur naar rechts en selecteert u de gewenste LOD.
   
 7. Importeer parameters 
  Als u parameters wilt importeren in het BIM-model (bijvoorbeeld uit gegevensbladen) voor faciliteitenbeheer of voor technisch onderhoud, sleept u de knop Importparameters naar rechts en selecteert u "Ja".
   
 8. Submit 
  Als alle informatie ingevuld is vult u eenvoudig uw contactgegevens in om de prijsopgave van uw BIM-model te ontvangen. Het BIM Price Calculator team doet de rest, en u ontvangt uw prijsopgave binnen één werkdag in uw mailbox.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom BIM voor Beheer & Onderhoud

 • Webinar – Launch AutoTURN 11

 • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

 • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

 • Autodesk BIM 360 Field Overview Video

 • Field Management with Autodesk BIM 360 Field

 • BIM 360 Field Quick Tips Creating Checklists

 • BIM 360 Field - Daily Updates

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema BIM voor Beheer & Onderhoud

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies over BIM voor Beheer & Onderhoud?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?