BIM - Bouw Informatie Model

Creëer, beheer en bouw uw projecten sneller met BIM

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Wat is BIM?

Werk met alle disciplines samen in een 3D CAD model
Het Bouw informatie Model (BIM) is een intelligent, op modellen gebaseerd concept dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Alle gegevens tijdens de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoud fase worden opgenomen in digitale modellen waarmee alle bouwpartners (samen)werken. Dus vóór het daadwerkelijk bouwen eerst virtueel bouwen, waarbij alle gebouwelementen met hun eigenschappen, relaties en afhankelijkheden parametrisch worden vastgelegd.

Altijd consistent en up-to-date bouwinformatie
Een BIM model is altijd up-to-date en consistent. Hierdoor is betere coördinatie mogelijk, worden faalkosten verminderd en zijn inhoudelijk koppelingen mogelijk met kostencalculatie, sterkteberekeningen, planningssoftware en hoogwaardige visualisatietoepassingen.

Drastisch minder faalkosten
Met name het verlagen van de faalkosten leidt tot grote winst. Deze ontstaan gebruikelijk door onvolledige en slechte voorbereiding, gebrekkige gegevensuitwisseling en communicatie. Daarnaast is er vaak onvoldoende aandacht voor de uitvoerbaarheid tijdens de ontwerpfase en de mogelijke afstemmingsfouten tussen de verschillende partijen en partners in het bouwproces.

Lees meer

Wij bieden u professionele begeleiding om optimaal te BIMmen en om uw doelstellingen te realiseren. We kijken naar uw huidige werkwijze en bepalen samen wat voor u de optimale BIM werkmethodiek is.

Jeroen Leeuw Sales Director - Architectuur, bouw en installatietechniek Jeroen Leeuw

Waarom BIM?

BIM biedt u diverse voordelen:

USP Minimaliseer bouwfouten

Minimaliseer bouwfouten

Voorkom kostbare fouten al vroegtijdig in het de ontwerpproces.

USP Vermijd ontwerpconflicten

Vermijd ontwerpconflicten

Breng modellen van bouwpartners samen en ontdek ontwerpconflicten nog voordat de bouw begint.

USP Werk beter samen

Werk beter samen

Verbeter samenwerking met consistente, gecoördineerde modellen.

USP Indrukwekkende visualisaties

Indrukwekkende visualisaties

Krijg meer inzicht in uw ontwerp, haal meer werk binnen en krijg sneller goedkeuring van belanghebbenden.

USP Hogere kwaliteit

Hogere kwaliteit

Breng inzichten van alle bouwpartners samen en bouw sneller, goedkoper en met hogere kwaliteit.

USP Minimaliseer kennisverlies

Minimaliseer kennisverlies

Alle kennis zit in het model en wordt elke bouwfase meegenomen, van ontwerp tot beheer & onderhoud.

Autodesk BIM 101: Intro to Building Information Modeling

Minimaliseer kosten en voorkom faalkosten

Met BIM stelt u al vroegtijdig in het ontwerpproces meer en betere data beschikbaar. U werkt optimaal samen door betere gegevensuitwisseling met bouwpartners. Hierdoor vermindert u kostbare aanpassingen tijdens de uitvoeringsfase en haalt u meer rendement uit uw bouwproject.

BIM is de oplossing die ervoor zorgt dat alle relevante informatie tijdens een bouwproject wordt opgeslagen, vanaf de ontwerp- tot aan de uitvoerings- en exploitatiefase. Alle partijen betrokken bij het bouwproces hebben toegang tot dezelfde informatie en zijn continu op de hoogte van de actuele status en eventuele wijzigingen. Met BIM vermindert u dus ontwerp- en bouwfouten en reduceert u faalkosten. Daarnaast is aangetoond dat BIM de algehel bouwkosten verder verlaagd en een kortere bouwtijd oplevert.

BIM wordt de standaard

BIM is een belangrijke ontwikkeling en raakt iedereen in de bouwketen. De bouwwereld begint zich te realiseren dat het klassieke proces van bouwen ernstige bezwaren met zich meebrengt, waaronder inconsistentie van informatie, herhaling van werk, fouten in hoeveelhedenstaten en inflexibiliteit bij het doorvoeren van de vele wijzigingen. Laat staan dat men nog in staat is verschillende alternatieven voor een ontwerp uit te werken, snel visualisaties te maken of coördinatie tussen disciplines uit te voeren. We zien daarom ook snel de belangstelling groeien voor het werken met gebouwinformatie (Building Information) in plaats van alleen grafische teken informatie.

Steeds meer opdrachtgevers en overheidsinstanties stellen BIM als voorwaarde bij aanbestedingen. Daarnaast ontdekken bedrijven steeds meer de voordelen van deze werkmethodiek en slagen zij erin om met de juiste inzet van tools faalkosten aanzienlijk te verminderen. Onze BIM specialisten ondersteunen bouwpartners bij het optimaal implementeren van het BIM concept. Zo bieden wij niet alleen direct inzetbare oplossingen, zoals Revit en TheModus, maar ook BIM trainingen en begeleiding tijdens BIM projecten.

Autodesk BIM Solutions for Architecture, MEP & Structural Engineering, and Construction

Succesvol Verbinden in de installatietechniek

Toegevoegde waarde van BIM in de installatiebranche

BIM informatie biedt ook veel toegevoegde waarde voor installatietechnische adviseurs en installateurs. Zowel bij het tekenen en ontwerpen van installaties, als bij het maken van de benodigde berekeningen biedt de informatie uit het model onschatbare waarde. 

Bijvoorbeeld koellast-, of warmteverlies berekeningen in relatie tot de bouwfysische gegevens die in het model beschikbaar zijn. Maar ook de actuele informatie omtrent hoeveelheden en materialen leidt tot het sneller en goedkoper kunnen ontwerpen en produceren.

Dankzij onze jaren ervaring en expertise zijn wij dé kennispartner voor BIM voor installateurs en installatietechnische adviseurs in de installatiebranche. Naast ontwikkeling van eigen software bieden wij diverse oplossingen om efficiënter te werken en faalkosten te reduceren in de installatiebranche. Onze TheModus Suite biedt bijvoorbeeld oplossingen voor het ontwerpen en 3D modelleren van bouwkundige installaties.

Krachtige bundel software voor BIM van Autodesk

De Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection is dé BIM totaaloplossing van Autodesk. Deze collectie biedt een uitgebreid pakket met bouwoplossingen dat workflows op basis van zowel BIM als CAD ondersteunt en architecten, werktuigbouwkundigen en aannemers de mogelijkheid biedt betere gebouwen te ontwerpen, te simuleren, te visualiseren en te bouwen.

Het is een multidisciplinaire oplossing voor het creëren, visualiseren en beheren van accurate, efficiënte en toegankelijke modellen. Deze zijn effectief te gebruiken tijdens de hele levenscyclus van uw bouw- en infrastructurele projecten, van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

Meer over de Architecture, Engineering & Construction Collection
autodesk-building-design-suite.jpg

Haal alles uit BIM met de Cadac TheModus Suite

Wij hebben met de Cadac TheModus Suite een pakket ontwikkeld waarmee u meer haalt uit digitale ontwerp. Deze Suite combineert alle benodigde software om uw digitale ontwerpinformatie van bouwprojecten te creëren, beheren en delen.

De Cadac TheModus Suite is specifiek gericht op de bouwindustrie en de complexe processen die ontstaan door de veelheid aan betrokken partijen en specialisten. Het Bouw Informatie Model staat in onze aanpak centraal. De software oplossingen in onze TheModus Suite voor Architectuur, Bouw en Installatietechniek zijn bij uitstek geschikt voor alle grotere projecten en werken perfect samen met de Autodesk producten.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom BIM

  • Waar zijn de Autodesk-resellers voor de installatietechnische branche?

  • Haal jij elke project deadline zonder gedoe? Probeer Organice TaskForce!

  • Cadac Content Center

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan dit thema

  • Content LAB - Revit Library Access Button

  • Succesvol Verbinden

  • Succesvol Verbinden in de installatietechniek

  • Succesvol Verbinden in de bouw

  • Keep construction projects on track

  • Optimizing Building Systems

  • BIM for Utilities Overview

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema BIM

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies of meer weten over BIM?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?