True North vs Project North - Revit

How to

Laatst gewijzigd op 10 oktober 2018

Met Project North en True North wordt het mogelijk om je gebouw orthogonaal te tekenen en het toch noord-georiënteerd in je omgeving/terrein tekening weer te geven.

Om te laten zien wat het verschil is tussen Project North en True North gebruiken we hier een AutoCAD tekening, die we geïmporteerd hebben in Revit. Hieronder staat het plan dat geïmporteerd is door gebruik te maken van de "Import CAD" functie.

Zoals je kunt zien is het gebouw in het midden van de tekening orthogonaal georiënteerd, dus het is netjes horizontaal en verticaal uitgelijnd. Waardoor het eenvoudig is om aan het gebouw te tekenen.

Maar we gaan nu even kijken naar de Noordpijl.

Zoals te zien is wijst de Noordpijl niet verticaal omhoog. Wanneer je een omgevingsplattegrond moet maken, verwacht je dat alles Noord georiënteerd weergegeven wordt.

Als je hiervoor je complete gebouwmodel zou draaien dan kun je later niet meer orthogonaal verder tekenen en krijg je ook je tekeningen niet mooi uit de plotter. Om je omgevingsplattegrond nu toch noordgericht te krijgen zullen we gebruik moeten maken van de Revit "Project North"en "True North" functies.

Deze functies geven ons de mogelijkheid om te kiezen hoe het gebouw weergegeven wordt op de plattegrond.

Met "True North" wordt de tekening zo geroteerd dat het Noorden verticaal op de tekening komt te staan.

In elke view die we in Revit aanmaken, zit de parameter "Orientation", de waarde van deze parameter is of "Project North" of "True North". Je kunt deze parameter benaderen via de type properties van de View.

Standaard staat elke view op "Project North". We gaan nu een view maken dat "True North" georienteerd is, hiervoor dupliceren we een bestaande view en hernoemen deze tot Omgevingsplattegrond. Vervolgens passen we de "Orientation" parameter aan op "True North". Nu kunnen we de view gaan aanpassen. Om dit te doen moeten we naar de Manage Tab --> Project Location --> Position --> Rotate True North gaan.

Als we dit geselecteerd hebben zien we de standaard roteer tool verschijnen. We hoeven nu enkel in het centrum van de Noordpijl te klikken en de Noordpijl roteren tot deze omhoog wijst.

Zo ziet het plan eruit nadat de view naar "True North" geroteerd is, een project kan maar één "True North" hebben. Dus wanneer andere views ook op "True North" staan, zullen deze dezelfde rotatie mee krijgen.

Wat nog belangrijk is om te vermelden is dat we dus niet het gebouwmodel zelf geroteerd hebben, maar een View.

Wanneer we een andere view openen zullen we zien dat hier het gebouw nog steeds netjes orthogonaal weergegeven wordt.

Bron: http://www.revitzone.com/revit-fundamentals/114-project-north-versus-true-north