Wijzigingen licentievoorwaarden virtualisatie Autodesk software

Vermijd illegaal softwaregebruik

14 maart 2019

Software bestellen Stel een vraag

Recent heeft Autodesk een aanscherping van het beleid van Autodesk betreffende "compliancy" met betrekking tot het gebruik van de Autodesk software in virtuele omgevingen doorgevoerd. Dit heeft alleen betrekking op organisaties die gebruik maken van een gevirtualiseerde omgeving waarin ook Autodesk software is geïmplementeerd.

Autodesk heeft onlangs de voorwaarden met betrekking tot het virtualiseren van software verruimd. Nadat het eerder alleen gedoogd werd, staat Autodesk het nu officieel ook toe dat single-user abonnementslicenties in virtuele omgevingen (Citrix, VMWare, Azure, AWS enz.) gebruikt mogen worden. Ook is het toegestaan om de netwerk licentie server off-premise te hosten of te virtualiseren. Het is echter niet toegestaan om multi-user (netwerk) licenties te gebruiken op een virtuele omgeving, voorheen werd dit gedoogd.

Als Autodesk-huisleverancier biedt Cadac Group organisaties een oplossing in het geval dat organisaties Autodesk multi-user (netwerk) abonnementslicenties gebruiken in een gevirtualiseerde omgeving.

Uitzondering bestaande klanten – Gebruik multi-user abonnementslicenties
Organisaties die de multi-user abonnementslicenties van Autodesk gebruiken in een gevirtualiseerde omgeving, dienen bij Autodesk een “Virtual Environment Authorization letter” aan te vragen waarin Autodesk bevestigt dat de organisatie toestemming heeft om met de bestaande gevirtualiseerde omgeving te blijven werken. Dit is van belang om aan de licentievoorwaarden van Autodesk te voldoen en compliant te blijven. Graag helpen wij onze klanten om deze aanvraag in te dienen. In de aanvraag dienen de volgende vragen beantwoord te worden.

 1. Welke Autodesk producten worden gebruikt in de gevirtualiseerde omgeving?
 2. Zijn dit single-user (named user) of multi-user (concurrent use) abonnementslicenties?
 3. Indien multi-user (concurrent use): wat is de huidige einddatum van het actieve Autodesk contract?
 4. Kunnen de multi-user licenties worden omgezet, eventueel bij verlenging van Autodesk contract, naar single-user abonnementslicenties? (Indien het antwoord ‘nee’ is, nadere toelichting)
 5. Hoeveel medewerkers hebben de beschikking over de software?
 6. Wie heeft toegang tot de licenties? Alleen medewerkers van jullie organisatie of ook inhuur of andere partijen (derden) waarmee jullie samenwerken?
 7. Waarom hebben jullie besloten om deze software virtueel beschikbaar te stellen?
 8. Wat is het virtuele platform dat jullie organisatie gebruikt in dit scenario? (Bijvoorbeeld Citrix, VMWare, Azure, AWS, enz.)
 9. Is de virtualisatie alleen voor de netwerklicentieserver of voor virtuele gebruikerswerkstations / virtuele machines? In geval van virtualisatie van de netwerklicentieserver is er geen uitzondering vereist.
 10. Kunnen jullie een diagram geven ter illustratie van dit scenario? (Dit is niet verplicht, alleen indien beschikbaar)

Verder heeft Autodesk ook de volgende gegevens nodig:

 1. Juridische bedrijfsnaam en adres
 2. Naam en e-mail adres contactpersoon die via DocuSign de virtualisatie-uitzonderingsbrief zal ondertekenen

Na goedkeuring door Autodesk, ontvangt uw organisatie een formele "Virtual Environment Authorization letter", waardoor de bestaande gevirtualiseerde omgeving weer compliant is.

Heeft u hulp nodig bij het indienen van bovenstaande gevraagde informatie? Dan helpen wij u graag met het indienen van de aanvraag bij uw Autodesk Partner Manager.

Hulp bij indienen aanvraag

Cadac. Enabling digital.| Cadac Group B.V. | www.cadac.com | www.cadac.store  

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

 • Webinar – Launch AutoTURN 11

 • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

 • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap