Naar hoofdinhoud

05 augustus 2022

Wijzigingen in Premium Plan

Autodesk is continu in beweging. Uiteraard op vlak van ontwikkeling van hun software, maar zeker ook op vlak van de bijbehorende gebruikersvoorwaarden. Er is kortgeleden een wijziging doorgevoerd waar wij als Cadac Group in elk geval blij van werden. Ook voor een groot deel van onze bestaande klanten werd dit als positief ervaren, dus we willen dit nieuws graag delen met iedereen die hierin geïnteresseerd is.

Global Use - CADAC1280

Een korte terugblik

Wanneer je enkel Autodesk software voor jezelf aanschaft, is het licentiebeheer natuurlijk makkelijk te overzien. Maar voor internationaal opererende bedrijven met vestigingen en gebruikers over de gehele wereld, kan het beheren van licenties nogal een uitdaging zijn. Het centraal beheren (en inkopen) van licenties is voor veel van dit soort bedrijven een absolute must, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er licenties ongebruikt op de plank blijven liggen of ergens nieuw aangeschaft worden terwijl dit niet nodig was.

Om dit mogelijk te maken heeft Autodesk in het verleden het zogenaamde ETR (Extra Territory Rights) in het leven geroepen, waarbij bedrijven (tegen een meerprijs) hun centrale licentiepool regionaal of globaal mochten inzetten. Zonder ETR was het, volgens de voorwaarden van Autodesk, niet toegestaan om je licenties wereldwijd te gebruiken en misbruik hiervan werd fors beboet. Deze contractvorm is naderhand omgetoverd naar het inmiddels bekende Premium Plan.

Naast het centraal inkopen van licenties krijgen klanten met een Premium Plan (ook tegen een meerprijs) gedetailleerd inzicht in het gebruik van de software, toegang tot SSO (Single Sign On) middels een koppeling met Active Directory en 24/7 support vanuit Autodesk.

Maar wat is er nu gewijzigd?

Ten eerste was een Premium Plan pas beschikbaar vanaf 50 licenties. Dit aantal heeft Autodesk verlaagd naar 10 licenties, waardoor eerdergenoemde functionaliteiten ook voor minder grote bedrijven beschikbaar worden.

Maar de grootste wijziging zit hem in het feit dat het centraal inkopen en verspreiden van licenties uit het Premium Plan is gehaald. Er hoeft (vanaf 13 mei 2022) dus geen meerprijs meer betaald te worden voor enkel deze functionaliteit. Autodesk wil hiermee de standaard in de industrie volgen, alsmede aansluiting te vinden in de manier waarop er tegenwoordig gewerkt wordt in de globale economie.

Introductie Global Use Rights

Ook gebruikers met een zogenaamd Standard Plan krijgen nu dus de mogelijkheid om hun licenties buiten hun eigen land in te zetten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo maakt Autodesk onderscheid tussen “approved” en “non-approved” landen. Een overzicht van de approved landen kan via deze link gedownload worden.

Voor het gemak hebben we de approved landen visueel inzichtelijk gemaakt op bovenstaande wereldkaart, waarbij deze landen ingekleurd zijn. Je hoeft geen topografisch talent te zijn om te kunnen zien dat er bepaalde bewuste keuzes zijn genomen door Autodesk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de adviesprijzen van Autodesk software in de non-approved landen een stuk lager zijn.

Wat mag wel en wat mag niet?

Autodesk zou Autodesk niet zijn als er niet nagedacht was over deze tweesplitsing. Vooral gebruikers in non-approved landen krijgen te maken met bepaalde restricties.

  • Approved landen (zoals Nederland en België) mogen hun licenties overal ter wereld inzetten, dus ook in non-approved landen. Voorbeeld: een Nederlands bedrijf met een vestiging in Zuid-Afrika, mag hun Nederlandse licenties toewijzen aan eindgebruikers in Zuid-Afrika. Gebruikers uit approved landen mogen hun eigen licenties zelfs toewijzen aan derden (dus gebruikers die niet voor het eigen bedrijf werkzaam zijn). Iets wat in het verleden ondenkbaar was en absoluut niet toegestaan. 

  • Non-approved landen mogen hun Licenties enkel in het land van aanschaf of in andere non-approved landen inzetten. Zij mogen tijdelijk licenties in approved landen gebruiken, maar niet langer dan 90 dagen aaneengesloten binnen een termijn van 12 maanden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer een gebruiker voor zijn of haar werk moet afreizen van een non-approved naar een approved land.

  • Voor Flex tokens gelden geen enkele restricties. Deze mogen aan gebruikers over de hele wereld toegewezen worden, zowel van non-approved naar approved en vice versa.

Wat gebeurt er met mijn Premium Plan?

Voor gebruikers die momenteel een actief Premium Plan hebben, zullen eerdergenoemde wijzigingen bij de eerstvolgende verlenging pas ingaan. Indien er bewust voor Premium Plan is gekozen omwille van het centraal inkopen van licenties, kan er gekozen worden om het Premium Plan niet te verlengen.

Echter, heeft Premium Plan nog een aantal andere functionaliteiten die wellicht van meerwaarde kunnen zijn. Daarnaast breidt Autodesk de functionaliteiten van Premium Plan ook telkens uit. Zo komt er binnenkort een functionaliteit welke inzicht geeft in inactieve gebruikers en een mogelijkheid om gebruikersdata te koppelen aan externe tools middels API’s.

Meer informatie

Alvast meer weten? Neem dan contact op met ons.

Neem contact op


basdols-430
Cadac Group

Bas Dols

Senior Inside Sales Representative

Kies een locatie

Europa

Wereld