Wie Cadac een beetje kent weet dat we al jaren consequent investeren in BIM-software. Digitaal ontwerpen en bouwen zijn immers voorwaarden voor de noodzakelijke moderniseringsslag in de bouw. Nog altijd ligt het tempo van de huizenbouw te laag; en niet alleen in Nederland. Er moet dus sneller gebouwd worden. Daarnaast zijn de faalkosten in de bouw gigantisch. Een cijfer van 13 procent wordt genoemd, drastisch te reduceren als we gestandaardiseerd digitaal gaan ontwerpen met gebruik van de juiste content en informatie. Alles draait om communicatie, om goede afspraken. Die zijn alleen digitaal goed te maken. En vast te leggen in een ontwerp waarin fouten aan het licht komen voordat de bouwers ter plekke erachter komen dat een leiding niet is ingetekend of de kozijnmaten te klein zijn ingetekend. Om enkele heel simpele voorbeelden te noemen. Onnodig, dit is eenvoudig te voorkomen met de juiste software.
De maakindustrie is de laatste jaren in hoog tempo geautomatiseerd en gerobotiseerd. Ook in de bouw wint digitalisering terrein, maar de achterstand is nog groot. Weliswaar hebben de fysieke tekentafels bij de architecten plaatsgemaakt voor de beeldschermen en rukt de iPad met de digitale tekeningen op de bouwplaats op, maar er kan een tandje bij. Met de UOB ontstaan nieuwe mogelijkheden. Een gratis open standaard waarvoor wij met TheModus Essential een koppeling hebben gemaakt naar Revit.
2BA en Techniek Nederland hebben in samenwerking met CIC (Cadac Itannex Corporation) en andere partners een bibliotheek ingericht waar fabrikanten hun productengamma in opslaan. Van cv-ketels tot en met warmtepompen, van stopcontacten tot en met leidingwerk. Van het kleinste onderdeel tot en met de meest uitgebreide installatie; alles op het gebied van E&W. Modelleurs kunnen tijdens het ontwerpen putten uit deze bibliotheek en virtueel installeren. Ze maken keuzes en weten meteen of de benodigde apparatuur en/of onderdelen beschikbaar zijn én of ze geschikt zijn voor het ontwerp. In BIM is dit een forse stap voorwaarts waarmee direct de installatiebranche wordt meegenomen in het digitale proces.
Het succes van de bibliotheek staat of valt met de informatie die fabrikanten en toeleveranciers aanleveren. Er komt méér verantwoordelijkheid bij hen te liggen. Wij zijn daar optimistisch over. Uiteindelijk zullen ontwerpers en modelleurs enkel nog werken met data uit de UOB. De fabrikant of toeleverancier die onvoldoende informatie aanlevert zal dat in zijn omzet merken. Ook op langere termijn. Langdurige prestatiecontracten worden steeds meer afgesloten in de bouw. Actuele data zorgt ervoor dat prestatiecontracten zonder problemen kunnen worden afgesloten. Alle relevante informatie is tijdens de complete lifecycle van een gebouw aanwezig.
Net zo belangrijk is de toegankelijkheid van de bibliotheek. Daarom is er gekozen voor een open standaard. Die standaard is essentieel in het digitaal modelleren. Elke partij werkt met dezelfde bestanden in dezelfde taal, ETIM. 3D-modellen zijn daardoor uitwisselbaar, ongeacht de gebruikte CAD-applicatie. In alle fasen van het ontwerpproces. Door deze standaard aan te brengen in de informatie is dit ook uitstekend te gebruiken voor calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer. BIM kan alleen slagen als we dezelfde taal spreken en daarmee dus goed kunnen communiceren. De data, objecten in UOB-taal, is in principe met alle software op te halen en te gebruiken. Een keuze die wij steunen, al zien we natuurlijk het liefst dat klanten voor onze software kiezen. Maar onder de streep gaat het om BIM aanjagen, de installatiebranche mee te nemen. Wij geloven én investeren daarin. Uiteindelijk zal dat voor Cadac ook commercieel interessant zijn.
Uiteraard spelen we in op de UOB. We zijn immers een van de initiatiefnemers van de realisatie van deze bibliotheek. De afgelopen maanden hebben we daarom TheModus Essential ontwikkeld. Een tool waarmee onze klanten de informatie uit de bibliotheek kunnen halen en makkelijk verwerken in hun Revit-programma’s. Met verschillende partijen hebben we tests gedaan en de reacties waren zonder uitzondering positief. Ook omdat we verschillende extra functionaliteiten hebben toegevoegd. Zo hebben we controlefunctionaliteiten ingebouwd waarmee modelleurs direct knelpunten kunnen signaleren. Bijvoorbeeld of een buis in de gekozen fitting past en of de gekozen lamp voldoende licht geeft. Nu de objecten beschikbaar komen in de Revit-ontwerpsoftware wordt het modelleren opeens een stuk makkelijker en veel minder foutgevoelig.
Onze softwaremakers ontwikkelen continu nieuwe functionaliteiten voor TheModus. Dit jaar nog brengen we de TheModus Advanced op de markt, begin volgend jaar de TheModus Professional. Met nog meer functies waarmee naast kwaliteitswinst heel veel tijdwinst behaald kan worden. Om te starten is de Essential perfect. Opgeteld verbeteren en versnellen we het BIM-proces. En dat is precies wat Cadac wil doen: de markt faciliteren om de slag te maken naar digitaal bouwen met minder fouten.
Cadac helpt u de digitalisering te omarmen en zorgt dat u klaar bent voor de toekomst. Wilt u meer weten over onze BIM-oplossingen? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Paul van Blijdeveen studeerde bedrijfseconomie, werkte bij een ERP-leverancier als softwareverkoper en trad in maart 2019 in dienst bij Cadac Group als accountmanager bij de afdeling Architectuur, Bouw & Installatietechniek.