Naar hoofdinhoud

21 juni 2022

Het Talent Centraal

Van 23 tot en met 25 mei heeft Cadac Group scholieren van het Roercollege en het Bernardinuscollege mogen ontvangen. De scholieren zijn afkomstig van het Technasium, een onderwijsstroom binnen de HAVO en het VWO voor leerlingen met een bovengemiddelde interesse in techniek.

talent-centraal-1280

Leerlingen konden zich vrijwillig aanmelden om te proeven aan een bepaald vakgebied. Bij Cadac maakten ze kennis met de wereld van engineering en techniek in het Cadac Lab. Tijdens deze drie dagen hebben de scholieren onder begeleiding een uitdagende opdracht gekregen, welke luidt als volgt: Internet of Things; het ontwikkelen en programmeren van een intelligent irrigatiesysteem voor een wijnboer.

Wat hield dit in? De scholieren onderzochten de IoT-oplossing voor wijnboeren die de watervoorzieningen van wijnranken beter willen controleren. Wijnboeren meten normaliter met een sensor de bodemvochtigheid waarmee zij, wanneer nodig, water kunnen geven tijdens droogte. Simpel zou je zeggen. Echter, wat gebeurt er op het moment dat er een serieuze regenbui wordt voorspeld? Is het geven van water dan wel zo slim? Dit overschot aan water is natuurlijk een probleem voor de wijnboer. De Internet of Things-oplossing combineert de lokale vochtigheidsmeting met de online weersvoorspelling en kan zo besluiten om wel of geen (of minder) water te geven. De scholieren van het Roercollege en Bernardinuscollege hebben dit systeem op basis van een grafische programmeeromgeving ontwikkeld en getest. Daarnaast zijn er digitale dashboards gemaakt en is ervoor gezorgd dat een aantal wijnboeren kunnen samenwerken op basis van Internet of Things.

De samenwerking is gedaan in twee groepjes. Uiteindelijk hebben de leerlingen hun bevindingen voor een groep docenten en ouders gepresenteerd. Al met al, een leerzame en leuke ervaring voor een groep intelligente en gedreven technische studenten.

Meer informatie over de projecten in het Cadac Lab? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Kies een locatie

Europa

Wereld