Naar hoofdinhoud

19 februari 2020

Ontwikkelplanning NedOmgeving

Bij het ontwikkelen van de applicatie NedOmgeving, volgt NedGraphics scherp het beschikbaar komen van de definitieve specificaties van STOP-TPOD, de standaard voor Omgevingswet-plannen. Deze specificaties zijn inmiddels grotendeels voorhanden. Hierdoor is NedGraphics in staat per 1 april a.s. de eerste productie-versie van NedOmgeving uit te leveren aan haar opdrachtgevers.

Ontwikkelplanning NedOmgeving

Versie 1.0: Basisfunctionaliteiten voor het Omgevingsplan
In deze eerste versie van NedOmgeving zitten alle functionaliteiten voor het werken aan een Omgevingsplan: juridische teksten schrijven, werkingsgebieden tekenen, deze kunnen koppelen en annoteren. Ook kunnen leveringen worden gedaan aan de (test-)omgeving van de LV-BB (landelijke Voorziening) middels Digikoppeling. Daarnaast is voorzien in koppelingen naar applicaties voor Toepasbare Regels en voor Vergunningen. Ook zijn functionaliteiten opgenomen, gericht op het gebruik van Basisregistraties en van IMRO-plannen, de zogenaamde transitie-tooling.

Versie 2.0: Complete versie, conform alle VNG-eisen
De DSO-organisatie verwacht dat rond de zomer 2020 de STOP-TPOD standaard geheel af en stabiel is. Dan is NedGraphics ook in staat NedOmgeving volledig af te maken. Deze tweede productie-versie van NedOmgeving staat gepland voor 1 oktober a.s. Hierin zullen – naast het Omgevingsplan – ook de Omgevingsvisie en het Omgevingsprogramma worden ondersteund. Verder zullen de overige functionaliteiten uit STOP-TPOD en uit het VNG programma van eisen, worden ondersteund. Denk hierbij bij bijvoorbeeld aan de ondersteuning van Wijzigingsbesluiten met het bijbehorende was/wordt-berichtenverkeer en het uitwisselen met externe bureaus.

Agile ontwikkelen en aandacht voor de User Interface
Net als bij haar overige applicaties volgt NedGraphics ook voor NedOmgeving een agile werkwijze. Belangrijk daarbij is het snel kunnen inspelen op wijzigende eisen vanuit STOP-TPOD en de door de VNG gevraagde functionaliteiten. Verder is NedGraphics een enthousiast en actief participant in pilotprojecten vanuit het DSO, vanuit Geonovum en ook vanuit haar eigen gebruikersvereniging. NedGraphics heeft daarnaast gezorgd voor een zeer gebruikersvriendelijke en intuïtieve applicatie. Hiertoe wordt al jaren succesvol samengewerkt met een Design bureau, gericht op het vergroten van de gebruikersvriendelijkheid en het bieden van een moderne gebruikersinterface.

Beschikbaar ‘on premise’ en via de cloud
Uniek is dat NedGraphics de applicatie NedOmgeving zowel on premise (lokale installatie) als via de cloud aanbiedt. Bij de on premise variant wordt de installatie in principe uitgevoerd door de klant zelf, al dan niet ondersteund door NedGraphics. Bij de cloud-variant heeft de opdrachtgever geen omkijken meer naar het tijdig installeren van nieuwe versies. Dit wordt door NedGraphics uit handen genomen. Ook bij de cloud-variant informeert NedGraphics natuurlijk tijdig de klant bij het beschikbaar komen van nieuwe functionaliteiten.

Kies een locatie

Europa

Wereld