Naar hoofdinhoud

19 februari 2020

Nieuwe functionaliteiten en vernieuwde interface NedOmgeving

De ontwikkelingen rondom de Omgevingswet zijn volop in gang. Onder de naam NedOmgeving heeft NedGraphics specifiek voor de Omgevingswet, een nieuwe generatie plansoftware gemaakt. Continu verbeteren wij NedOmgeving en voegen wij weer functionaliteiten toe. Naast het toevoegen van functionaliteit wordt ook de interface doorlopend verbeterd. Met de hulp van een interface design bureau hebben wij intensief gewerkt aan de gebruikersvriendelijkheid van de software.

Nieuwe functionaliteiten en vernieuwde interface NedOmgeving

In de afbeeldingen ziet u een rustige, eenvoudige vensterindeling waar alle benodigde informatie te vinden is. Verder ziet u ook dat er standaard drie verschillende weergaven zijn. Deze weergaven zijn de kaart-, tekst-, en de totaalweergave. De verschillende vensters corresponderen met de verschillende rollen, waarmee gebruikers met de applicatie zullen gaan werken. Planjuristen zullen werken met de tekstweergave (afbeelding 1), en de plantekenaar juist met de kaartweergave (afbeelding 2). Weergaven van de vensters zijn daarnaast verder aan te passen door de applicatiebeheerder.

Ook is het mogelijk om te annoteren op alle voorkomende waarden zoals: activiteiten, gebiedsaanwijzingen, omgevingswaarden en omgevingsnormen. Hiermee registreert u de juiste metadata bij uw juridische planteksten. Deze annotaties zorgen ervoor dat juridische teksten  altijd  teruggevonden en geraadpleegd kunnen worden. Verder kunnen externe waardelijsten (bijvoorbeeld de waardelijsten van de VNG) geïmporteerd worden en kunnen “thema’s” toegevoegd worden aan uw juridische tekstobjecten.

Ook is er een (GIO-) objectenbibliotheek  ontwikkeld waar de ‘noemers’ (geografische benamingen) met daaraan gekoppelde geometrie in staan. Een voorbeeld van een noemer is het woord ‘stadscentrum’. Door aan het woord ‘stadcentrum’ de geometrie te koppelen in deze geometrische objectenbibliotheek zal bij het gebruik van dit woord in de juridische tekst, het betreffende artikel meteen gekoppeld worden aan de geometrie van ‘stadscentrum’. Door het opbouwen van deze slimme objectenbibliotheek kan veel tijd bespaard worden bij het maken en onderhouden van het Omgevingsplan.

Kies een locatie

Europa

Wereld