Naar hoofdinhoud

12 april 2019

Nieuwe etappe in de ontdekkingsreis van Cadac

Een Odyssee. Zo omschreef ik onlangs de reis waaraan we vier jaar geleden met de Cadac Group begonnen. Misschien een tikkeltje zwaar aangezet; ik wil me zeker niet vergelijken met de mythische figuur Odysseus en we zijn ook niet bezig om een nieuw Grieks heldenepos neer te zetten. We transformeren van een Autodesk-leverancier en ontwikkelaar van eigen software naar een puur kennisbedrijf. We faciliteren de industrie, de bouw en de overheden met hun overgang naar de digitale wereld. Voor sommigen een helletochtje over de Styx misschien, om in mythische termen te blijven, maar de enige optie om aan te haken bij de mondiale ontwikkelingen.

Nieuwe etappe in de ontdekkingsreis van Cadac

Niks mythisch aan dus, pure business deze Odyssee. Maar wel een ontdekkingsreis waarmee we in ieder geval onze eigen onderneming behoorlijk op zijn kop hebben gezet.

Op tijd

We hebben ingespeeld op de trend om software niet alleen online te kopen en automatisch te installeren, maar deze enkel te leasen of te huren. Een disruptie in de markt die we zonder een strategische koerswijziging niet zouden hebben overleefd. We waren net op tijd.

De traditionele verkoper is overbodig geworden. De klant van nu, de bouwondernemer, de machinefabrikant, de logistieke dienstverlener, de autoproducent; allemaal willen ze ondersteuning bij de switch naar het digitale tijdperk. Kennis van bedrijfsprocessen is essentieel. De bijbehorende software een onmisbaar instrument. Maar niet meer dan dat. We hebben dat op tijd gezien, onze mensen zo veel mogelijk ‘omgeschoold’ en een professionele webshop ingericht. Nu verloopt het overgrote deel van de softwareverkopen via de shop. Volledig geautomatiseerd, met de scherpste prijzen en precies zoals de klant dat wenst. Een forse tijdsbesparing waardoor we lucht gekregen hebben te investeren in de volgende fase: het verder opbouwen van Cadac als kennisinstituut. Met de software van Autodesk en onze eigen software en maatoplossingen als backbone.

Cadac Store 

Ambities

En ja, dat heeft wat gekost. Omzet en vooral winst schoten naar beneden, we hebben afscheid moeten nemen van mensen. Disruptie en veranderen doen pijn, ik kan het niet ontkennen. Vanaf 2018 zijn de staafdiagrammen en curves weer groener gekleurd. Is Cadac daarmee klaar? Nee, we hebben het anker weer gelicht voor een volgende etappe in onze Odyssee. Met aan de horizon geen geringe ambities. Cadac wil in vijf jaar tijd verdubbelen naar een omzet van meer dan 70 miljoen euro. Een slag in de lucht? Om de dooie dood niet. We staan nog maar aan het begin van het digitale tijdperk. Industrie, Bouw, Logistiek beseffen dat de tijd dringt. Net als de overheden. Er liggen enorme opgaves te wachten. Miljoenen woningen en voedsel voor een explosief groeiende wereldbevolking, de bijbehorende logistiek, de klimaattransitie en een duurzame wereld om in te overleven. Het moet efficiënter, sneller, zuiniger. Met digitalisering, automatisering en robotisering, aangejaagd door het snelle internet met zijn eindeloze koppelingen (IoT) en technologische ontwikkelingen zoals de kwantumcomputers en AI. Wij kunnen straks de hoeveelheid werk niet aan, is mijn stellige overtuiging.

Autodesk

Begin april kreeg ik tijdens een investorsmeeting in Barcelona van Autodesk weer een bevestiging dat we op het goede spoor zitten. Onze belangrijkste toeleverancier van design-make, CAD-CAM-software verwacht een jaarlijkse groei van ongeveer 19 procent in omzet. Straffe prognoses, goed onderbouwd zoals het een beursgenoteerd miljardenbedrijf betaamt. Autodesk geldt als een consequente outperformer op de beurs met veel gevoel voor trends en ontwikkelingen. Wij als Platinum Partner van Autodesk in West-Europa gaan mee in de slipstream.

Gaan we dan zoveel meer software leasen en verhuren? Ja, maar ook Autodesk geeft aan dat de toegevoegde waarde vooral schuilt in het leveren van expertise en kennis, en het digital enablen van die duizenden ondernemingen en organisaties die niet kunnen wachten om de grote sprong voorwaarts te maken. Wij kunnen dat, reden waarom we Platinum Partner zijn van Autodesk. We hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan. We innoveren voor onszelf en voor onze relaties.

Specialisten

De vraag is alleen: vinden we genoeg mensen die samen met ons mee gaan reizen op het vervolg van de Odyssee? Om met de deur in huis te vallen: we zoeken honderd nieuwe toppers om onze ambities waar te maken. Honderd specialisten die weten wat we bedoelen met enabling digital. Die als geen ander de urgentie van digitalisering begrijpen en de positie van de Cadac Group als dé kennisspecialist verder willen uitbouwen.

Natuurlijk vinden we die. Cadac is een goede werkgever met een groeiend aantal klanten wereldwijd. We werken voor de grote OEM’ers, de Airbussen, de megabouwers. Uitdagende, grensoverschrijdende projecten liggen te wachten. Voor de beste mensen met de meeste ambities. Aangestuurd vanuit Limburg, in het hart van Europa. Interesse? Laat het weten en ga mee op reis.

Enable yourself

Kies een locatie

Europa

Wereld