Model Based Definition vs. Model Based Enterprise

15 juni 2017 in industrie Machine- & Apparatenbouw

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Het hele proces van ontwerp t/m productie wordt niet alleen meer geautomatiseerd, ook gedigitaliseerd. Een ontwerp in 3D modelleren, engineeren en simuleren is gemeengoed. In de praktijk wordt er echter nog veel gewerkt met 2D tekeningen, al dan niet geprint. Productie kan immers nog weinig met een 3D model. Of wel? Model Based Definition is hierop het antwoord! Maar wat is nu het verschil met Model Based Definition, Model Based Design, Model Based Engineering en Model Based Enterprise?

Model Based Definition

Model Based Definition (MBD), vaak ook Model Based Design of Model Based Engineering genoemd, staat voor een groot deel voor een 3D-model waarin alle producteigenschappen zijn vastgelegd, zoals maatgeving, toleranties en meta-data als omschrijving, gewicht en materiaal.

De maatvoering van een onderdeel ligt bij Model Based Definition besloten in de afmetingen van het 3D model. Het is dus niet nodig afmetingen via een tekening te reproduceren. Naast lengte afmetingen zijn er ook aanduidingen voor vorm- en plaats toleranties. Ook zijn er afmetingen van gaten die wel of niet worden voorzien van schroefdraad. Al deze aanduidingen kunnen in MBD direct in het 3D model worden gespecificeerd.

Werken met 1 model waarin alle relevante data vastligt biedt vele voordelen. Zo is er geen ruimte meer voor (menselijke) (mis)interpretaties en scheelt dit bergen werk in aansturing van machines. Data uit het 3D-model kan direct door een computer worden geïnterpreteerd. Denk daarbij aan draai-, frees-, of zaagmachine en 3D-meetgereedschap. In het laatste geval kan een geproduceerd onderdeel worden getoetst op basis van het 3D-model met al zijn tolerantie specificaties. Soms zit deze functionaliteit zelfs al in de frees- of draai machine.

Model Based Enterprise

Model Based Enterprise (MBE) staat voor een bedrijf dat optimaal gebruik maakt van Model Based Definition in de leverketen. Dit betekend dat productinformatie niet wordt gedeeld in de vorm van documenten, maar vanuit één centraal product informatie model. In de bouw is dit BIM, in de werktuigbouw is dit het 3D-model inclusief ERP-, PLM-, en PDM-systemen. In het kort zou je kunnen zeggen dat in een Model Based Enterprise processen niet worden gestuurd op tekeningen, Word, en Excel, maar op een informatiemodel dat in systemen en computers wordt beheerd en de processen stuurt.

Een wereld zonder 2D-tekeningen. Kunt u zich dat voorstellen? Wij wel! Model Based Defintion en Model Based Enterprise zijn dé toekomst voor de maakindustrie.

Ronald Gideonse Sales Manufacturing - Machine- en apparatenbouw
Ronald Gideonse

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Autodesk komt met nieuwe trade-in actie voor verouderde softwarelicenties

  • Cadac zoekt weer 25 senior consultants en operations managers

  • Wie gaat het nieuwe digitale platform van Cadac leiden?

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap