Naar hoofdinhoud

13 juni 2017

Model Based Definition 3D PDF Autodesk Inventor

Het echte voordeel van Model Based Definition (MBD) is het volledig digitaliseren en automatiseren van ontwerp-naar-productieprocessen, met het bijkomende voordeel dat de samenwerking en documentatie verbeterd worden. Met dat in gedachten richt de MBD-oplossing van Autodesk Inventor zich op 3 dingen die het fabrikanten mogelijk maken toe te werken naar een op model gebaseerde onderneming, ofwel Model Based Enterprise.

Model Based Definition 3D PDF Autodesk Inventor

Model Based Definition in Inventor

  1. MBD-authoring tools zijn naadloos geïntegreerd in ontwerp workflows.
  2. Andere applicaties in het proces toestaan gebruik te maken van MBD-gegevens.
  3. Geïntegreerde mogelijkheden voor samenwerking, documentatie en archivering.


1. MBD-authoring tools naadloos geïntegreerd in ontwerp workflows

De gegevens in een 3D-model kunnen alleen betrouwbaar, zonder menselijke tussenkomst, worden gebruikt in het proces als de gegevens zijn gevalideerd en gestandaardiseerd. Inventor maakt gebruik van de betrouwbare en beproefde GD&T-motor van Sigmetrix die het creëren van de vereiste gegevens voor fabricage, inspectie en analyse aanstuurt.

Mogelijkheden zijn onder andere gegevenscontrole op semantisch niveau terwijl de gegevens worden gecreëerd, advies over welke besturingselementen moeten worden toegepast op basis van het type oppervlak en functie, alsook fouten en waarschuwingen bij de dimensioneringsregel. Daarnaast kunnen in Inventor 2018 nu ook verschillende ondersteunende annotaties zoals notities voor gaten/draden, oppervlaktestructuur, algemene notities en algemene profielnotities worden aangemaakt.

Er zijn twee verschillende denkwijzen over de juiste dimensionering van een 3D-model. Eén gedachte is een dimensioneringsregel vast te stellen waardoor het model volledig wordt 'beperkt' met toleranties. De andere gedachte is het model minimaal te dimensioneren met cruciale toleranties, omdat andere afmetingen direct kunnen worden afgeleid van de geometrie van het 3D-model. In Inventor kunt u op beide manieren werken.

3. Andere applicaties in het proces toestaan gebruik te maken van MBD-gegevens

Er bestaan twee manieren om MBD-gegevens in Inventor te kunnen gebruiken voor downstreamapplicaties.

  • Het STEP AP242-formaat gebruiken om MBD-gegevens te exporteren. Meerdere CAM- en CMM-applicaties maken al gebruik van het STEP-formaat om geometrische gegevens te lezen. Het AP242-formaat verbetert de exactheid van gegevens doordat afmetingen, GD&T, oppervlakteafwerking enz. worden toegevoegd. Nu is het aan die applicaties om dit nieuwe formaat te gebruiken.
  • CAM- en CMM-applicaties kunnen zorgen voor een nog betere integratie door direct de uitgebreide set Inventor API's te gebruiken om toegang te krijgen tot MBD-gegevens. Applicaties als tolerantie-analyse worden ook mogelijk gemaakt met behulp van de API's.

3. Geïntegreerde mogelijkheden voor samenwerking, documentatie en archivering

Nu de sector geleidelijk toewerkt naar digitale processen, zien we in dat de huidige processen die door Inventor-klanten worden gebruikt ook ondersteund en verbeterd moeten worden. Met de MBD-oplossing van Inventor kunnen 3D-annotaties indien gewenst rechtstreeks in 2D-tekeningen worden gebruikt. Hierdoor kan het 3D-model worden gebruikt als het enige bewijsmiddel terwijl aan de behoefte om 2D-tekeningen te creëren en bij te houden kan worden voldaan.

Uit gesprekken met klanten die MBD op de korte termijn willen standaardiseren, werd duidelijk dat 3D PDF cruciaal zou zijn. De toepassing kent weinig belemmeringen, kan worden gelezen door het alomtegenwoordige Acrobat Reader en kan zelfs STEP AP242 integreren. Door de uitstekende visuele exactheid zien leveranciers en mensen op de werkvloer precies wat de ontwerpers zien in Inventor. Daarom hebben we onze pijlen onmiddellijk gericht op 3D PDF. Inventor biedt hier sinds de 2018 versie diverse mogelijkheden voor, met de door ons ontwikkelde NXTdim Inventor tools wordt het nog eenvoudiger!

Elke Inventor-gebruiker heeft toegang tot deze MBD-tools

Deze capaciteiten zijn te vinden in alle 'smaken' van Inventor (met inbegrip van Inventor LT). U hoeft geen aanvullende aankopen of installaties te verrichten. Autodesk stelt deze tools breed beschikbaar zodat elk bedrijf kan sturen naar digitale processen. Voor de overgang naar een op model gebaseerde onderneming is wel een wezenlijke verandering nodig. We hopen dat de brede toegang tot deze tools tot in de verre toekomst bijdraagt aan een productiever en efficiënter ontwerp-naar-productieproces van Inventor-klanten!

3D PDF in Inventor (Video)

Kies een locatie

Europa

Wereld