Wat steeds meer duidelijk wordt is dat de energie transitie niet alleen een technologische maar ook een financieel-ruimtelijke uitdaging is. Financieel omdat energie steeds duurder wordt en alle kosten voor maatregelen uiteindelijk bij de burger terecht komen. Ruimtelijk omdat we heel veel duurzame energiebronnen nodig hebben om onze totale energiebehoefte te dekken. Duurzame energieopwekking is straks overal in de gebouwde omgeving en het buitengebied te zien!
Speel met mogelijkheden en onderbouw met data
De omvang en de impact van deze opgave is dus groot en vaak nog niet goed in kaart gebracht. Het Dashboard helpt u inzichtelijk te maken welke duurzame energiebronnen u waar wilt plaatsen. Het Dashboard bevat een interactieve kaart van uw gemeente. Op deze kaart kunt u duurzame energievormen intekenen. Een kwestie van spelen met de mogelijkheden die er zijn op basis van de wensen, voorkeuren en ruimtelijke kaders van de gemeente.
In één oogopslag wordt voor u duidelijk wanneer u uw doelstelling ‘energieneutraal’ behaalt en worden de bijdragen van verschillende maatregelen als energieopwekking en –besparing, overzichtelijk in een interactieve kaart weergegeven en kunnen scenario’s worden opgesteld. Op basis van deze scenario’s kan dan een kaderstellende discussie en besluitvorming plaatsvinden.
Hoe zet u het Energietransitie Dashboard in?
Het Dashboard is op verschillende manieren in te zetten: van inventariserende workshop, verdiepende werksessie, tot discussieavond met inwoners. Uiteraard zorgen NedGraphics en Antea Group voor de gemeente specifieke inrichting van het Dashboard en de begeleiding van een sessie met het Dashboard:
1. In workshops en discussies: gebruik het Dashboard als serious game en ontdek met burgers, bestuurders en andere stakeholders hoe je de energietransitie concreet maakt. Werk verschillende scenario’s uit, laat de impact van keuzes zien en maak de opgave inzichtelijk.
2. Werksessies om tot een visie te komen: gebruik het Dashboard als vertrekpunt voor visie en strategie. Maak de keuzes inzichtelijk en onderbouw ze met de data uit het Dashboard.
3. Verbinding en draagvlak: verbind ondernemers, energieleveranciers en stakeholders rondom uw energievraagstuk en oplossingen. Laat zien met het Dashboard hoe jullie puzzel eruit ziet en laat partijen meedenken over hun bijdrage in de oplossing.
Alle lokale data aan boord
Het Energie Transitie Dashboard bevat allerlei gegevens en kengetallen die relevant zijn voor uw gemeente. Denk aan verwachte energieopbrengsten of een belemmeringenkaart. Daarnaast vindt u onder meer lokale data over Natura 2000-gebieden en is in één oogopslag te zien waar de infrastructuur zich bevindt en woongebieden of bedrijventerreinen liggen. Zo brengt u snel in kaart waar ruimtelijke mogelijkheden liggen en waar niet.
Inmiddels heeft NedGraphics het Dashboard voor verschillende opdrachtgevers op maat ingericht en is deze bij advisering door Antea Group toegepast. Bijvoorbeeld in een recente werksessie bij de gemeente Noord-Beveland. Hierin werd met netbeheerders, ondernemers en bestuurders onderzocht de mogelijkheden om groene energie op te wekken. In een interactieve workshop in Hoogeveen brachten we de discussie over het behalen van de energie ambities in kaart. En nu heeft dus ook de gemeente Horst aan de Maas gekozen voor het Dashboard, voor het in beeld brengen van haar Energietransitie.