Hoe belangrijk is classificatie en consistentie in BIM?

20 juli 2016 in industrie Architectuur, Bouw & Installatietechniek

Stel een vraag Neem contact op

Er ontstaat vaak discussie over de manier waarop een Bouw Informatie Model geclassificeerd moet worden. Er bestaan meerdere (bouw)standaarden, zoals Sfb en VMSW, die op verschillende manieren worden toegepast in het werkproces van de architect, de aannemer en de studiebureaus. Daarnaast worden deze standaarden ook gebruikt in de beheer- en onderhoudsfase.

themodus-centrale-product-bibliotheek-stopkraan.png

Classificeer BIM Content

In de ideale situatie bouwt u vanaf het begin van een project aan een model dat consistent en dusdanig geclassificeerd is dat het optimaal aansluit op de wensen en behoeften van de stakeholders in de volgende fases. Bij het ontwikkelen en ter beschikking stellen van BIM Content wordt daarom rekening gehouden met de minimaal gevraagde classificaties.

Als u een model aangeleverd krijgt waar deze classificatie niet is toegepast, of erger, het model niet consistent is opgebouwd, doorkruist het de mogelijkheid om de data uit het model optimaal te gebruiken in het verdere werkproces. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van de data voor meetstaten, calculatie en werkvoorbereiding.

Zorg voor een slimme werkmethodiek

Het is uitermate belangrijk om deze uitdagingen in acht te nemen in het ontwerpproces:

  • Zorg dat de gebruikte content in de ontwerpfase geschikt is voor het gehele project. Content die voldoet aan standaarden en classificaties. Geef de mogelijkheid om binnen één organisatie meerdere classificaties toe te passen.
  • Maak het mogelijk om een model te kunnen controleren op samenstelling. Hoe consistent is het model en hoe kan ik de data in het model dusdanig “kneden” dat het weer consistent wordt? En hoe classificeer ik het model conform de wensen van de asset?
  • Zorg dat een BIM “vertaald” kan worden van de ene classificatie naar de andere. Ook data moet van de ene omschrijving naar de andere getransformeerd kunnen worden.

Tools voor een gestructureerde werkmethodiek

Om u te ondersteunen met deze uitdagingen hebben wij in onze TheModus Suite zowel de Sfb, als de VMSW codering opgenomen. Daarnaast hebben wij de TheModus Model Extender ontwikkeld. De Model Extender voorziet een BIM-model op gestructureerde wijze van waardevolle en toepasbare informatie, heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Met de Model Extender maakt u zelfs van de meest inconsistente BIM-modellen waardevolle en betrouwbare informatiebronnen, die daardoor perfect bruikbaar zijn voor uw ketenpartners.

Voldoende stof tot nadenken bij het maken van de juiste keuze in de optimalisatie naar een BIM werkmethodiek.

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Webinar – Launch AutoTURN 11

  • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

  • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap