Naar hoofdinhoud

Kies een land om de inhoud te bekijken die specifiek is voor uw geografische locatie en taal

13 maart 2017

Generative Design ontwerp productie software manufacturing

Generative Design is een revolutionaire manier van ontwerpen. Een compleet ander ontwerpproces dan u gewend bent, met waanzinnige voordelen om uw concurrentie mijlenver voor te blijven. Hoe ziet zo’n Generative Design proces er nu uit? In welke stappen komt u van concept naar productie? U ontdekt het in dit artikel.

Generative Design ontwerp productie software manufacturing

Wat is Generative Design?

Stap 1: definieer doelen en parameters

Als ontwerper of engineer vertelt u slimme Generative Design software wat u wilt bereiken met welk materiaal, type, gewicht, sterkte en kosten. Stel, u wilt een nieuwe stoel ontwerpen. Traditioneel zou u dit tekenen in 2D of 3D CAD software zoals Inventor of Revit en net zolang met de vorm ‘spelen’ tot u gevonden heeft wat u zoekt. Met Generative Design geeft u aan hoeveel gewicht de stoel moet kunnen dragen, hoe zwaar die moet zijn, van welke materiaal gemaakt, wat die mag kosten, etc.

Stap 2: genereer opties

Op basis van een schets of vorm, uw doelen en parameters, genereert software voor generatief ontwerp duizenden ontwerpopties die allemaal voldoen aan uw criteria. Dat gaat razendsnel met behulp van ongelimiteerde rekenkracht in de cloud. Al deze ontwerpopties worden tevens voorzien van performance berekeningen en data analyses.

Stap 3: bestudeer

Van al deze opties kies u samen met Generative Design software het ontwerp dat het best past bij uw eisen en optimaal aansluit op de gestelde criteria. De kans is groot dat u dit ontwerp zelf niet had kunnen bedenken of dat het waanzinnig lang zou duren om te tekenen. En is het nog niet helemaal wat u zoekt? Dan past u de criteria aan en zet u de computer weer aan het werk.

Stap 4: prototype en productie

Voordat u het ontwerp in productie gaat nemen wilt u natuurlijk wel testen of dit werkt in de praktijk. Maak daarom eerst een prototype met cnc- en freestechniek (subtractive manufacturing) en 3D printing (additive manufacturing). Diezelfde additive- en subtractive manufacturing technieken zijn nodig om uw ontwerp in productie te nemen. Met traditionele productiemethoden krijgt u Generative Design ontwerp vaak niet gerealiseerd en zeker niet binnen budget.

Wat betekent generatief ontwerp voor ontwerpers en engineers?

Door Generative Design zal de rol van AutoCAD ontwerpers, Inventor engineers en Revit modelleurs gaan verschuiven. Van het gebruik van uw computer als tool om te tekenen, naar co-creatie met technologie en bepalen van doelen en criteria. Het bepalen van het beste ontwerp laat u over aan technologie.

Voordeel van Generative Design

Generatief ontwerp biedt vele voordelen. Ontwerp sneller, bespaar kosten, optimaliseer uw ontwerp beter dan ooit, ontwerp creatiever en innovatiever. Lees meer voordelen van Generative Design.

Bekijk video

Kies een locatie

Europa

Wereld