Naar hoofdinhoud

05 maart 2019

Expert Platform als groeimodel in de software branche

We hebben een enerverend jaar achter de rug bij Cadac Group. In 2018 hebben wij het hoogste omzetniveau ooit gerealiseerd, waarmee we mogen concluderen dat de drie jaar geleden ingezette koerswijziging succesvol is. Het is niet altijd eenvoudig geweest om gedurende deze drie jaar de ingezette koers vast te houden, vooral toen de omzet in 2017 sterk daalde. Is er dan nu reden voor zelfgenoegzaamheid? Integendeel. Het is de hoogste tijd voor de volgende stap in het proces dat digitalisering heet. Schrik niet: we gaan onze klanten in Europa en Australië bedienen met een nieuw expert platform, geïnspireerd op Uber en Airbnb.

Expert Platform als groeimodel in de software branche

Uber, Airbnb. Het zal niet de eerste gedachte zijn die bij u opkomt bij een onderneming die ontwerpsoftware en consultancy verkoopt aan de maakindustrie, bouwindustrie, infrastructuur en de overheid. Toch is een vergelijkbaar platform voor ons een stip aan de horizon. Dit jaar gaan we live. Waarom? Blijf bij me, dan neem ik u mee in onze toekomstvisie zoals we die in talloze denk- en discussieersessies op ons hoofdkantoor in Heerlen hebben uitgewerkt. Met felle debatten in de organisatie tot gevolg. Veranderen is lastig, maar noodzakelijk.

Webshop

In mijn vorige publicatie in dit magazine heb ik uit de doeken gedaan hoe Cadac transformeerde van een verkoopgerichte club van met name Autodesk- en Microsoft software naar een kennisorganisatie. Uiteraard met de software als basis, maar die hebben we ondergebracht in een volledig geautomatiseerde webshop waar onze klanten zelf hun pakketten kunnen uitzoeken. Precies wat ze nodig hebben, precies voor de periode die ze wensen. De software huren in plaats van kopen. We waren net op tijd, want het kopen van software is passé, verleden tijd. In 2017 raakte de webshop ingeburgerd, in 2018 verkochten we bijna de helft van alle Autodesk-pakketten digitaal. Zonder tussenkomst van een van onze mensen. Met een enorm hoog percentage tevreden en nieuwe klanten tot gevolg. Omdat ze binnen een minuut een licentiecode krijgen, inclusief de factuur met daarop de automatische korting verrekend op basis van de bestaande relatie. Een proces dat vroeger twee weken in beslag nam en bij ons over wel vier schijven liep.

Cadac Store 

Consultancy

Een eclatant succes, deze webshop en de basis voor een uitstekend 2018 met omzet- en winstgroei. Maar tegelijk slechts de helft van het verhaal. Ik hóór het u zeggen: hoe zit het met de bijbehorende expertise en uitleg bij de installatie, de trainingen van onze medewerkers, dat doet Cadac toch nog wel? Zeker. Als u goed gerekend heeft, dan ziet u dat aan méér dan de helft van de verkochte pakketten een vorm van consultancy verbonden is. Specialistisch werk, zeg maar de ‘broodjes speciaal’. Klussen waarbij onze consultants het liefst bij de ondernemers en de klanten op schoot kruipen. Om mee te denken in het designen, met de productieprocessen en de logistiek. Om de zo noodzakelijke digitaliseringsslag te maken. Ook in deze tak zijn we in 2018 sterk gegroeid met behulp van een nieuwe website en gerichte online marketingacties. Het besef dat digitalisering de enige manier is om de mondiale concurrentieslag, de disruptie in de industrie, de bouw en de logistiek te overleven, begint langzaam maar zeker in te dalen.

Vaten

Webshop en consultancy zijn communicerende vaten. Het zijn de pijlers van Cadac. Zijn wij klaar nu? Nee, bij lange na niet. We hebben wel enkele essentiële stappen gezet. Door de automatische webshop in te richten en de eigen administratieve processen ook vergaand te digitaliseren, overigens een investering met zes nullen, hebben we op de administratie- en sales afdeling mensen en capaciteit vrijgespeeld. Oneerbiedig gezegd: verkopers hebben we niet meer nodig. De verkopers worden consultants, experts. Wie meegaat in de transformatie is nu veel meer eigen baas, bepaalt zijn of haar eigen agenda, zit veel dichter op de klant en heeft meer verantwoordelijkheden. En er is meer tijd voor nieuwe dingen, voor zelfstudie om na te denken voor je klanten en relaties.

Groei

Nu komt voor ons de volgende fase in zicht. De Cadac Xperts Community à la Uber. De groei van Cadac wordt de komende jaren gerealiseerd met zelfstandige consultants. In maart starten we met de werving van ervaren specialisten op het gebied van Autodesk in Nederland, Duitsland, Engeland en Australië. ‘Taxichauffeurs’ die we bij elkaar brengen op een platform. Volledig transparant met CV, ambities, ervaring en specialisme zodat onze klanten en software-kopers zelf kunnen bepalen wie ze willen inhuren. Specialisten die lastig te vinden zijn en die we niet in vaste dienst hebben. Zo breiden we ons werkveld uit en kunnen we over de grens stappen zetten zonder direct in formatie te groeien. De specialisten pakken een aanzienlijk percentage van de omzet en vanzelfsprekend mogen ze ook via onze webshop producten verkopen. Daarnaast zijn we voor hun aantrekkelijk als Autodesk Platinum Partner en Microsoft Preferred Supplier. Wij openen deuren die voor zelfstandigen normaal gesproken gesloten blijven. Zo snijdt het mes aan verschillende kanten.

Meer over Cadac Xperts

Trend

Met het platform spelen we in op de trend van zelfstandig ondernemerschap dat ook in Duitsland, Engeland en Australië snel terrein wint. Niet geheel toevallig landen waar we willen groeien. Digitaal, zonder fysieke kantoren en administratie. Juist daarvoor hebben we de laatste jaren voor miljoenen euro’s de organisatie geautomatiseerd met de webshop als een van de belangrijkste motoren. Een succesformule die we graag kopiëren bij onze klanten die verder willen met digitalisering.

Neem contact op 

Kies een locatie

Europa

Wereld