Engineering Data Management vs. Document Control

21 februari 2017

Download gratis whitepaper Stel een vraag

Engineering Data Management en document control worden vaak over één kam geschoren, terwijl het heel verschillende processen betreft. Maar wat is nu het verschil?

Wat is Engineering Data Management?

Bij Engineering Data Management draait alles om het creëren, controleren van versies en snel opvragen van documenten. Het heeft weinig of niets te maken met formal change management of met het opbouwen van een betrouwbare audittrail. Een Engineering Data Management systeem of Engineering Document Management software zou de engineer het leven zo eenvoudig mogelijk moeten maken zonder al te veel complexiteit toe te voegen.

Wat is Document Control?

Document control daarentegen speelt zich op een veel hoger betrouwbaarheidsniveau af. Document Control gaat over het beheren van documenten gedurende hun levenscyclus. Document Control omvat beveiliging, versiecontrole, reviewcyclus, traceerbaarheid, beschikbaarheid, en een gecontroleerd betrouwbare document audit trail.

Bij grote projecten draait alles om engineeringdocumenten (tekeningen, berekeningen, contracten, etc.). Dat deze op tijd beschikbaar zijn, is van cruciaal belang voor het slagen van dergelijke projecten, en dat is niet realiseerbaar zonder een betrouwbaar document control proces. Vanwege het enorme aantal documenten en bedrijven dat bij een project betrokken is, is het onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle documenttransacties zonder een document control systeem dat dit proces ondersteunt.

Engineering Data Management & Document Control

Het uitwisselen van engineeringdocumenten die worden beheerd door document control, is uiteraard nauw geïntegreerd met het creëren ervan. Doorgaans doorlopen de documenten eerst een intern releaseproces voordat ze worden gedeeld met andere stakeholders in het project voor het formeel reviewen en goedkeuren. Dit formele review- en goedkeuringsproces, bijvoorbeeld voor goedkeuring van de klant om een document vrij te geven voor constructie, heeft altijd ernstige juridische implicaties die des te meer onderstrepen dat een betrouwbare audittrail cruciaal is.

Eén systeem voor beide processen?

Engineering Data Management Systemen (EDMS) en software leveren niet altijd de beste ondersteuning voor document control processen. Document Control systemen en software leveren weer niet de beste ondersteuning voor het beheer van engineering data. Het lijkt misschien aanvechtbaar om voor beide processen verschillende systemen te gebruiken, maar toch kan het slim zijn, met name in engineeringomgevingen.

Lees meer en download ons whitepaper

Wilt u weten hoe u hier praktisch mee aan de slag kunt? Lees dan meer over het beheren en beheersen van ontwerpinformatie of Autodesk Vault en Microsoft SharePoint voor Engineering Collaboration.

Bekijk onze whitepapers

Paul Smeets Chief Technology Officer - Cadac Group Holding
Paul Smeets

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Webinar – Launch AutoTURN 11

  • Integreer BIM in uw bedrijfssoftware

  • Wet kwaliteitsborging: stimulans of last voor de bouw? (deel 2)

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?