Disruptie: het roer moet echt om

In dit opiniestuk deelt Jan Baggen, CEO Cadac Group, zijn visie over innovatie, disruptie en de digitale transformatie

17 september 2018

Stel een vraag Whitepaper

Internet heeft de wereld veranderd, maar de digitalisering zet pas echt alles op zijn kop. Waar hebben we dit meer gehoord? Welke trendwatcher heeft ons niet gewezen op Smart Industrie 4.0, de wereld van Artificial Intelligence, the Internet of Things en de robotisering? Op disruptie die de gevestigde orde omver werpt? Airbnb, Uber, zelfrijdende auto’s, blockchain, industriële processen die op de schop gaan. Niets zal meer hetzelfde zijn.

Een open deur dus? De grote vraag is echter wanneer de disruptie echt toeslaat. Nou, ik kan u het antwoord wel geven. We zitten er middenin. De vierde industriële revolutie komt er niet aan, die overspoelt ons als een tsunami. Waar ik die wijsheid vandaan haal? Uit eigen ervaring, in mijn eigen Cadac. Drie jaar geleden hebben wij onze strategie radicaal omgegooid. Hadden we dat niet gedaan, dan vraag ik mij sterk af of we nog lang zouden bestaan.

Dramatisch

Dramatisch gesteld? Ik denk het niet. Zonder een koerswijziging zou de software waarmee we groot zijn geworden, Autodesk, onze ondergang zijn geworden. Dat vraagt om uitleg. Tot pakweg 2015 verdienden we ons geld met de verkoop van softwarepakketten met de daarbij behorende dienstverlening zoals de installatie, ondersteuning en onderhoud van de software. Mooie business, we groeiden tot een bedrijf met meer dan 200 medewerkers en met een ijzersterke positie in de Benelux. Platinum Partner van Autodesk; het is weinigen gegeven. Een comfortabele positie totdat het snelle internet het mogelijk maakte om de tekenpakketten online te bestellen en te installeren. Nóg geen probleem, want nog altijd leefden we van de verkoop, de ondersteuning en het onderhoud. De echte disruptie heeft pas vorig jaar ingezet. Klanten kópen geen software meer, ze leasen of huren en dan precies die onderdelen die ze nodig hebben. Ze weten steeds beter wat ze willen, de traditionele verkoper heeft geen rol meer en ook dat regelmatige kopje koffie om de relaties goed te houden; verleden tijd. De klant vraagt om verkopers met een zeer gedegen en diepgaande kennis van zaken. Juist op tijd hebben we deze trends onderkend en juist op tijd hebben we geïnvesteerd in een digitale shop met een platform voor onze klanten. Het heeft veel tijd en geld gekost en tegelijk zagen we na jaren van groei de omzet inzakken. Negatieve groeicijfers, voor de Cadac Group een ongekend fenomeen. Wel logisch natuurlijk. Als je (bijna) niets meer verkoopt en in plaats daarvan abonnementen afsluit, heeft dat een negatief effect op je omzet en cashflow. Nu buigen de curves gelukkig, wel conform verwachting, weer de goede kant op.

Werkelijkheid

Zonder dramatisch te doen: we waren net op tijd. Zijn we klaar nu de webstore draait? Integendeel, we zijn nog steeds druk doende onze complete organisatie in te richten op de nieuwe werkelijkheid. Verkopers worden consultants, we richten ons meer en meer op advisering van ondernemingen. Onze onderneming gaat op de schop, van directie tot en met consultants en verkopers. We bemoeien ons met productieprocessen, we leveren naast de tekenpakketten ook bijvoorbeeld Product Data en Document Management Systemen, product configuratoren, kortom software die bedrijven in de bouw en maakindustrie in staat moeten stellen efficiënter en sneller producten in de markt te zetten. Want dat is onze nieuwe corebusiness: ondernemers meenemen in het tijdperk van Industrie 4.0. De tijd waarin alles gekoppeld wordt, die de globalisering nog reëler maakt.

Download whitepaper

Corrosie

De concurrentie zit overal. Nog een open deur? Misschien, maar ik schrik elke dag nog van bedrijven die nog altijd denken dat ‘het’ nog allemaal moet beginnen. Dat het zo’n vaart niet loopt. Maak- en bouwbedrijven hebben hun processen niet op orde, werken met verouderde software, hebben bijvoorbeeld nog nooit gehoord van modulariteit en leunen achterover in hun comfortabele thuismarkt. ‘Het gaat toch goed, winst en omzet stijgen’. Ja, nú. Maar onder de oppervlakte woekert de corrosie. Ik weet zeker dat alleen de ondernemers overleven die de kansen van de digitalisering zien en ook het roer omgooien. Een verkooppraatje voor Cadac? Nee, zo simpel is het niet. Onze positie is goed, we groeien weer en bedienen een markt die groter is dan ooit. Ik ben echter overtuigd van de noodzaak om samen te werken, om de Europese industrie te stimuleren en te vernieuwen. Wij willen daarin een rol spelen, daarom luidt sinds kort onze slogan Cadac, Enabling digital. Onze strategie in drie woorden.  

Odyssee

In de komende tijd neem ik geïnteresseerde lezers verder mee in onze Odyssee naar de nieuwe werkelijkheid. Hoe we onze mensen een nieuwe rol geven, hoe de cultuur verandert, wat de toekomst is van ontwerpen, welke stappen de industrie maakt, hoe we de klant vinden en benaderen, wat we doen met blockchain, hoe we de toekomst zien. Delen mag, vragen stellen ook. Iedereen is welkom. Negeren mag ook, maar zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb.    

Dat is onze nieuwe corebusiness: ondernemers meenemen in het tijdperk van Industrie 4.0.

Jan Baggen Chief Executive Officer - Cadac Group Holding
Jan Baggen

Deel nieuwsbericht

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap