Naar hoofdinhoud

21 juni 2022

Blog | Digital fabrication met Autodesk Fusion 360

Iets meer dan anderhalf jaar geleden begon ik bij Cadac in mijn eerste baan. Op feestjes moet ik die keuze nog regelmatig uitleggen. Met een HBO-diploma in de verspaning en engineering op zak en dan gaan werken voor een softwarebedrijf. Waarom? Op het eerste gezicht inderdaad niet logisch, maar als ik érgens de kans krijg om mijn opleiding effectief in te zetten, dan is het bij Cadac. Net als op de feestjes leg ik dat graag uit in mijn blog.

moreno-blog-1280

Implementatie Autodesk Fusion 360

Samen met twee collega’s vorm ik het zogenaamde CAM-team, ook wel het Team Digital Fabrication. We zijn verantwoordelijk voor de implementatie van Fusion 360-software bij veel bedrijven in de maakindustrie. Fusion 360 is een geweldig programma van Autodesk waarmee grote en kleine bedrijven hun CNC-machines aansturen. Zeg maar de stap ná het digitaal modelleren van onderdelen voor assemblage in machines, productiestraten en verpakkingslijnen. De CAM-fase na de CAD dus. Met Fusion 360 kunnen de frees en draai-machines, sneller geprogrammeerd worden en meer gecompliceerde producten maken. Precies wat de bedrijven willen om concurrerend te blijven.

Vertaalslag naar digital fabrication

Implementatie van software, zult u zeggen, dat is toch puur ICT. Dat klopt slechts ten dele. Autodesk Fusion 360 is een zeer betaalbaar programma en eenvoudig te installeren. Maar het is niet een kwestie van plug & play. Om de vertaalslag te maken van CAM naar de machine is een zogenoemde postprocessor nodig. Een bestand in de software, een stukje maatwerk software, dat je alleen kunt schrijven en toepassen met kennis van machines en verspaning. En dat is nu precies de tak van sport waarin we ons thuis voelen. Als CAM-team weten we wat de machines wel en niet kunnen, hoe we ze moeten programmeren en waar de meeste winst is te behalen. CAD/CAM software is pas effectief met een toegesneden postprocessor, cruciaal om echt de slag te maken naar digitaal fabriceren.

Verbinden van CAD, CAM en Machine

Enkel het aanschaffen van Fusion 360, en dan denken dat het werkt, dat is helaas een illusie. We verbinden CAD, CAM en machine en dat is altijd even zoeken, passen en meten. Werk waarin onze praktische kennis van de verspaning zeer welkom is. Fusion 360 staat voor een hele makkelijke manier van werken. Engineering en programmering van de machines komen dichter bij elkaar. Daarom zorgen wij niet alleen voor software die werkt. We leiden ook de mensen op die ermee gaan werken. We nemen de programmeurs én engineers tijdens de workshops en opleiding mee in de toekomst en laten hen de mogelijkheden zien. Dat doen wij het liefst op locatie, aan de hand van concrete voorbeelden vanuit de praktijk wat voor hen toepasbaar is. Geweldig om te doen, mooi om te zien hoe nog tijdens de trainingen mensen enthousiast worden.

Autodesk Fusion 360

Natuurlijk, ben ik enthousiast over Fusion 360 van Autodesk. Het is voor Cadac een belangrijk product. Maar dat is niet de belangrijkste drijfveer van ons Fabrication Team. Wij halen plezier en voldoening uit de resultaten van onze klanten. We helpen hen met digitaliseren en automatiseren. We zien dat ze sneller, efficiënter produceren en méér gecompliceerde opdrachten kunnen aannemen. Heel snel zien zij de voordelen, zoals het snel posten naar andere machines, de handige simulaties en het borgen van kennis en kunde. Hun succes is ons succes. Fusion 360 is heel transparant en de files zijn makkelijk overdraagbaar en begrijpelijk. Fijn in een tijd waarin vakmensen met pensioen gaan en scholen amper middelen hebben om te investeren in opleidingssoftware. De overdracht van kennis is cruciaal. En dit is juist waar wij met ons team goed in zijn, onze klanten meenemen in dit traject en ervoor zorgen dat zij fijner en efficiënter kunnen werken.  

Ontdek het Cadac Lab

Totaalleverancier voor Fusion 360

Als CAM-team van Cadac willen wij de leverancier zijn van Fusion 360 maar veel meer nog hebben we de ambitie om dé partner voor de maakindustrie te zijn in de Benelux. Niet voor niets hebben wij in Heerlen onze eigen werkplaats met CAD/CAM en bewerkingsmachines om software in de praktijk te testen. Inmiddels hebben wij veel bedrijven overtuigd en stuk voor stuk zijn ze enthousiast over de resultaten. En op feestjes lukt het me ook steeds beter om uit te leggen wat wij doen. Een uitdaging die ik nergens anders vind.

Meer informatie

Wilt u meer weten over cadac group of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Moreno Habets, CAD/CAM-consultant

Kies een locatie

Europa

Wereld