Naar hoofdinhoud

04 februari 2021

Blog | De weg naar Autodesk Construction Cloud (1/6)

Tijdens de jongste versie van de Autodesk University is Autodesk Construction Cloud aangekondigd. Het is het nieuwe paradepaardje van Autodesk en belooft een verdere stap te zijn in de richting van de digitalisatie van de AEC-industrie. Maar wat is Autodesk Construction Cloud, waar komt het ineens vandaan en wat betekent dit voor de BIM 360-productlijn..?

connecting cities autodesk construction cloud

De afgelopen jaren is Autodesk druk in de weer geweest met de ontwikkelingen van Autodesk BIM 360 als het digitale platform waarmee het volledige bouw- of infrastructuurproject ondersteund kan worden. Daarnaast heeft Autodesk een aantal complementaire technologieën aangekocht om hun visie over het digitaliseren van de bouwwereld efficiënter te kunnen realiseren. Zo kochten ze BuildingConnected als tenderplatform, Assemble als oplossing voor calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering en Plangrid, een reeds bestaande oplossing die als doel heeft om de bouwplaats te digitaliseren. Een ambitie waarvan het realiseren niet over één nacht ijs gaat. In de afgelopen jaren zijn dan ook een aantal fasen te onderscheiden:

  • Fase 0: Autodesk heeft in 2021 Vela Systems overgenomen waarmee Autodesk BIM 360 voor het eerst de markt betrad met BIM 360 Field en BIM 360 Glue.
  • Fase 1: In deze fase is het op Autodesk Forge gebouwde BIM 360 Next Gen-platform geïntroduceerd met de aanvullende losse producten Plangrid, BuildingConnected en Assemble. 
  • Fase 2: Om de samenwerking en interoperabiliteit te verbeteren is er in de tweede fase een verbinding gemaakt tussen het BIM 360 Next Gen platform en de aanvullende producten.
  • Fase 3: In deze fase is de Autodesk Construction Cloud volledig geïntegreerd en op Autodesk Forge gebouwd, waarbij de samenvoeging van best-in-class technologie van de losse Construction Cloud-producten en nieuwe functionaliteit zijn vertaald naar nieuwe unieke producten.

Twee platformen; één omgeving. 

Door het beste van Autodesk BIM 360 te combineren met het beste van Plangrid in één Construction Cloud-platform, blijven de workflows van beide bestaan en versterken elkaar. Samen met nieuwe workflows wordt de Autodesk Construction Cloud meer dan de optelling van de oorspronkelijke onderdelen.

De Construction Cloud voorziet in één omgeving waarbinnen alle projectinformatie wordt ontsloten, activiteiten worden uitgevoerd en kwaliteit en voortgang kan worden bewaakt. Hierbij is de standaard inbegrepen Autodesk Docs-omgeving naadloos geïntegreerd met de aanvullende producten Autodesk BIM Collaborate, Autodesk BIM Collaborate Pro, Autodesk Takeoff en Autodesk Build. Deze producten zijn allemaal bereikbaar vanuit dezelfde omgeving. Hierdoor hebben gebruikers toegang tot alle informatie en tools vanuit één enkele omgeving. Projectinformatie wordt altijd op een eenduidige manier weergegeven en stelt projectteams in staat om real-time analyses uit te voeren en dankzij projectoverstijgende inzichten staat bedrijven niets meer in de weg om verder te groeien naar een analytics-gedreven organisatie met een positief effect op efficiëntie en marge.

Met andere woorden; de Autodesk Construction Cloud brengt het beste van verschillende werelden samen in één platform en draagt hierbij nog beter bij aan de digitalisering en digitalisatie van de AEC-industrie.

Wat betekent dit voor BIM 360-gebruikers?

Met de introductie van nieuwe producten ontstaat vanzelf de vraag hoe deze zich verhouden tot het huidige productportfolio. Ten eerste zullen alle bestaande technologieën verder ontwikkeld worden, ondersteund blijven en dus verder gebruikt kunnen worden. BIM 360-klanten kunnen gebruik blijven maken van de bestaande BIM 360-technologieën, maar krijgen daarbij toegang tot de Autodesk Construction Cloud. Per project kan bepaald worden welke oplossing wordt toegepast.

Op dit moment zijn de BIM 360 Next Gen-producten grotendeels toegevoegd aan de Autodesk Construction Cloud. Met Autodesk BIM Collaborate Pro krijgen Construction Cloud-gebruikers toegang tot BIM 360 Design en Coordinate. Dit betekent dat gebruikers van BIM 360 Design en Coordinate alle additionele functionaliteiten van Autodesk Collaborate Pro kunnen ontdekken, terwijl zij gewoon blijven werken in hun BIM 360-projecten. Maakt u alleen gebruik van BIM 360 Coordinate? Dan is Autodesk BIM Collaborate de juiste oplossing. 

BIM 360 Build en Cost worden verrijkt met nieuwe functionaliteiten van Autodesk Build. Ook deze BIM 360-producten ondergaan een naamswijziging naar Autodesk Build. Zo kunnen de gebruikers van Build en Cost alle additionele functionaliteiten van de Construction Cloud ontdekken, terwijl zij werken in hun BIM 360-projecten. 

BIM 360 Docs blijft verkrijgbaar via BIM 360 Docs. Daarnaast introduceert de Construction Cloud Autodesk Docs. Echter hebben bestaande gebruikers van BIM 360 Docs geen toegang tot het Unified Platform, maar kunnen gebruikers van Autodesk Docs wel gebruik maken van BIM 360 Docs. Helaas is Autodesk Docs niet als los product verkrijgbaar, maar als onderdeel van de AEC Collection. Wilt u dus gebruik blijven maken van BIM 360 Docs, zonder de Construction Cloud of AEC Collection? Dan raden wij u aan om uw Autodesk BIM 360 Docs-licentie te verlengen. 

Autodesk Takeoff zal vanaf maart 2021 beschikbaar zijn. Dit is een nieuw product van de Construction Cloud. Met behulp van dit product kunt u eenvoudig hoeveelheden berekenen in 2D-documenten en 3D-modellen. 

Kortom, de Autodesk Construction Cloud is een verrijking voor een selectie van de huidige producten zoals hieronder weergegeven. Let op: de data van de Construction Cloud wordt in een andere omgeving opgeslagen dan de data van BIM 360. In mijn volgende blog zal ik hier meer over vertellen

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over de Autodesk Construction Cloud en de eventuele impact op uw organisatie? Of zoekt u juist naar een concreet advies over welk product beste aansluit op uw projecten? Ik ga graag met u in gesprek! 

Neem contact op


bobvanzeist
Cadac Group

Bob van Zeist

Consultative Sales

Kies een locatie

Europa

Wereld