Naar hoofdinhoud

21 september 2021

Blog | CupixWorks verbindt de virtuele met de echte werkelijkheid

Building Information Modelling, oftewel: BIM, is al lang geen stip meer op de horizon. Nog even en gebouwen ontwerpen in 3D tot in de kleinste details wordt de dagelijkse praktijk. Is het dan zo simpel? Ik ben geen bouwexpert, maar ik durf de stelling wel aan dat de overstap van de 2D-tekeningen naar de 3D-computermodellen helemaal niet zo eenvoudig is. In 3D werken en denken is mooi, maar is geen automatisme. Zeker in de bouw zijn medewerkers veelal visueel en praktisch ingesteld. Een 3D-model is en blijft een virtuele werkelijkheid en niet voor iedereen eenvoudig om te lezen.

BlogIMG

In mijn zoektocht naar digitale tools en ondersteuning liep ik onlangs tegen CupixWorks aan. Een verbazingwekkend simpel softwareprogramma waarmee de binnenkant van complete gebouwen in een handomdraai in beeld kan worden gebracht. Het enige wat je nodig hebt is een plattegrond, of een foto van een plattegrond en een 360-graden camera, die gebruik maakt van twee lenzen die allebei 180-graden vastleggen. Met deze camera maak je opnames van meerdere ruimtes in een gebouw. De software, te gebruiken op pc, laptop of telefoon, “stitcht” alles aan elkaar in de cloud en levert je een compleet en honderd procent nauwkeurige 3D-scan. Met de exacte, reële verhoudingen en maten. Vergelijk het met Streetview van Google, maar dan op microformaat. De fysieke en de digitale wereld komen zo dichter bij elkaar, de afstand tussen kantoor en bouwplaats vervaagt.  

Waar je in Streetview vanaf de bank naar het perceel van het nieuw te bouwen huis van je vrienden kunt kijken, kun je met CupixWorks de voortgang van dat nieuwbouwhuis volgen. Van de riolering tot de afwerking van de badkamerkraan, van spouwisolatie tot thermostaatknop, van de eerste funderingspaal tot aan de laatste dakpan. En weer terug in de tijd. Vanaf dezelfde bank. Realtime.

Er zijn meer voordelen. Door de digitale en fysieke wereld met elkaar te verbinden wordt grip houden op bouwprojecten makkelijker. Opdrachtgevers, aannemers en andere partijen kunnen op elk gewenst moment een opname maken en bespreken. Want alle opnames met eventueel commentaar en andere documenten kunnen gekoppeld worden aan bijvoorbeeld de Autodesk Construction Cloud, de BIM-software die wij als Cadac bij onze klanten wegzetten.  

CupixWorks is initieel bedacht door een ondernemer die zijn huis wilde verbouwen. Hij merkte dat aannemers moeite hadden met het maken van een complete offerte. Door de juiste visuele informatie door te sturen bleek dat een stuk makkelijker. Hij kwam er ook achter dat er wel systemen zijn, zoals het werken met pointclouds, maar die zijn vaak niet gebruikersvriendelijk, traag en erg kostbaar. Met CupixWorks kan iedereen aan de slag. We hebben het zelf geprobeerd met een 360-graden camera op een bouwhelm. In no time hadden we een complete verdieping van ons kantoor in Vianen op foto. Perfect en goed betaalbaar. De kosten worden namelijk berekend aan de hand van vierkante meters.  

Interesse? Laat u informeren en teken in voor een dienstenpakket dat bestaat uit installatie van de app en een workshop met cursus op locatie.  

Hebt u vragen of ideeën over CupixWorks, neem dan contact met mij op. Ineem alles graag nog een keer met u door. En misschien kunnen we op locatie zelfs een testje doen. U bent van harte welkom.

Contact opnemen 


thijsmunsters
Cadac Group

Thijs Munsters

AR/VR Cadac Creator

Kies een locatie

Europa

Wereld