Cadac Group is partner van Revit GG en DRS

Zonder standaardisatie geen BIM

01 september 2015 in industrie Architectuur, Bouw & Installatietechniek

Stel een vraag

BIM wordt langzaam maar zeker gemeengoed voor installatiebedrijven. Gezien het belang van de technische installaties in een woning of gebouw en het toenemende belang van prefabricage, is het essentieel dat iedereen volgens dezelfde standaarden gaat werken.

Door het gebruik van dezelfde standaarden neemt de kwaliteit en uitwisselbaarheid van de informatie in gebouwmodellen toe. De standaarden maken het ook mogelijk objecten te ontwikkelen die in CAD en/of BIM software gebruikt kunnen worden voor het modelleren van gebouwen en installaties.

Om deze standaardisatie te bewerkstelligen is voor de installatiesector het ETIM RT project gestart door Uneto-VNI. In dit project worden afspraken en standaarden vastgelegd rond Reken en Tekenparameters (RT) van technische producten. De BIR (Bouw Informatie Raad) maakt zich ook sterk voor standaardisatie in de bouwkolom, en is al enige tijd bezig met de zogeheten CB-NL (conceptenbibliotheek Nederland).

Zowel Uneto-VNI als de BIR ondersteunen de Revit Gebruikers Groep (Revit GG) en de Dutch Revit Standards (DRS). De DRS is een standaard geworden voor alle Revit gebruikers. De DRS is een Open standaard en gericht op een Open BIM samenwerking door de volledige integratie met IFC. Hiermee kunnen moeiteloos modellen uitgewisseld worden. Het ETIM RT project en CB-NL bieden de structuur voor eenduidige communicatie, onafhankelijk van software programma’s. Revit GG gaat de ETIM RT en CB-NL standaarden verwerken in haar eigen DRS-systematiek, die de gehele bouwkolom bestrijkt. De DRS biedt de juiste vertaling naar Revit.

De standaard parametrische beschrijving van een product in ETIM RT en de implementatie daarvan in de DRS zal uiteindelijk leiden tot een standaard Revit bibliotheek van objecten. Deze bibliotheek kan gebruikt worden door alle modelleer tools die de standaard ondersteunen, de zogenaamde Uniforme Objecten Bibliotheek.

Vanaf het begin ziet Cadac Group het belang in van open standaarden en we willen een duidelijke bijdrage leveren aan initiatieven voor het opzetten van deze open standaarden. Cadac Group is nauw betrokken bij de initiatieven van Uneto-VNI en CB-NL en ziet in de DRS ook een belangrijke stap richting standaardisatie. Daarom hebben we besloten om ook de DRS te ondersteunen en een bijdrage te leveren met onze kennis en middelen. Wij onderstrepen het belang van een gestandaardiseerde aanpak en juichen het initiatief van een DRS-systematiek van harte toe.

Wilt u meer informatie over hoe u bij kunt dragen aan standaardisatie van BIM binnen de gehele bouwketen? Neem dan contact met ons op. We lichten het graag aan u toe.

  • Voordelen van het ETIM MC Project

  • Wat en hoe van de CB-NL

Deel nieuwsbericht

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap