Naar hoofdinhoud

15 juli 2022

Cadac Control | grip op tekeningen en BIM-modellen

Stel, u bent aannemer en u heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van een basisschool. De start van een intensief traject met zoals altijd de nodige hobbels en complicaties. Duizenden documenten en tekeningen, in verschillende formaten, vervaardigd met verschillende softwareprogramma’s.

cadac-control-1280

De grote vraag is altijd: kloppen de tekeningen? Zitten er geen fouten in? Hebben de modelleurs zich gehouden aan alle eisen en voorwaarden? Lastige vragen die alleen te beantwoorden zijn als uw mensen elk document nauwgezet controleren. Natuurlijk moeten de tekeningen kloppen, anders loopt u op de bouwplaats geheid tegen faal- en meerkosten aan. Uw risico, dat heeft de opdrachtgever ongetwijfeld in het contract vastgelegd. Misschien eist hij al wel inzicht in de tekeningen om vertragingen te voorkomen. En dus zit er niets anders op dan controleren en checken waarmee vele kostbare uren gemoeid zijn. 

BIM protocol

Een voldongen feit? Niet meer! Wat zou u zeggen als er software bestond die elke digitaal vervaardigde tekening bij ontvangst automatisch screent op fouten? Die al direct aangeeft dat niet wordt voldaan aan bepaalde eisen en voorwaarden die zijn vastgelegd in het definitieve ontwerp zoals vastgelegd uw eigen protocol met alle BIM-spelregels zijn vastgelegd. Zonder dat uw mensen eerst elk detail bestudeerd hebben? Een illusie? Nee hoor! Die controlesoftware bestaat en is uitstekend te gebruiken om tekeningen volledig automatisch te checken. 

Procescontrole

Het Ei van Columbus, dachten we bij Cadac, ook na een groeiend aantal signalen uit de markt. De wil en noodzaak om de documentenstroom te beheersen wordt steeds groter. Opdrachtgevers eisen controle op de processen en willen zeker zijn dat aan alle eisen op onder meer het gebied van veiligheid en duurzaamheid wordt voldaan. U als aannemer bent verantwoordelijk. Voor het bouwproces en tegenwoordig ook voor de complete levenscyclus, het onderhoud en zelfs het recyclen na de demontage. Dat hele proces begint met de perfect informatie, afkomstig uit de perfecte tekeningen. 

ISO 19650

We hebben Cadac Control ontwikkeld. Een mechanisme, software die gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld Construction Cloud of een ander platform zoals SharePoint. We leggen vast wat de software moet detecteren, bijvoorbeeld de eisen en normen over brandwerendheid. Cadac Control integreert perfect  binnen uw ISO 19650-proces. Of parameters die u zelf heeft geformuleerd. Voordat tekeningen worden vrijgegeven worden ze eerst gecontroleerd. Mochten er dan afwijkingen zijn gevonden, dan wordt uw toeleverancier meteen geïnformeerd. Hij kan meteen reageren en de fouten herstellen. Een eenvoudige werkwijze die veel tijd oplevert en kosten bespaart. Bij u én de toeleverancier. Zonder de ballast van extra programma’s of acties; Cadac Control is verbonden aan uw SharePoint of Construction Cloud. 

Cadac Control

We hebben Cadac Control de afgelopen maanden ontwikkeld en getest met enkele van onze klanten. De reacties zijn ronduit positief. De testbedrijven zien direct de status van de aangeleverde tekeningen, kunnen snel schakelen bij fouten en krijgen zo meer grip op het proces. Grip die opdrachtgevers eisen en waarmee BIM naar een hoger plan wordt gestuwd. Data en documenten in BIM moeten honderd procent kloppen. Is dat vertrouwen er, dan kan controle tot een minimum worden beperkt. Ook is het een instrument om de prestaties van toeleveranciers te meten en ook hén weer naar een hoger level te brengen.  

Wij zijn ervan overtuigd dat Cadac Control snel als tool terrein wint. In onze volgende blog gaan we wat dieper in op de inhoud.

Meer informatie

Alvast meer weten? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Lees meer artikelen van Cadac control:


joostswart
Cadac Group

Joost Swart

Account Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld