Naar hoofdinhoud

19 juni 2017

Cadac Channel #06: De eerste stap naar Model Based Enterprise

3D-modellen worden steeds meer gevuld met informatie, zodat ze ook later in het proces gebruikt kunnen worden. In de bouw heet dit BIM, in de Machine- en Apparatenbouw Model Based Definition (MBD). Werkt een bedrijf op basis van MBD, dan noemen we dit een Model Based Enterprise.

 De eerste stap naar Model Based Enterprise

Bekijk video

2D-tekeningen niet meer nodig?

In de praktijk wordt een concept in 3D uitgewerkt, maar voordat het ontwerp ook daadwerkelijk geproduceerd wordt moeten er vaak nog 2D-tekeningen van gemaakt worden. Zo’n tekening gaat dan over en weer tussen de productie- en engineeringafdeling om bijvoorbeeld maatvoering en toleranties verder uit te werken.

Dit proces levert aardig wat ongemakken op; tekeningen wijzigen continu en je bent al snel het zicht kwijt over de status. Het maken van 2D-tekeningen slaan we dus liever over. De tools om dit voor elkaar te krijgen zijn er nu!

Alle informatie in het 3D-model

Die informatiebehoefte van de productie afdeling kan natuurlijk ook direct in het 3D-model verwerkt worden. Maar hoe kan de man in de werkplaats zo’n 3D-model dan lezen? Een nieuwe toevoeging in de 2018 versies van Autodesk Inventor en Autodesk Vault is de mogelijkheid om 3D PDF’s te genereren. Door het model te exporteren naar zo’n 3D PDF kan ook iedereen na de engineeringsfase bij die informatie. Zo’n 3D PDF kan namelijk met een gratis Adobe Reader door iedereen bekeken worden, dus ook door de man in de werkplaats!

In een keer uw hele Inventor project naar 3D PDF

Met de standaardfunctionaliteit in Autodesk Inventor kunt u handmatig een 3D PDF creëren. Met de door ons ontwikkelde Batch Publish Manager kon u al met één druk op de knop complete Inventor projecten exporteren naar legio bestandsformaten (PDF, DWF, IGES, STEP, JT, etc.). Met de nieuwste versie van onze tool behoort ook een batch export naar 3D PDF tot de mogelijkheid. Zelfs automatisch door een job server bij vrijgave van een onderdeel in Autodesk Vault.

Bekijk video

Kies een locatie

Europa

Wereld