Cadac Channel #06: De eerste stap naar Model Based Enterprise

19 juni 2017 in industrie Machine- & Apparatenbouw

Bekijk video Meld u aan voor het webinar

3D-modellen worden steeds meer gevuld met informatie, zodat ze ook later in het proces gebruikt kunnen worden. In de bouw heet dit BIM, in de Machine- en Apparatenbouw Model Based Definition (MBD). Werkt een bedrijf op basis van MBD, dan noemen we dit een Model Based Enterprise.

mbd-inventor.jpg

Bekijk video

2D-tekeningen niet meer nodig?

In de praktijk wordt een concept in 3D uitgewerkt, maar voordat het ontwerp ook daadwerkelijk geproduceerd wordt moeten er vaak nog 2D-tekeningen van gemaakt worden. Zo’n tekening gaat dan over en weer tussen de productie- en engineeringafdeling om bijvoorbeeld maatvoering en toleranties verder uit te werken.

Dit proces levert aardig wat ongemakken op; tekeningen wijzigen continu en je bent al snel het zicht kwijt over de status. Het maken van 2D-tekeningen slaan we dus liever over. De tools om dit voor elkaar te krijgen zijn er nu!

Alle informatie in het 3D-model

Die informatiebehoefte van de productie afdeling kan natuurlijk ook direct in het 3D-model verwerkt worden. Maar hoe kan de man in de werkplaats zo’n 3D-model dan lezen? Een nieuwe toevoeging in de 2018 versies van Autodesk Inventor en Autodesk Vault is de mogelijkheid om 3D PDF’s te genereren. Door het model te exporteren naar zo’n 3D PDF kan ook iedereen na de engineeringsfase bij die informatie. Zo’n 3D PDF kan namelijk met een gratis Adobe Reader door iedereen bekeken worden, dus ook door de man in de werkplaats!

In een keer uw hele Inventor project naar 3D PDF

Met de standaardfunctionaliteit in Autodesk Inventor kunt u handmatig een 3D PDF creëren. Met de door ons ontwikkelde Batch Publish Manager kon u al met één druk op de knop complete Inventor projecten exporteren naar legio bestandsformaten (PDF, DWF, IGES, STEP, JT, etc.). Met de nieuwste versie van onze tool behoort ook een batch export naar 3D PDF tot de mogelijkheid. Zelfs automatisch door een job server bij vrijgave van een onderdeel in Autodesk Vault.

Bekijk video

Volledig digitaal engineeren en produceren is interessant voor ieder bedrijf! Wij zijn als geen ander in staat om u te helpen met het uitfaseren van 2D-tekeningen. Samen werken we toe naar één centrale bron die alle informatie bevat, hét 3D-model.

Ronald Gideonse Sales Manufacturing - Machine- en apparatenbouw
Ronald Gideonse

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Autodesk komt met nieuwe trade-in actie voor verouderde softwarelicenties

  • Cadac zoekt weer 25 senior consultants en operations managers

  • Wie gaat het nieuwe digitale platform van Cadac leiden?

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap