Naar hoofdinhoud

09 september 2020

Blog | CAD automation en productconfiguratoren: twee kanten van dezelfde medaille

Het automatiseren van repetitieve handelingen heeft al heel lang geleden zijn intrede gedaan in de CAD-wereld. Gelukkig is het werken met CAD al lang niet meer waar het ooit mee begon: lijnen trekken op een beeldscherm. Ondanks het feit dat 2D-CAD nog steeds veel wordt toegepast, kijk naar het marktaandeel van AutoCAD, vinden meer en meer engineers de weg naar modelgebaseerd design, of BIM zoals dat in de bouw wordt genoemd.

medaille

Het is opmerkelijk om te zien dat, ondanks het feit dat parametrisch ontwerp al in 1987 zijn intrede deed, nog steeds veel bedrijven in de transitie van 2D naar 3D zitten terwijl de volgende revolutie al in volle gang is. Het is niet langer de vraag hoe we het werk van de CAD-operator kunnen versnellen, maar hoe we het werk van de CAD-operator volledig kunnen automatiseren. Er zijn veel technologieën in opkomst. Werkzaamheden die nu typisch door een engineer achter een CAD-systeem worden uitgevoerd, worden geautomatiseerd. Door gebruik te maken van generatieve ontwerpoplossingen, of door het toepassen van web-gebaseerde productconfiguratoren, is het niet langer de CAD-engineer die aan het stuur zit, maar genereren geautomatiseerde (cloud-)diensten de output die voorheen uit het CAD-systeem kwam. Denk hierbij aan stuklijsten, 2D-tekeningen, 3D-modellen en CAM-instructies om het maakproces te automatiseren.

Moet iedereen die nu nog dagelijks achter een CAD-systeem plaatsneemt zich ernstig zorgen maken? Nee, zeker niet! Bill Gates zei ooit dat mensen de neiging hebben ontwikkelingen op korte termijn te overschatten en die op de langere termijn te onderschatten. In normaal Nederlands; het zal zo’n vaart niet lopen.

Dat is zeker ook van toepassing op deze ‘revolutie’, al zal het werk van de CAD-operator of engineer wel sterk gaan veranderen en interessanter worden in de toekomst als je het mij vraagt. De taak van de engineer of ontwerper is immers het vertalen van de wensen van gebruikers naar een maakbare en betaalbare oplossing. De bouwkundig ontwerper vertaalt de wens van de gebruiker naar een gebouw en de werktuigbouwer ontwerpt een machine die een bepaald productieproces automatiseert. CAD is slechts een middel en geen doel op zich.

De hamvraag in dit verband is: hoe kan een bedrijf zo snel en goed mogelijk reageren op de vraag en verwachting van de klant? Is dat door het werk van de CAD-operator nog verder te versnellen of moeten bedrijven anders durven denken? Veel bedrijven kiezen voor het eerste, met name omdat ze eenvoudigweg niet weten dat er ook andere oplossingen zijn. Wie alleen een hamer kent, ziet ieder probleem als een spijker.

Toch ben ik ervan overtuigd dit niet het beste antwoord is.  Als je een slimme CAD-operator vraagt zijn werk verder te versnellen, dan zullen ze dat gaan doen met tools als Dynamo voor Revit of iLogic voor Inventor. Op zich niets mis mee, maar zeker niet het beste antwoord op de vraag: hoe bedien je een klant zo snel en goed mogelijk? Dat doe je namelijk door te denken in een ander proces, out-of-the-box in goed Nederlands.

Laten we beginnen met de veronderstelling dat je als bedrijf een product maakt dat vergaand gestandaardiseerd kan worden, zoals bijvoorbeeld een woonhuis of een verpakkingsmachine. Bedrijven die vliegende auto’s en musea bouwen laten we daarom even buiten beschouwing. Als je het voor elkaar krijgt je product en zijn varianten vooraf vast te leggen, dan kan je de logica van dit product ook verankeren in regels die je weer kunt onderbrengen in een geautomatiseerd systeem. Is het systeem waarin je productlogica onderbrengt dan een CAD-systeem? Ik denk van niet. CAD-systemen zijn heel goed in het bouwen van geometrie en het genereren van output die gebruikt kan worden om iets te maken, maar ze zijn veel minder goed in het vastleggen van functionele productlogica.  

Om terug te komen op de hamer-spijkermetafoor; je kunt een schroef met een hamer in de muur slaan, maar het is toch verstandiger om een schroevendraaier te gebruiken. In dit geval is de beste plek om productlogica vast te leggen zeker niet het CAD-systeem, maar een productconfigurator die buiten CAD staat. Ten eerste zijn productconfiguratoren gemaakt om productlogica te definiëren. Het vastleggen en onderhouden van productlogica gaat niet alleen sneller maar is ook veel eenvoudiger onderhoudbaar. Ten tweede zijn het vaak niet de CAD-operators die binnen het bedrijf de productlogica bepalen, maar R&D samen met verkoop en marketing. Deze laatsten kunnen met een productconfigurator de productlogica zelf bouwen en beheren, zonder dat ze hiervoor hoeven aan te kloppen bij de collega’s die achter het CAD-systeem zitten en ‘slimme scripts’ in CAD-logica willen vastleggen. Last but not least, het gebruik van productconfiguratoren biedt het grote voordeel dat productlogica via de website van het bedrijf eenvoudig aan klanten aangeboden kan worden, dat lukt niet als de logica is opgesloten in het CAD-systeem. Deze oplossingsrichting versnelt niet alleen het verkoopproces, maar ook alles wat daarop volgt.

Staat CAD dan helemaal buiten spel? Nee zeker niet, het CAD-systeem kan eenvoudig geïntegreerd worden met de productconfigurator. Door de uitkomst van de productconfigurator aan te bieden aan het CAD-systeem, kan het systeem op zijn beurt doen waar het goed in is namelijk het produceren van geometrie, documentatie en ander maakinstructies.

Autodesk speelt met een vooruitziende blik in op deze trend door haar Forge-platform te voorzien van functionaliteit die tot nu toe was voorbehouden aan de traditionele CAD-werkplek. De zogenaamde ‘Forge Design Automation API’ biedt aan ontwikkelaars de mogelijkheid om output, die normaal alleen met een AutoCAD-, Revit- of Inventor-werkplek gemaakt werd, te laten genereren in de cloud zonder tussenkomst van een CAD-operator.

Door deze twee technologieën te combineren heb je naar mijn mening het beste antwoord op de vraag: hoe kun je als bedrijf zo snel en goed mogelijk reageren op de vraag en verwachting van de klant? Door een webgebaseerde productconfigurator te integreren met Forge Design Automation.

Cadac helpt u de digitalisering te omarmen en zorgt dat u klaar bent voor de toekomst. Wilt u meer weten over onze oplossingen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

 


organisatie-paul-smeets-430
Cadac Group

Paul Smeets

Chief Technology Officer

Kies een locatie

Europa

Wereld