Naar hoofdinhoud

02 februari 2021

Blog | Virtueel de fabriek inrichten (AR & VR – deel 3)

Thijs Munsters neemt ons voor de derde keer op rij mee in de wereld van augmented en virtual reality. Thijs onderzoekt volop de mogelijkheden van AR en VR in de industrie, machinebouw, installatietechniek, infrastructuur en woningbouw . Vandaag blog 3: de virtuele fabriek.

virtual reality and augmented reality

Beste lezers, allereerst dank voor de reacties op mijn vorige blogs 'Thijs Munsters over het AR & VR in het Cadac Lab (deel 1)' en 'Rondkijken in de nog niet gebouwde sluis (AR & VR - deel 2)'. Ik stel vast dat Virtual en Augmented Reality lang niet zo onbekend zijn als ik dacht. Zeker niet bij ondernemers die heel goed begrijpen dat VR en AR prachtige tools zijn om efficiënter te produceren met minder fouten. Het zijn innovatieve instrumenten om in de toekomst te kijken, iets wat toch tot de verbeelding spreekt.

Ook in deze blog heb ik weer een mooi voorbeeld voor u van een concrete toepassing, maar ik begin met een leuk weetje: u kent ongetwijfeld de vuistdikke woongids van een bekende Zweedse woonwinkel. Een gids vol prachtige woon- en slaapkamers en keukens, uitgekiend ingericht met sfeervolle en nuttige accessoires. Hoeveel tijd denkt u dat het kost om al die opstellingen neer te zetten en te fotograferen? Nul uren! Elke kamer en keuken wordt met het tekenprogramma ingericht en gerenderd, nog vóór de spullen überhaupt gemaakt zijn. En nog mooier, via de app Ikea Place kun je meubels virtueel in je eigen huis plaatsen. De 3D-modellen van de objecten worden over het camerabeeld van je smartphone “gelegd” waardoor het lijkt alsof de objecten zich in de kamer bevinden.

Tot zover een voorbeeld dat de consument aanspreekt. Hier bij Cadac hou ik mij, samen met mijn collega en mentor Theo Baltus, met meer specifieke ondernemersvragen bezig. Bijvoorbeeld van EMMTEC Engineering, een ingenieursbureau uit Emmen. Vanuit ervaringen met haar klanten ziet het bedrijf meerwaarde in de ontwikkeling van een tool die bijdraagt aan het toetsen van een digitaal ontwerp op locatie, in de fysieke omgeving. Daarom hebben we nu een app ontwikkeld waarmee de installatie met behulp van AR virtueel in de fabriekshal geplaatst wordt. Meteen wordt dan duidelijk hoeveel ruimte die installatie inneemt, waar de leidingen lopen en hoe die aansluiten op bestaande netwerken. We maken het 3D-model van de machine geschikt om in augmented reality te plaatsen via devices zoals een iPhone of iPad. Net zoals bij de Ikea-app wordt het 3D-model over het camerabeeld geplaatst zodat het lijkt alsof het model zich in de werkelijke omgeving bevindt.

In de volgende blog schrijf ik over een andere concrete toepassing met één van onze klanten.  Wilt u alvast meer weten? Ga naar de augmented en virtual reality-pagina voor meer informatie over AR en VR. Hebt u vragen of ideeën over virtual reality en augmented reality, ik neem ze graag met u door. En misschien kunnen we in het Cadac Lab een testje doen. U bent van harte welkom!

Neem contact op


thijsmunsters
Cadac Group

Thijs Munsters

AR/VR Cadac Creator

Kies een locatie

Europa

Wereld