Naar hoofdinhoud

22 december 2021

Blog | Uitstel voor de Wkb, geen afstel (4/4)

U hebt het ongetwijfeld gelezen, de invoering van de Omgevingswet is uitgesteld en daarmee ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb). Misschien een opluchting voor overheden en bedrijven die nog niet klaar zijn voor de Wkb, maar uitstel betekent geen afstel. Zeker niet, verantwoordelijk minister Hugo de Jonge noemt oktober dit jaar of 1 januari 2023 nu als streefdatum.

wkb-4-1280

Wet Kwaliteitsborging

Misschien wel handig en welkom, dat uitstel. Aannemers krijgen nu wat meer tijd om te anticiperen op de grote veranderingen die de Wkb met zich meebrengt.

Belangrijkste wijzigingen: het externe toezicht op het bouwproces komt in handen van onafhankelijke kwaliteitsborgers en de aannemer wordt veel langer aansprakelijk en verantwoordelijk voor gebreken en storingen die optreden na de oplevering van een bouwwerk.

Lees meer over Wet kwaliteitsborging: meer kans dan bedreiging

WKB

Maar de Wkb is veel meer dan dat. De wet is ook bedoeld om de kwaliteit in de bouw te verbeteren. Nog altijd slokken de faalkosten in de bouw zo’n vijf procent van de investeringen op. In Nederland gaat het dan om een slordige vijf miljard euro per jaar. Scherper toezicht én een langere aansprakelijkheid moeten daar verbetering in brengen. Uiteindelijk moet de Wkb zorgen voor meer efficiency en daardoor een bouwversnelling. Noodzakelijk om het schrijnende tekort aan woningen in te lopen.

Digitaliseren en industrialiseren

Levert de invoering van zo’n wet automatisch resultaten op? Nee, daarvoor staan de bouwbedrijven aan de lat. Zij moeten anders gaan werken en dat kan in onze ogen enkel door te digitaliseren en te industrialiseren. Digitaal ontwerpen wint heel snel terrein, next step is modulair bouwen. Prefabricage met behulp van robots van woningdelen inclusief installaties in bouwfabrieken waarna assemblage en montage op de bouwplaats.

Digitalisering met databeheer

Cadac is specialist in het beheren van de processen en data met uitgekiende softwaresystemen. Onze in de maakindustrie vergaarde kennis en ervaring vertalen we nu naar de bouw. Digitalisering met databeheer vormt de basis voor efficiënter, sneller en winstgevender werken met minder faalkosten. En het is straks de basis om de kwaliteitsborgers te voeden met de gevraagde informatie. 

Wet voor gevolgklasse 1

Maakt het uitstel van de Wkb digitalisering en industrialisering minder urgent? Wij vinden van niet. Over minder dan een jaar gaat die wet in voor de Gevolgklasse 1, relatief eenvoudige gebouwen zoals grondgebonden eengezinswoningen en bedrijfspanden van maximaal twee  bouwlagen. Waarom wachten met het optimaliseren van de processen? Iedereen wordt er beter van, de bouwer in de eerste plaats. Interesse? Ontdek meer over Cadac Connect: de bruggenbouwer van het applicatielandschap 

Meer informatie

Meepionieren, innoveren en de Wkb omarmen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Lees meer artikelen van de Wkb-blogserie:

  1. Nieuwe Wet kwaliteitsborging: meer kans dan bedreiging
  2. Wkb: duwtje naar het next level
  3. Controle door de Wkb-kwaliteitsborger
  4. Uitstel voor de Wkb, geen afstel

organisatie paul smeets
Cadac Group

Paul Smeets

Chief Technology Officer

Kies een locatie

Europa

Wereld