Naar hoofdinhoud

30 oktober 2020

Blog | Thijs Munsters over AR & VR in het Cadac Lab (deel 1)

Virtual Reality (VR). Augmented Reality (AR). Termen die al lang niet meer exclusief ‘eigendom’ zijn van science fiction en gaming. Het aantal toepassingen in de industrie, machinebouw, installatietechniek, infrastructuur en woningbouw groeit in hoog tempo.

virtual augmented reality bim engineering

Cadac heeft een aantal jong afgestudeerden binnengehaald om in het eigen Lab in Heerlen de virtuele en toegevoegde werkelijkheid te vertalen naar de praktijk. Eén van hen is Thijs Munsters, afgelopen zomer bij Zuyd Hogeschool geslaagd voor de bachelor Engineering. In een aantal blogs neemt hij ons mee in de wereld van VR en AR. Vandaag deel 1.

“Tijdens de opleiding Healthcare Engineering bij Zuyd kreeg ik de kans om dat te doen wat me het meeste boeit: creatief bezig zijn met beelden, met design, met visualiseren. Dat sloot mooi aan bij mijn favoriete vak op de Vrije School: tekenen. Natuurlijk heb ik bij Zuyd het nodige geleerd over elektronica en mechanica, maar de hardware, het pure engineeren trok me het minst. In de studiegroep was ik degene die zorgde voor het design, de interface, de vormgeving. Voor mij is eenvoud leidend. Een instrument, een apparaat of machine moet gebruiksvriendelijk zijn. Gemakkelijk te bedienen en indien nodig eenvoudig te repareren. En juist daarin kunnen Virtual Reality en Augmented Reality een grote rol spelen.

‘Had ik dat een jaar geleden ook zo verwoord? Nee, ik had eigenlijk geen idee wat ik na mijn studie wilde gaan doen. Als engineer aan de slag? Dat was wel de bedoeling, maar dan met de nadruk op apps en programma’s.  Een vervolgstudie? Misschien, maar welke? Totdat ik begin van dit jaar een rondleiding kreeg hier bij Cadac in het Lab. Daar staat een proefmachine waarmee ondernemers en studenten allerlei tests kunnen doen. Bijvoorbeeld een algoritme predictive maintenance opbouwen waarmee de levensduur van componenten wordt voorspeld. Zo kun je een onderdeel vervangen voordat het stuk gaat en de productie stilvalt.  Dat sprak me wel aan.

‘Na de stage en mijn diploma heeft Cadac me een baan aangeboden. Heel lang heb ik niet hoeven nadenken. Als Creators krijgen we hier alle middelen om te pionieren, om oplossingen te bedenken. De toepassingen van VR en AR zijn eindeloos. Industrieel ontwerpers kunnen in een 3D-model in de cloud samenwerken en real time modificeren. Je kunt met VR en AR laten zien hoe iets er uit gaan zien. Een spoiler op een auto bijvoorbeeld, de indeling van een operatiekamer, een weg, een gebouw in een wijk, luchtstromen, productieprocessen. In een 3D-model is het immers heel eenvoudig iets toe te voegen of weg te halen.

Digitaal ontwerpen en bouwen komt snel dichterbij, is er in feite al. Je kunt VR en AR inzetten voor trainingen, assemblage- en reparatie-instructies, productvisualisaties, enzovoort. VR en AR is geen kinderspel meer. De komende maanden gaan we meer toepassingen invoeren. Een ontdekkingsreis waarin ik mijn lezers graag meeneem. In deel 2 vertel ik je meer over de virtuele sluis. In deel 3 deel ik mijn bevindingen over het virtueel inrichten van een fabriek.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van AR en VR voor uw bedrijf? Neem dan direct contact met mij op.

Contact opnemen


thijsmunsters
Cadac Group

Thijs Munsters

AR/VR Cadac Creator

Kies een locatie

Europa

Wereld