Naar hoofdinhoud

26 januari 2021

Blog | Rondkijken in de nog niet gebouwde sluis (AR & VR - deel 2)

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn al lang niet meer het domein van science fiction en gaming. Het aantal toepassingen in de industrie, machinebouw, installatietechniek, infrastructuur en woningbouw groeit in hoog tempo.

augmented reality and virtual reality blog

Cadac heeft een aantal jong afgestudeerden binnengehaald om in het eigen Cadac Lab in Heerlen de virtuele en toegevoegde werkelijkheid te vertalen naar de praktijk. Eén van hen is Thijs Munsters. In een aantal blogs neemt hij ons mee in de wereld van VR en AR. In deel 1 was dit het Cadac Lab. Vandaag deel 2: de virtuele sluis.

Wat kun je nu eigenlijk met VR en AR? Een vraag die me vaak gesteld wordt, zeker sinds familie en vrienden weten dat ik bij Cadac “iets” doe met virtual en augmented reality. Uitleggen is niet eenvoudig, maar gelukkig werken we aan een aantal concrete toepassingen. We kunnen iets laten zien en dat maakt het makkelijker omdat we als mensen nu eenmaal visueel zijn ingesteld. En eigenlijk is dat wat we met VR en AR doen: we laten met computerbeelden zien hoe iets eruit zou kúnnen zien en zou kúnnen functioneren. Een mooi voorbeeld dat iedereen begrijpt, is het uitzoeken van een nieuwe auto via een configurator.Vrijwel alle automerken bieden die mogelijkheid op internet. Je kiest zelf de kleur, de wielen, de motor en allerlei andere opties. Meestal een stilstaand model waar je omheen kunt “lopen”, de deuren openen en de lichten aanzetten. Met VR zou je de auto op een zonnig pleintje in Italië kunnen laten rijden. Of je nieuwe bolide vast op de oprit parkeren en fantaseren hoe de buurman reageert.

Leuk, maar bij Cadac richten we ons vooral op concrete toepassingen voor het bedrijfsleven. Zo werkt Hollandia uit Krimpen aan den IJssel, een gerenommeerd ontwikkelaar en bouwer van stalen bruggen, waterkeringen en sluizen, met Autodesk-software in VR. Met het programma kunnen ze een sluis testen voordat die gebouwd is. Dat kan door het 3D-model van de sluis virtueel neer te zetten op de gewenste plek en het vervolgens te koppelen aan een VR-bril. Zet de bril op en je loopt als het ware door de sluis en in de bedieningskamer. Met de ware afmetingen en omgeving, honderd procent realiteit, maar dan via de VR-bril.

Spannend, zeker, maar vooral heel nuttig. Tijdens de virtuele rondleiding kunnen ingenieurs eventuele ontwerpfouten sneller ontdekken, de toekomstige gebruikers kunnen testen of de knoppen op de juiste plek zitten. En misschien het allerbelangrijkste: de controleurs van Rijkswaterstaat kunnen alvast checken of de sluis en de bediening veilig zijn. Het ontwerp aanpassen is in ieder geval minder werk dan een al gebouwde constructie verbouwen. Uiteindelijk zal deze toepassing de foutmarge in de ontwerpfase verkleinen en bijdragen aan de veiligheid van sluizen en bruggen.

De koppeling van 3D-ontwerpen naar virtual reality biedt ongekende mogelijkheden voor ontwerpers en bouwers. In principe kunnen we met deze technologie en de VR-bril alles virtueel bouwen en visueel maken. Ook om te bepalen of die extra productielijn past binnen de fabriek of de logistiek efficiënter wordt met die nieuwe verpakkingsrobot. Het kan allemaal, mits we natuurlijk over de concrete data in het 3D-model beschikken.

In blog 3 | Virtueel de fabriek inrichten: een andere concrete toepassing met EMMTEC, een van onze klanten. Ik neem graag de tijd om ideeën te toetsen en uit te zoeken wat jouw organisatie kan met virtual reality en augmented reality. En misschien kunnen we dan in ons eigen Cadac Lab een testje doen. Van harte welkom!

Alvast meer weten? 

Lees meer over AR & VR


thijsmunsters
Cadac Group

Thijs Munsters

AR/VR Cadac Creator

Kies een locatie

Europa

Wereld