Naar hoofdinhoud

18 november 2021

Blog | Projectmanagement versus Productmanagement: wat is het verschil?

Het is een onderwerp dat regelmatig in kleine en grotere organisaties ter sprake komt; maar wat is nou écht het verschil en wat zijn de overeenkomsten tussen project- en productmanagement?

blog-frank-meels-1280

Organisaties beginnen steeds vaker met een product gedachte om het werk te structureren in plaats van een projectmatige aanpak. In zijn blog deelt Frank Meels zijn kijk hierop op basis van zijn ervaring bij meerdere organisaties in diverse project management gerelateerde rollen. Om te beginnen, wat zijn de definities van project- en productmanagement?

Projectmanagement: efficiënt projecten beheersen

Projectmanagement is de term die gaat over het efficiënt beheersen van projecten. Het op een slimme manier beheren van projecten is van belang voor elke organisatie die projectmatig werkt. De voordelen van projectmanagement? Je organisatie wordt efficiënter en zal daardoor sneller en met een hogere kwaliteit de doelstellingen bereiken.

Productmanagement: levenscyclus producten

Productmanagement is het management over de totale levenscyclus van een product, van het begin tot het einde. Het is het vak en de verantwoordelijkheid van de product manager die daarmee de missie en de visie van de organisatie concreet omzet naar business binnen een bepaalde productfamilie.

Een Product Owner die zijn vak verstaat begrijpt de waarde van de projectmatige aanpak maar geeft de voorkeur aan een productmanagent mindset en zal hierin meenemen:

  • Creëren en vertegenwoordigen van de product strategie en visie.
  • Focus bereiken van waarde voor de klant.
  • Continu balanceren tussen prioriteit, risico, waarde, leerkansen en onderlinge afhankelijkheden om tot de volgende stap bouwstap te komen.
  • Creatie en onderhoud van de product roadmap met frequente versie aanpassingen.
  • Maximaliseren omzet en Return on Investment.
  • Het bouwen van het juiste product.

Transformeren van projectgericht naar productgericht

De uitdaging is om als organisatie te transformeren van projectgericht naar productgericht. Omdat het een grote aanpassing is voor mensen om op een andere manier te gaan werken, zal er weerstand kunnen zijn. Voor mensen die gewend om jarenlang op een bepaalde manier te werken kan verandering leiden tot onzekerheid en dus weerstand. Door mensen vanuit zichzelf te laten bepalen hoe ze willen werken en daarin te sturen kan vaak het meeste bereikt kan worden. Alleen door mensen op training te sturen zal het doel niet snel bereikt worden.

Hoewel training een belangrijk onderdeel is, zal er ook aandacht moeten zijn voor persoonlijke coaching, team building en ruimte bieden om te experimenteren. Een van de redenen om in de initiatie fase van een project met de Key Users te investeren in leerzame Live Experiences. Hierin wordt de definitie van de toekomstige manier van werken gezamenlijk bepaald.

Het grootste succes zal bereikt worden met een pragmatische aanpak. Kleine aanpassingen in de manier van werken in plaats van drastische veranderingen. Zodra mensen inzien dat iets werkt, wat bij voorkeur hun eigen inbreng is, zal het sneller overgenomen worden.

Meer informatie

Ontvangt u graag meer informatie over projectmanagement versus productmanagement? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Neem contact op


frank-meels
Cadac Group

Frank Meels

Project Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld