Digitaal Stelsel Omgevingswet
De DSO is een stelsel waarin elke gemeente zijn eigen omgevingsvisie en omgevingsplan vorm moet geven. Platweg een enorme database met wetten, regels, juridische aspecten; een verzameling documenten die allemaal samengevoegd zijn tot grote plannen. Loeizwaar en gecompliceerd dus, niet voor niets zijn inmiddels miljarden euro’s uitgegeven aan de bouw die langer heeft geduurd dan verwacht en dus heeft gezorgd voor meerdere keren uitstel.
Adapteren aan de DSO
Naar verluidt is de DSO nu gereed voor gebruik, maar dat wil niet zeggen dat het systeem ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Medewerkers van de gemeente moeten er allereerst mee leren omgaan en hun oude en vertrouwde werkwijze vaarwel zeggen. Samenwerkingen tussen planologische bureaus en gemeenten worden opgebroken door het niet bestaan van centrale samenwerkingsafspraken over het uitwisselen van planbestanden. Regels die voorheen los konden bestaan moeten samengevoegd worden in één groot document en publicaties die voorheen gelijktijdig gedaan konden worden moeten nu samengevoegd worden. Niet eenvoudig en misschien een reden dat het gros van de gemeentes nog moeite heeft met de werking van het DSO. Terwijl de tijd dringt. Analisten betitelen de overstap naar de Omgevingswet als een van de grootste operaties op het gebied van Informatietechnologie en bij Cadac gaan we daarin mee.
NedOmgeving
Bij Cadac werken we sinds eind vorig jaar aan een compleet nieuwe versie van ons softwarepakket NedOmgeving, uitsluitend beschikbaar als SAAS-applicatie in de cloud, Software As A Service. Met de software maken we de functies voor het ontwikkelen van het omgevingsplan zichtbaar binnen een helder en gebruiksvriendelijk dashboard. Het doel is een applicatie die goed werkbaar is voor planologen en andere gemeenteambtenaren die immers alles in gang moeten zetten als een burger of bedrijf een plan indient. De eerste praktijk tests met enkele van klantgemeenten hebben we achter de rug. Zijn we daarmee klaar? Bij lange niet. In mijn volgende blog leg ik uit waarom niet.
Meer informatie
Meer weten over de Digitaal Stelsel Omgevingswet?
Lees meer artikelen over de Omgevingswet-blogserie:
1. Klaar voor de omgevingswet?
2. Omgevingswet: de tijd dringt
3. Omgevingswet: geen plug & play
4. Omgevingswet: boost voor digitalisering