Naar hoofdinhoud

13 december 2021

Blog | Next level digitalisering: een revolutie in de bouw

Gelezen in de krant? Bouwbedrijf Van Wijnen gaat in een gloednieuwe fabriek onderdelen en modules voor woningen fabriceren die vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet worden. In amper één dag tijd staat er een woning. Inclusief keuken, badkamer, verwarming, deuren, ramen en al die andere honderden elementen die van een huis een huis maken.

blog-next-level-1280

Bouwbedrijf Van Wijnen

De reacties varieerden nogal. Van fantastisch en onmogelijk tot en met science fiction en “dat kan niks zijn”. Nou, ik kan u vertellen; volgend jaar worden de eerste wijken met deze woningen gebouwd. Uitstekende huizen met alles erop en eraan. Optimaal geïsoleerd, met zonnepanelen en een warmtepomp zodat aansluiting op het gasnet niet meer nodig is. Wat mij betreft is enkel de kwalificatie “fantastisch” van toepassing, omdat we hier een belangrijke aanzet zien om het schrijnende woningtekort in Nederland op te lossen.

Werk ik als pr-manager bij Van Wijnen? Nee hoor, maar ik ben wel al ruim twee jaar als projectmanager namens Cadac betrokken bij dit fantastische project. Vanaf het prille begin zijn we uitgedaagd om mee te denken en mee te pionieren om de bouw mee te nemen in het digitale tijdperk. Een ontdekkingsreis van vijf jaar die de bouw voorgoed verandert, en dat is nodig ook.

Gedigitaliseerd bouwproces

Tot 2030 zouden in Nederland ongeveer één miljoen woningen gebouwd moeten worden om het tekort weg te werken. Dat gaat met de traditionele methoden niet lukken, omdat er een tekort aan vakmensen is én vanwege de stikstofproblematiek en CO2-uitstoot grote bouwprojecten niet eens gestart mógen worden. Het prefabriceren van huizen in een fabriek omzeilt die hindernissen. Omdat de fabricage van de elementen en onderdelen verregaand geautomatiseerd en gerobotiseerd is en de uitstoot veel meer gecontroleerd wordt. Montage op de bouwplaats is verder ook zo goed als schoon. Van Wijnen is koploper, met een grote voorsprong. En Cadac bouwt mee aan deze digitalisering.

Even voor de helderheid: we hebben het hier niet over digitaal ontwerpen met BIM, Building Information Model, dit is next-level: een gedigitaliseerd bouwproces. Traditioneel wordt een bouwwerk getekend, berekend, verfijnd, uitgesplitst in onderdelen, ingekocht, getransporteerd, gebouwd en beheerd. Een BIM-ontwerpproces digitaliseert daar maar een stukje van. Samen met Van Wijnen hebben we het bouwwerk opnieuw gedefinieerd, vanaf nul, maar nu in code. Een woning configurator? Doet iedereen. Prefabriceren? Niks nieuws. Informatiesystemen koppelen op kantoor? Vrij standaard. Maar de broncode van een bouwwerk schrijven (en beheren) en álle opvolgende systemen daarop baseren, dat is revolutionair.

Heel kort: als de projectontwikkelaar een woning, een project of zelfs een hele wijk configureert, dan is deze al gereed voor productie. De architect vult het ontwerp nog aan in de configurator, de welstand documentatie wordt gegenereerd, de bouwaanvraag ingediend. En bij verleende bouwvergunning klikt iemand op “gereed voor productie”. Daarmee worden de benodigde bestanden voor de fabriek gegenereerd en doorgestuurd naar de systemen in de fabriek. De fabriek maakt de losse onderdelen van de woning op een grotendeels geautomatiseerde productielijn en voegt deze samen tot een hijs- en transporteerbaar onderdeel. De montageploeg op locatie sleutelt de onderdelen in elkaar tot een woning.

Voordelen digitaal beheer

Alle voordelen van digitaal beheer – geautomatiseerde code controles, vermenigvuldigbaar, iteratief verbeteren, release management, where used, automatisering, robotisering, hergebruik, systeemintegratie, etc. – vertalen zich naar kwaliteit en kostenbesparing op het bouwwerk. Van Wijnen zal daarnaast de vruchten gaan plukken in de feedback-loop van productie naar de broncode. Een verbetervoorstel vanuit de fabriek, een marktverandering, opmerkingen van het montage team; het wordt in de broncode aangepast. Hierdoor zijn alle volgende producties direct verbeterd.

De expertise van Cadac uit de bouw, machinebouw, software en integratie systemen komen samen in deze nieuwe definitie van een bouwproces. Dat is allesbehalve eenvoudig. Automatisering en robotisering in de bouw staan nog in de kinderschoenen. Bij Cadac hebben we veel ervaring en kennis opgedaan in industrieën waar de digitalisering en automatisering al veel eerder hun intrede hebben gedaan. Ontwikkelingen waar Cadac mee groot is geworden kunnen we nu toepassen op de bouw. En nee, dat is geen knippen en plakken. Alleen al aan de gevelconfigurator is maanden gewerkt, want Van Wijnen wil niet alleen efficiënt bouwen, maar bebouwd Nederland ook mooi houden.

Om u een idee te geven: een heel aantal Cadac-collega’s zijn inmiddels betrokken bij dit project. Stuk voor stuk collega’s met hun eigen expertise op het vlak van CPQ, PLM, PDM, CAD-CAM, IT en al die andere afkortingen die nodig zijn om een digitale slag van deze omvang succesvol te maken. Om dit digitale landschap in goed beheer te houden heeft Cadac een nieuwe oplossing gevonden: Cadac Connect. Een soort digitale stekkerdoos die alle mogelijk programma’s en systemen met elkaar verbindt en deze verbindingen centraal beheerd.

Meer over Cadac Connect

Eerste prefab-huizen in de zomer van 2022

Afgelopen maand had ik de eer om de nieuwe bouwfabriek van Van Wijnen van binnen te bekijken. Begin 2022 zal die in gebruik genomen worden. Een spannend moment, ook voor Cadac. Ongetwijfeld zijn er nog knelpunten, kinderziektes, zullen we nog moeten schaven aan de software. Maar in de zomer staan die eerste prefab-huizen er, zeker weten. En daarna gaat het snel. Net zoals in de industrie zal de winstcurve steil omhoogschieten. Aan fabrieksmatig, modulair bouwen op deze manier zijn nauwelijks grenzen. Eengezinswoningen, woontorens, rijtjeshuizen, levensloopbestendig wonen, complete wijken; het kan allemaal.

Het grootste compliment is voor Van Wijnen. Een sterke visie, poten-in-de-klei-mentaliteit, een enorme drive en een gezonde dosis lef. Met als resultaat in de nabije toekomst: betaalbare en duurzame woningen. We zijn getuigen van een fantastische ontwikkeling, die stelling durf ik wel aan.

Meer informatie

Wilt u meer weten over cadac group of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op


peterkoelman
Cadac Group

Peter Koelman

Project Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld