Naar hoofdinhoud

03 juni 2022

Blog | Make space voor Spacemaker

Met trots mag ik een aantal van de meest prestigieuze architectenbureaus van de wereld tot mijn klanten benoemen. Hun (inter)nationale BIM-projecten zetten Nederland op de kaart waar het gaat om innovatief ontwerp. Wanneer in gesprek met een iemand die helemaal vooraan in het bouwproces staat, realiseer ik hoe lastig de taak is om een esthetisch mooi ontwerp voor te leggen, rekening houdend met alle omgevingsfactoren die er van toepassing zijn.

1280-spacemaker-bim

Spacemaker

Waar heden ten dage de ontwikkeling in de bouw vooral ligt op vlak van faalkostenbesparing in de uitvoering middels bv. modulair, geautomatiseerd produceren, wordt er mijns inziens minder aandacht besteed aan de mogelijkheden om de totstandkoming van een ontwerp verder te optimaliseren. Ontwerpen kunnen natuurlijk alleen worden gerealiseerd indien de haalbaarheid een financieel positief resultaat heeft (een samenspel tussen de totale kosten en opbrengsten). Daarnaast ga je door het analyseren van factoren als lichtinval, wind en geluid, een prettige (leef)omgeving creëren.

De optimalisatie van de haalbaarheid van een project, vraagt om een integrale visie op de ontwerpmogelijkheden.

Cloud-based software

Onlangs heeft Autodesk een product aan haar steeds uitbreidende productportfolio toegevoegd: Spacemaker. Het bijzondere aan dit product is dat het ontwikkeld is voor een doelgroep/doel helemaal aan het begin van de keten; voor vastgoedontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen of de overheid (bestemmingsplannen en ontwikkeling van openbare werken). Spacemaker is cloud-based software die je helpt om betere beslissingen te maken voorafgaand aan het ontwerpproces. Het maakt het mogelijk om binnen een mum van tijd haalbaarheidsstudies te kunnen uitvoeren ten behoeve van acquisitie van locaties of projectontwikkeling. Deze tijdwinst bij analyse geeft ruimte voor creativiteit, hetgeen een architect alleen maar kan toejuichen.

Wat doet Spacemaker?

  • Haalbaarheidsstudies
    Binnen Spacemaker's AI-platform kun je een breed scala aan beschikbare datasets gebruiken en geautomatiseerd analyses doen op basis van 100 criteria, zoals eigendomsgrenzen, gebouwen, wegen en verkeer, wind, bezonning, daglicht en infrastructuur. Doordat je minder tijd hoeft te besteden aan analyseren, is er meer tijd voor creëren.
  • Generatief design
    Je kunt meerdere concepten tegelijkertijd analyseren, evalueren, vergelijken en voortdurend itereren, allemaal in één snelle en ononderbroken workflow. De meest optimale concepten worden voor je berekend en gegenereerd. Ook kun je zelf een bestaand 3D ontwerp inladen.
  • Ruimteplanning
    Optimaliseer de woonkwaliteit en de dichtheid van vastgoedprojecten. Je kunt het volledige potentieel van een locatie benutten en tegelijkertijd zorgen voor goede leef kwaliteiten, terwijl je je houdt aan de wettelijke eisen en normen.

In Spacemaker is het mogelijk om integraal samen te werken met ontwikkelaars, gemeenten en adviseurs. Allen werken aan hetzelfde 3D-model, binnen hetzelfde platform, wat de effectiviteit en efficiëntie aanzienlijk vergroot.

Meer informatie

Ontvang je graag meer informatie over Spacemaker? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Neem contact op


roxanne
Cadac Group

Roxanne van der Linden

Account Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld