Grote verandering op het gebied van Ruimtelijke Ordening
We houden dus een slag om de arm, maar bij Cadac gaan we ervan uit dat de grootste verandering ooit op het gebied van Ruimtelijke Ordening binnen enkele maanden in gang wordt gezet. Een harde deadline wat ons betreft waarvoor we alle zeilen moeten bijzetten om die te halen. We hebben een groot team geformeerd dat fulltime bezig is om digitaal kwartier te maken voor onze klanten, de Nederlandse gemeenten. Halen we dat? Het moet! Daarover later meer.
Een nieuwe eenvoudige aanpak omtrent Omgevingswet
Voor de burger en het bedrijfsleven is de nieuwe Omgevingswet louter goed nieuws. Tientallen Ruimtelijke Ordening-wetten en honderden pakketten regelgeving worden gebundeld. Het moet allemaal eenvoudiger en minder bureaucratisch. Het gecompliceerde bestemmingsplan met de lange procedures maakt plaats voor een omgevingsvisie en -plan. Er komt meer ruimte voor maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit.
Snellere voortgang in de bouw en infra
Onder de streep betekent dat minder regels voor bouwen en verbouwen, met één loket waar de aanvrager terecht kan en waar vervolgens alles geregeld wordt. De toetsing door de gemeente, de omgevingsdienst, de provincie en eventuele andere organen. Alle noodzakelijke procedures achter één loket. Dat klinkt mooi nietwaar? En dat is het ook. Eindelijk kunnen er meters gemaakt worden in de bouw en de infra. Eindelijk kunnen de broodnodige nieuwe woningen, minstens 100.000 per jaar, gebouwd worden, kan er vaart gezet worden achter de renovatie en energietransitie in de bestaande bouw. Los even van discussies over stikstof, het gebrek aan materialen en geopolitieke complicaties; met minder bureaucratie en regels is alvast één belangrijke horde genomen.
Onzekerheid binnen gemeenten
Helaas is de werkelijkheid weerbarstig. Een groot aantal gemeenten is niet klaar voor de grote verandering en dat geldt evenzeer voor de ondersteunende organisaties die samen met die gemeenten achter dat mooie loket de nieuwe wet in de praktijk moeten brengen. Het systeem dat alles makkelijk en eenvoudig moet maken, blijkt extreem complex en ingewikkeld. In een serie blogs doe ik graag uit de doeken wat er precies speelt en wat we in enkele maanden voor elkaar moeten zien te boksen. Het wordt spannend, zoveel is zeker.
Meer informatie
Meer weten over de omgevingswet?
Lees meer artikelen over de Omgevingswet-blogserie:
1. Klaar voor de omgevingswet?
2. Omgevingswet: de tijd dringt
3. Omgevingswet: geen plug & play
4. Omgevingswet: boost voor digitalisering