Naar hoofdinhoud

30 oktober 2020

Blog | De cloud is nu echt nodig, maar nog niet af

Het is half negen in de ochtend. Met mijn laptop log ik in op de servers van Cadac Group, beantwoord mails, maak afspraken, skype en team met enkele klanten, los via Teamviewer een probleem op, verstuur via WeTransfer binnen een minuutje enkele zware bestanden en constateer een paar uur later dat het tijd is voor de lunch. A day at the office as usual, denk ik. Gek hoe snel je aan iets went, want zo usual is dat thuiswerken niet.

revit cloud

Hoewel. Misschien moeten we dit wel als het ‘nieuwe normaal’ aanvaarden. Dat wordt makkelijker als we zoals bij Cadac kunnen beschikken over de beste tools en software. Digitalisering is het hoogste goed. Niet voor niets is ‘enabling digital’ onze slogan; we helpen bedrijven en organisaties met automatiseren en robotiseren. Dat begint met een stabiele en veilige cloudomgeving vanuit meerdere datacenters in Nederland en soms ver daar buiten.  Een enkele klik en onze bestanden zijn opgeslagen en op te roepen via cloudprogramma’s van bijvoorbeeld Autodesk en Microsoft.

De cloud. Niet meer weg te denken, maar nog lang niet volmaakt. Als support- en cloudmanager weet ik dat voor grafisch intensieve clouddiensten er nog de nodige verbeterpunten zijn. Zoals de gevirtualiseerde grafische rekenkracht (vGPU) en latancy door de geografische ligging van een datacenter. En natuurlijk  de kwaliteit van de eigen internetverbinding en wifi. Wij werken voortdurend aan de technische verbetering van cloudservices. We investeren in software en zorgen uiteraard voor technisch beheer en ondersteuning. Gebruikersgemak is leidend. Mooi voorbeeld is de zogenaamde DaaS (Desktop as a Service).

Nog een thema is compliance. Bedrijven en zeker overheden willen geen enkel risico nemen als het gaat om veiligheid en privacy. Databronnen zijn van enorme waarde. Tekeningen, kaarten, administratieve data, privacy gevoelige data etc. zijn informatieschatten die met een paar muisklikken ineens in een cloudservice belanden, ergens op het internet. Gaaf en handig, maar dat geeft eigenaren soms ook een onrustig gevoel. Wat als er iets fout gaat? Waar staat mijn informatie? Wie kan dit bekijken? Is er een back-up? Hoe krijg ik deze informatie ooit weer in eigen handen?

Met het toenemende gebruik van cloudservices wordt het belang van data-afspraken tussen partijen groter en groter. Natuurlijk nemen we bij Cadac alle technische en operationele maatregelen om de clouddata te beschermen. Dat is in ieders belang: van de dataeigenaar (onze klant), de dataverwerker (Cadac Group) en onze toeleveranciers (Autodesk/Microsoft/SLTN). We zien dat met name grote overheidsorganisaties en omvangrijke private partijen (energie- en waterbedrijven) grote stappen zetten. Zo zorgt de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voor randvoorwaarden voor een acceptabele informatiebeveiliging, zodat de (persoons)data veilig in de cloud staat.

Maar hoe zit het met uw databronnen in uw privé en/of zakelijke cloud? U hoeft de dagelijkse nieuwsberichten maar te volgen om samen met ons vast te stellen dat er nog een lange weg te gaan is qua compliance en informatiebeveiliging van cloudservices. Bij Cadac Group investeren we serieus in informatiebeveiliging. Privacy by default en Privacy by design zijn pijlers die bij onze software ontwikkelafdeling hoog op de prioriteitenlijst staan. Zo houden wij onze cloudservices veilig. 


Henk_kleur_1
Cadac Group

Henk Berkhof

Support- en cloudmanager

Kies een locatie

Europa

Wereld