Naar hoofdinhoud

31 augustus 2021

Blog | Flip van Erk over Product Lifecycle Management

Stel, u bent de baas van een machinefabriek. Of misschien wel de eigenaar van een onderneming die trapliften produceert, ik noem maar wat. Dan leidt u dat bedrijf vanzelfsprekend op basis van een structuur met een salesafdeling, engineering, (pre)productie, logistiek en service.

product lifecycle management

Product Lifecycle Management systemen

Uiteraard werken de verschillende afdelingen perfect samen, uw medewerkers beschikken altijd direct over de benodigde informatie, u heeft volledig grip op de processen. Herkent u zich hierin? Fijn, dan kunt u deze blog het beste overslaan. Want dan werkt u al met een Product Lifecycle Management-systeem. Dan heeft u al volledig grip op de totale levenscyclus van uw machines of trapliften. Van concept tot en met klantenservice. Gefeliciteerd!

Nee? Bovenstaand verhaal klopt toch niet helemaal? Er gaat wel eens wat mis in de communicatie tussen die gedreven verkopers die iets beloofd hebben waarmee de engineers niet zo makkelijk uit de voeten kunnen. Of de eindproducten voldoen niet altijd aan de gestelde kwaliteitsnormen. Nee, goed beschouwd draait het niet altijd even soepel. Vreemd eigenlijk, want alle afdelingen draaien ieder op zich prima. Iedereen doet zijn of haar job, het ERP-systeem is op orde. Waarom is die flow er dan niet altijd? Of altijd niet? Waarom ontstaan er vertragingen? Waarom blijken er fouten in de eindproducten te zitten. Het antwoord is helder: omdat de horizontale samenwerking hapert. Sales, Engineering, (pre)Production, en Service mogen dan “stuk voor stuk” prima functioneren, dat is niet voldoende. Juist de horizontale communicatie is niet goed gestructureerd en dat frustreert samenwerking en snelheid, juist in deze tijd cruciaal. Time-to-market is een keyfactor in de mondiale concurrentiestrijd.

Essentieel belang van goede data

Informatie wordt vaak handmatig van het ene systeem in het andere ingevoerd. Foutgevoelig, omdat er niet zelden verschillende versies van ontwerpen en andere data gaan circuleren. Er is niet één waarheid, tijdrovend. Naast het delen en beheren van informatie moeten ook activiteiten worden afgestemd. U kent dat wel: talloze mails, telefoongesprekken, meetings. Volgens verschillende onderzoeken zijn werknemers vaak de helft van hun werktijd kwijt aan het zoeken naar en het interpreteren van informatie. Tijd die veel beter besteed kan worden aan eigen innovaties. Kostbaar. De slechte kwaliteit van de data zorgt ervoor dat we keuzes maken en processtappen nemen op basis van incomplete of foute informatie. Hierdoor ontstaan faalkosten en voldoen we niet aan de klanteisen. De kwaliteit komt onder druk te staan en het wordt een uitdaging om te voldoen aan wet- en regelgeving. Uiteindelijk kan dit leiden tot claims, het verlies van cruciale certificaten en daarmee komt de continuïteit in gevaar.

Autodesk Fusion 360 Manage

Ik weet het, de blog die zo positief begon, schetst nu een zwart scenario. Misschien te zwart. Zó erg is het in uw bedrijf niet. Gelukkig. Hoopt u. Maar alles kan beter, zeker de horizontale communicatie. Dat kan met Autodesk Fusion 360 Manage. Een PLM-platform dat alle verschillende systemen en afdelingen met elkaar verbindt, indien gewenst gekoppeld aan toeleveranciers en/of klanten. Een gemeenschappelijk Cloud platform voor data, processen en deliverables over alle afdelingen. Van alles is er nog maar één versie, altijd up-to-date. Toegankelijk voor iedereen op basis van rechten en rollen, gemakkelijk in gebruik en flexibel zodat het de verschillende behoeftes van de betrokken optimaal ondersteunt. PLM verbindt niet alleen mensen, data en processen. Het kan ook samenwerken met andere (ERP-)systemen zodat gegevens niet meer handmatig hoeven te worden ingevoerd, fouten worden voorkomen en tijd wordt bespaard.

PLM experts

Is zo’n PLM-systeem misschien toch iets voor u? De PLM-experts van Cadac leggen het graag een keer tot in de kleinste details uit. Aan de hand van een survey, een eerste verkenning, krijgt u inzicht in wat u kunt besparen en bereiken met PLM. Uiteraard ondersteunt Cadac u ook volledig bij de implementatie, de training van uw mensen en kan u rekenen op hun professionele service. Voor de horizontale koppelingen kan u ook bij Cadac terecht. Het zou ook vreemd zijn voor een bedrijf dat alles zet op Enabling Digital als dat niet zou gebeuren.

Meer informatie

Meer weten? Neem dan contact met ons op, of meld u gratis aan voor de PLM Insight Series. 

Neem contact op


flipvanerk
Cadac Group

Flip van Erk

Consultant PLM

Kies een locatie

Europa

Wereld