Naar hoofdinhoud

04 mei 2021

Blog | Slimme automatisering met design automation, PDM en PLM

Design automation brengt zó veel voordeel mee voor bedrijven. In dit artikel gaat Mischa Mulder, senior account manager bij Cadac Group, dieper in op een opmerkelijke ervaring bij een van onze klanten. Dit bedrijf merkte dat ze stilletjes aan ‘een beetje groot’ waren gegroeid, maar dat de bedrijfsprocessen en de organisatie daarmee niet meer in lijn liepen. Herkenbaar… tijd voor actie!

design automation

PDM & PLM

En die actie was er. Het bedrijf en Cadac gingen een gesprek aan over een projectplan waarmee ze een grote stap konden zetten in het structuren en beheren van data. De uitkomst van het gesprek: product data management (PDM) en product lifecycle management (PLM) als onderdeel van de digitaliseringsvisie van dit bedrijf, ondersteund door Autodesk Vault en begeleid door Cadac. Het doel: het werk van de engineers verlichten, de interne organisatie en processen ondersteunen, optimaliseren, versnellen en sommige bottlenecks uit de processen van deze organisatie wegnemen.

PDM- & PLM experts

Met PDM en PLM is slimme automatisering mogelijk op acties als bestands- en artikelnummering, doorwerken van revisies, publicatie en het ‘regelen’ van een betrouwbare stuklijst (of wijziging daarop) ter vrijgave en overdracht naar het ERP-systeem. Wat tot op dat moment nog allemaal handmatig moest voor onze klant. Echt een hele stap.

Bij die stap mocht ook de reeds aanwezige design automation - bestaande uit slimme Inventor Ilogic code, macro’s en nog wat stukken andere code - niet uit het oog worden verloren. Want daar had deze klant echt al wat stappen gemaakt. Daarom schakelde we naast PDM- en PLM-specialisten ook een design automation-specialist in. Iets wat de klant alleen maar toejuichte.

Vernieuwingen Autodesk Inventor

“Van twéé uur naar twéé seconden” vertelde de directeur mij enthousiast. Nou ja, achteraf bleek het “van twéé uur naar twéé minuten naar twéé seconden” te zijn. In ieder geval, de vooruitgang was enorm. De directeur had het over het in Autodesk Inventor configureren en plaatsen van features op een specifiek onderdeel van een bepaald hardlopend product. Het bedrijf kon dankzij slimme design automation eenvoudig varianten genereren, inspelen op vragen van klanten en ‘slimme’ productie mogelijk maken.

“Het configureren en plaatsen van features op dat specifieke onderdeel kostte ons eerst twee uur. Nagenoeg alles moest handmatig. Dat resulteerde dus in heel veel werk. Telkens weer, bij elke nieuwe opdracht”, vertelde de directeur. Daarbij komt dat onderdeel enkele honderden keren voor in diverse varianten. Met andere woorden: een hoge kostenpost.

Deze klant kreeg eerder al, tijdens een eerdere optimalisatieslag, een NXTdim iLogic training en begeleiding. “Jullie hebben onze mensen heel goed meegenomen. Samen hebben we het handmatige werk op slimme wijze geautomatiseerd en van twee uur naar twee minuten teruggebracht”. Later hebben wij bij Cadac deze case nog eens opnieuw door de molen gehaald. Het idee bleef dat het hier en daar nóg slimmer zou kunnen, onder meer door vernieuwingen in Autodesk Inventor. “Daaruit zijn nog een keer verbeteringen voortgevloeid en nu zitten we op nog maar twee seconden. Als je eens wist wat dat voor ons bedrijf betekent... pure winst!”

Opslaan in PDM en regelen in PLM

En die producten, mét die interessante mogelijkheid om bepaalde details in slechts twee seconden te genereren,  gaat deze klant straks netjes georganiseerd opslaan in PDM en aanvullende processen  regelen in PLM. Daar hebben ze het volste vertrouwen in. Weer een puzzelstukje dat past in de digitaliseringsvisie van dit bedrijf. Bovendien vroeg de directeur me om zijn complimenten over te brengen aan de design automation-specialist. Daar had ik niet veel aanmoediging voor nodig! Heel leuk en erg motiverend om te horen.

Design automation is een specialisme. Voor mijn collega(‘s) mag je het een roeping noemen. Scherp blijven en meedenken om bestaande Autodesk Inventor iLogic design automation te blijven verbeteren is werk waar we klanten heel graag mee helpen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over design automation of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op


400-mischamulder
Cadac Group

Mischa Mulder

Senior Account Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld