Naar hoofdinhoud

03 maart 2021

Blog | Ben Spreen over BIM 360 Docs & het nieuwe Autodesk Docs (3/6)

Over de nieuwe Autodesk Construction Cloud valt een heleboel te zeggen, maar in zijn blog beperkt accountmanager Ben Spreen zich tot Autodesk Docs. Op welke wijze verhoudt dit product zich ten opzichte van Autodesk BIM 360 Docs? Lees het in dit blogbericht.

connecting cities

Autodesk Construction Cloud

De wereld om ons heen verandert in een razendsnel tempo. Niet alleen door de coronacrisis, maar ook door de continue gedrevenheid van mensen om zaken efficiënter en eenvoudiger te willen doen. Dezelfde drijfveer zit achter de ontwikkeling van de Autodesk Construction Cloud. Waar mijn collega Bob van Zeist vorige week dieper inging op de verhoudingen tussen de bestaande BIM 360 Next Gen-producten en de nieuwe Construction Cloud-producten, focus ik mij deze week op Autodesk Docs en op welke wijze dit product zich verhoudt tot BIM 360 Docs.

Common Data Environment

Autodesk Docs is onderdeel van het Autodesk Construction Cloud-platform en is de Common Data Environment (CDE) van een project. Met andere woorden: een centrale documentmanagement-oplossing die fungeert als bron van alle projectpartners gedurende de gehele levenscyclus van een project.

Aparte data-omgeving

Is Autodesk Docs dan hetzelfde als het welbekende BIM 360 Docs? Neen. Het Construction Cloud-platform is anders ingericht dan het BIM 360-platform. Bovendien beschikt de Construction Cloud over een aparte data-omgeving in tegenstelling tot het bim 360 Next Gen-platform. Dit betekent dat bestaande BIM 360 Docs-projecten losstaan van het nieuwe platform. U krijgt met BIM 360 Docs dus geen toegang tot de nieuwe Construction Cloud-projecten.

Workflow gaps

Een grote vooruitgang ten opzichte van BIM 360 Docs is het elimineren van de zogenaamde ‘workflow gaps’. In onderstaand voorbeeld ziet u dat, bij BIM 360 Docs, het constructieteam geen integraal onderdeel is van de levenscyclus van het project. Het gevolg: gevaar ligt altijd op de loer wanneer data tussen het ontwerp- en constructieteam overgedragen wordt. Het risico op misinterpretatie is namelijk reëel aangezien de data niet centraal beheerd wordt. 

Projectlevenscyclus

Autodesk Docs biedt ‘the next step’ daar waar het gaat om samenwerking tussen de verschillende projectpartners. De software dicht de workflow gaps waardoor er een geïntegreerd ecosysteem ontstaat waarbij alle deelnemers binnen het project aangesloten zijn en volledig onderdeel van de projectlevenscyclus uitmaken, zoals u kunt zien in dit voorbeeld:

Autodesk Docs in combinatie met BIM 360-producten

Wilt u gebruik maken van Autodesk Docs in combinatie met andere BIM 360-producten? Dat kan. Autodesk Docs biedt ondersteuning voor zowel BIM 360- als Autodesk Construction Cloud-projecten. Een andere grote plus aan Autodesk Docs is dat het werkt op het principe van ‘BYOS: Bring Your Own Seat’ hierdoor hoeft u als eigenaar van de Autodesk Docs-omgeving geen extra licenties te voorzien voor projectpartners. Dit is wel het geval bij BIM 360 Docs.

Wat moet u verder nog weten over Autodesk Docs?

  • Het is helaas niet beschikbaar als los product, maar wel als onderdeel van de AEC CollectionBIM Collaborate en BIM Collaborate Pro.
  • Autodesk Docs is alleen beschikbaar op de US server en komt op een later tijdstip ook beschikbaar op de EU server. Het exacte moment is nog niet vrijgegeven door Autodesk.
  • Net zoals bij BIM 360 Docs biedt Autodesk Docs ongelimiteerde Cloud Storage.
  • In de loop van het jaar zal ook Autodesk Docs ISO 19650 compliant zijn.

Geschikte software-oplossing

Maar, ik hoor het u al vragen: ‘wat moet ik nu doen?’ Op dit moment werkt Autodesk aan een migratieoplossing om uw bestaande BIM 360-projecten over te zetten op het Autodesk Construction Cloud platform. Het is mijn advies om de bestaande projecten op BIM 360 Docs te behouden en uw nieuwe projecten te starten op het Construction Cloud-platform. Onderstaande tabel toont diverse oplossingen met de meeste geschikte software-oplossing:

  BIM 360 Construction Cloud
Heeft u een lopend project dat al op BIM 360 staat? X  
Wilt u gegevens hosten op de EU-server?   Binnenkort beschikbaar
Wilt u voldoen aan ISO-19650?   Binnenkort beschikbaar
Wilt u toegang tot Issues Management?   Binnenkort beschikbaar
Bent u nieuw met Design Collaboration of Document Management?   X
Wilt u ontwerpgegevens en bouwconstructie verbinden via een Unified Platform?   X
Wilt u BYOS (Bring Your Own Seat) voor Docs of Collaborate?   X

Verder hoeft u zich geen zorgen te maken: er zijn geen plannen om te stoppen met BIM 360 en Autodesk blijft haar klanten toegang geven en ondersteuning bieden op bestaande projecten.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over de veranderingen, gevolgen en de meest geschikte oplossing voor uw organisatie? Aarzel dan niet om mij te contacteren.

Neem contact op


benspreen
Cadac Group

Ben Spreen

Senior Account Manager

Kies een locatie

Europa

Wereld