Naar hoofdinhoud

24 juni 2021

Blog | Autodesk Assemble & Takeoff: De “I” in BIM (6/6)

De Autodesk Construction Cloud leeft inmiddels al enkele maanden in de bouwsector. De vraagtekens over de verschillen en de overstap van BIM 360 naar de Construction Cloud zijn inmiddels beantwoord. Autodesk Docs, Autodesk BIM Collaborate (Pro) en Autodesk Build zijn uitvoerig besproken in onze blogreeks geschreven door onze experts. Om het rijtje compleet te maken sluiten we vandaag af met een blog over Autodesk Takeoff en Autodesk Assemble. Volgens Martijn Boere, de ‘I’ in BIM voor het gehele bouwbedrijf.

assemble_takeoff_blog

Waar heeft u uw hoeveelhedenberekeningen opgeslagen? Kunt u daar eenvoudig toe beschikken en is die voor iedereen toegankelijk en duidelijk leesbaar? Weet u wanneer, hoeveel en welke staalconstructie wordt geleverd? Veel vragen, maar indien u ze niet eenvoudig kunt beantwoorden, raad ik u aan deze blog over Autodesk Assemble en Autodesk Takeoff, de ‘I’ in BIM voor het gehele bouwbedrijf, te lezen.

Autodesk Assemble

Autodesk Assemble is een product van Autodesk dat al wat langer in Nederland  en België beschikbaar is. Terwijl Autodesk Takeoff, als onderdeel van het nieuwe Construction Cloud, pas recent is gelanceerd. Het zijn cloud-gebaseerde oplossingen waarbij het mogelijk is om de BIM-data uit een gebouwmodel te halen dat voor u relevant is, ongeacht of u calculator, werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder bent.

Autodesk Takeoff

Autodesk Assemble en Takeoff zijn beide laagdrempelig door hun eenvoudige web interface. Waarbij alle informatie op één centrale plek is opgeslagen en daarnaast toegankelijk is voor het gehele projectteam. Wilt u de gegevens verder bewerken met andere software tools of verder laten aanvullen door een van uw leveranciers? Geen probleem, uw gegevens kunt u eenvoudig exporteren naar Excel. Ook het versiebeheer van beide programma’s zijn een enorme plus. Want de software toont voor u de gemaakte wijzigingen van de verschillende versies.

Sterke punten Assemble

Met Assemble is het mogelijk om de BIM-data uit een gebouwmodel te halen die voor u relevant zijn. Dit doet u door de data te filteren, te conditioneren, te analyseren en aan te vullen. Op deze manier is de informatie inzetbaar in alle belangrijke deelprocessen zoals calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering. Niet alleen voor u, maar voor het volledige projectteam - inclusief leveranciers, installateurs en onderaannemers – is de BIM-data toegankelijk.

Met Autodesk Assemble krijg je eenvoudig antwoord op vragen zoals hieronder:
• Hoeveel binnendeuren hebben we per type?
• Wat is de totale lengte van de ronde luchtkanalen en dit per diameter?
• Workflow voorbeeld voor uitvoering: Hoeveel bepleistering hebben we per verdieping en hoe sturen we hiermee onze onderaannemers aan?

Het productassortiment van Autodesk Assemble bestaat uit drie producten: Autodesk Assemble Project, Autodesk Assemble Region en Autodesk Assemble Office

Sterke punten Autodesk Takeoff

Met Autodesk Takeoff is het mogelijk om gedetailleerd hoeveelheden te berekenen op basis van pdf-tekeningen én 3D-modellen in één oplossing. Hierbij is het mogelijk om de hoeveelheden gestructureerd weer te geven zoals jij dat wenst, bijvoorbeeld NL-SfB, BB-Sfb, VMSW of Stabu-codering. Geef daarbij de gemeten elementen een kleur en verzamel de elementen eenvoudig zodat u in één oogopslag een overzicht heeft van uw hoeveelheden.

Autodesk Takeoff is een onderdeel van de onlangs gelanceerde Autodesk Construction Cloud. Met de Autodesk Construction Cloud is het mogelijk om de meest voorkomende werkzaamheden tijdens het bouwproces binnen één omgeving uit te voeren. De samenwerking op de bouwplaats wordt door dit BIM-platform alleen maar versterkt.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over Autodesk Takeoff en Autodesk Assemble of zoekt u juist naar een concreet advies over welk product het beste aansluit op uw projecten? We gaan graag met u in gesprek!

Neem contact op


martijn_boere_ZW
Cadac Group

Martijn Boere

Project Consultant AEC

Kies een locatie

Europa

Wereld