Naar hoofdinhoud

09 juli 2021

Blog | Armand Pinkaarts over de schaarste op de arbeidsmarkt (3/3)

In deel 1 van deze blogreeks stelde ik dat het behouden van de beste medewerkers (retentie) de eerste prioriteit moet zijn van een werkgever die wil groeien. Hoe werkgevers dit precies kunnen aanpakken, las je in deel 2. Hierin vond je tips voor retentiemanagement en recruitment. Maar, is dit alles wat werkgevers kunnen doen? Niet als je het mij vraagt! Ik sluit deze reeks graag af met een laatste blog rondom digitaliseren als oplossing voor de schaarste op de arbeidsmarkt. Veel leesplezier!

werkgelegenheid verbinding

Eerder in mijn eerste blog stelde ik dat de groei in het aantal medewerkers gelijk is aan de instroom min de uitstroom. Aangezien de in- en uitstroom zo bepalend is voor je productiviteit, gaf ik in blog 2 verschillende tips rondom retentie en recruitment. Maar, er is een andere manier om hier tegen aan te kijken. Wat als je meer kunt doen met hetzelfde aantal mensen? Inderdaad, ook dan neemt uw productiviteit toe. Dit biedt een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. Het digitaliseren van werkzaamheden en bedrijfsprocessen kan het mogelijk maken om te groeien met hetzelfde aantal medewerkers. Enkele voorbeelden:

Document Management Systeem (DMS)

Door goed gebruik te maken van een document management systeem (DMS) wordt voorkomen dat medewerkers een deel van hun tijd kwijt zijn met het zoeken van de juiste informatie, of de juiste versie daarvan. Verschillende onderaannemers beschikken over dezelfde en juiste versie en kunnen hiermee samenwerken, waarmee faalkosten tijdens de bouw- of productiefase worden voorkomen.

Meer over DMS

Configure, Price, Quote (CPQ)

Met CPQ (Configure, Price, Quote) voorkomt u dat uw engineers bezig zijn met het ontwikkelen van de zoveelste variant van uw product, machine of woning, maar wordt dit geconfigureerd uit standaardcomponenten. Eigenlijk zijn we hier al helemaal aan gewend. Als we een laptop kopen via onze favoriete webshop vinden we het helemaal niet vreemd dat we kunnen kiezen tussen een schermgrootte van 15,6’’ en 17,3’’. Er is niemand, die het in zijn hoofd haalt om HP te vragen een 16,5’’ laptop te maken. Waarom zou u dan wel van uw product een special moeten maken voor uw klant? Laat hen kiezen tussen een aantal standaards en geef ze vervolgens de mogelijkheid dit aan te vullen met configureerbare opties. Zo heeft uw klant toch volop keuzemogelijkheden.

Omdat de standaardmodules van te voren geëngineerd zijn en op elkaar passen voorkomt u ook fouten in de productiefase en de daarmee gepaarde kosten. Verder bespaart u op het engineeringsproces. De engineer hoeft niet de zoveelste variant van een product of machine te ontwerpen, maar kan zich bezighouden met échte productinnovatie. Dit maakt zijn werk ook veel interessanter en zo heeft u weer een streepje voor op retentiemanagement.

Lees meer over CPQ

Building Information Modeling (BIM)

Met BIM wordt een samenwerking mogelijk tussen alle ketenpartners vanaf het ontwerp van een gebouw of constructie t/m de bouw en ook nog tijdens de levensduur en de sloop. Door een goede onderlinge afstemming van digitale informatie voorkomt uw clashes, vermindert u faalkosten en verkort u de bouwtijd. Kortom, met BIM vereenvoudigt u zowel de ontwerp-, de uitvoerings-, als de exploitatiefase.

Lees meer over BIM

Slimmer werken

Ik geloof in deze digitale oplossingen. Niet harder werken of met meer mensen werken, maar slimmer werken. Het automatiseren van repeterende handelingen biedt twee enorme voordelen: 

  1. Fouten worden voorkomen en zaken worden niet vergeten

Menselijke fouten komen nauwelijks voor, want het gehele proces is geautomatiseerd. Doordat er weinig faalkosten zijn, nemen de kosten af. Zo kan uw marge toenemen of kan u het product tegen een gunstigere prijs aanbieden.

  1. Medewerkers krijgen de tijd om te doen wat ze het beste kunnen en wat ze het liefste doen: creatief bezig zijn met productverbeteringen en oplossingen verzinnen voor problemen. Waardoor uw product écht beter wordt, uw concurrentiepositie verbetert en de uitstroom van sterke engineers vermindert.

Meer informatie

Klinkt dit goed? Kijk dan eens op www.cadac.com en neem contact met ons op om te vernemen wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact op


organisatie armand pinkaarts
Cadac Group

Armand Pinkaarts

Business Unit Manager Cadac Creators

Kies een locatie

Europa

Wereld